Het belang van voeding voor een strakker lichaam

“Ik wil het echt allemaal weer wat strakker hebben hoor, dus ik ga maar weer eens (wat meer) naar de sportschool.” of iets in die trant, is een opmerking die ik heel vaak hoor de laatste tijd. Heel goed, ik stimuleer iedereen die meer wil gaan sporten en aan z’n lichaam wil werken. Daar ga ik je echt niet van weerhouden. Ik merk alleen dat bij veel mensen de illusie bestaat dat een strakker lichaam (voornamelijk) wordt bepaald door te sporten. En dan maar klagen dat die abs nog steeds niet zichtbaar zijn na het zoveelste buikspier kwartiertje, terwijl ze daarna weer vrolijk een Big Mac Menu bij de McDonalds zitten weg te werken. Oké, dat is misschien een beetje overdreven, maar wat ik wil zeggen is: mijn ervaring is dat het belang van voeding voor een strakker lichaam vaak wordt onderschat. En dat je dat nog niet wist niet erg, dat heb ik zelf ook niet altijd geweten. Maar sinds ik ben begonnen met mijn Personal Body Plan heb ik heel veel geleerd over dit onderwerp. Tom Barten, founder van Personal Body Plan, heeft enorm veel kennis van voeding, training en gedrag en slaat met zijn berichten op Instagram altijd de spijker op z’n kop. Hij inspireert mij enorm en ik wil me ook meer gaan verdiepen in dit onderwerp. Daarnaast vind ik het heel leuk om jullie hier ook mee te inspireren en mee te nemen in deze journey. Wat ik je nu ga vertellen, vertel ik dus vanuit mijn ervaringen met Personal Body Plan, want ik deel de kennis om die abs toch zichtbaar te krijgen graag met jullie! Stiekem heb jij die buikspieren namelijk wel, maar er zit gewoon een laagje vet overheen! Leuk nieuws hè?

Negatieve energiebalans
Vaak wordt gezegd dat je resultaat voor 80% wordt bepaald door voeding en voor 20% door training. Dit zijn geen keiharde cijfers en resultaat is natuurlijk van meerdere factoren afhankelijk, maar het geeft je wel een indicatie hoe belangrijk voeding is om resultaat te bereiken. Ik zal even uitleggen hoe het zit: om vet verliezen moet je een negatieve energiebalans creëren. Dat betekent dat je moet zorgen dat je minder calorieën binnenkrijgt dan dat je verbruikt. Voorbeeldje: Als je normaal gesproken 2000 calorieën binnen krijgt op een dag en dit een tijdje verlaagd naar 1800 calorieën (en daarbij evenveel beweegt), dan zal je vet verbranden. (* Deze cijfers zijn slechts een indicatie om aan te geven hoe je een calorietekort creëert.) Langzaam zal je vetlaagje verdwijnen en dan pas krijgen je spieren de kans om zich te laten zien. Want ja, het is echt waar, iedereen heeft gewoon buikspieren!

negatieve energiebalans

Obsessief gedrag
Letten op het aantal calorieën dat je binnenkrijgt en de voeding die je eet betekent overigens niet dat je jezelf hoeft uit te hongeren, helemaal niet. En ook niet dat je obsessief bezig moet zijn met het tellen van je calorieën en helemaal in de stress raakt als je misschien heel iets teveel hebt gegeten. Voeding is de brandstof van je lichaam, dat is de motor waarop jij leeft. Je hebt het nodig om normaal te kunnen functioneren. Het ‘probleem’ is alleen dat voeding voor ons altijd en overal beschikbaar is en we al gauw de neiging hebben om er teveel van te eten. Mijn tip (en ook stiekem ook een beetje een note to self) is: Eet bewust, denk goed na over iedere hap die je neemt en geniet ervan. Luister goed naar je lichaam en stop als je lichaam zegt dat je genoeg hebt gehad. Probeer een goede balans te vinden tussen lekker kunnen genieten van je eten en toch niet teveel eten. Er zijn verschillende manieren waarop jij bij kunt houden hoeveel calorieën je ongeveer eet, ook zonder die calorieën daadwerkelijk te tellen. Probeer een manier te vinden die voor jou werkt en waar jij je prettig bij voelt.

‘Gezonde’ voeding
“Ik eet alleen maar gezond, maar ik val maar niet af,” is een andere welbekende quote die ik al vaak heb gehoord. Clean eating en healthy food zijn termen waar we de laatste tijd mee dood worden gegooid. En ook hierbij wordt vaak weer een verkeerde illusie gewekt, namelijk dat je ‘gezonde’ voeding onbeperkt kunt eten. Helaas pindakaas, zo werkt het niet. Zoals ik al zei moet je voor een strakker lichaam minder eten dan de energie die je verbruikt. In essentie maakt het dus niet uit wat je dan eet. Want wat is eigenlijk ‘gezond’? Dat is iets wat wij zelf hebben bedacht en ons lichaam weet daar helemaal niks vanaf. We labelen producten zelf als ‘gezond’ of ‘niet gezond’ en jouw lichaam weet niet of jij het label ‘gezond’ of ‘niet gezond’ hebt geplakt op datgene wat jij net in je mond hebt gestopt. Natuurlijk haalt je lichaam meer nuttige voedingsstoffen uit bijvoorbeeld groenten en fruit en is dat dus beter om te eten dan een zak chips, een fles cola en een ijsje, maar je snapt denk ik wel het punt dat ik wil maken. Eet jij teveel van die ‘gezonde’ producten dan zal je alsnog niet afslanken. Het gaat erom dat je minder energie binnenkrijgt dan dat je verbruikt om zo een strakker lichaam te krijgen.

Groenten en fruit

Don’t quit the gym
Zeg nou niet meteen je abonnement bij de sportschool op nu ik je dit heb verteld! Een strakker lichaam krijg je namelijk ook niet alleen door op je voeding te letten. Training blijft, naast voeding, ook nog steeds een belangrijk element voor het shapen van je lichaam. Met name krachttraining is belangrijk om zichtbare lijnen en abs te creëren, maar daaroverlater meer.

sportschool

Heb je nog vragen of wil je meer weten over die onderwerp? Laat dan even een reactie achter en ik zal hier in een van mijn volgende blogs verder op in gaan. Ik wil jullie nog zoveel vertellen, maar voor nu sluit ik deze blogpost af.

See you next week :)

Liefs Denise


FASHIONSHOP

Vraag hieronder mijn GRATIS billen & benen workout aan. Doe mee en ervaar hoe fijn het is om op deze manier te sporten, gewoon vanuit huis!

 • Kruinie schreef:

  Hi Denise,
  Terug een strak figuur, daar droom ik van maar weet niet of het utopie is of toch werkelijkheid kan worden. Ik word deze maand 48 (iedereen schat me 10 jaar jonger) en kom van 104 naar 67 kg. Daar heb ik 5 jaar over gedaan. Een jaar geleden ben ik met lopen begonnen en 3 maanden geleden ook met krachttraining. Omdat ik ooit zo zwaar was heb ik nu los buikvel, ook onder de armen is het niet zo strak meer. Het verbeterd wel heel stilletjes maar ik twijfel sterk of dit nog ooit echt goedkomt. Ik gebruik dagelijks bodycrème om de huid soepel te houden want ik slank nog steeds af. Nu ongeveer 1 kilo per maand. Wat denk jij?
  Groetjes,
  Kruinie

  • Hi Kruinie,
   Dankje voor je reactie. Wauw, knap hoor wat je al bereikt hebt. En volgens mij ben je nog steeds goed op weg op een consistente manier! Heel goed dat je sinds kort ook bent begonnen met krachttraining, dat zorgt ervoor dat je mooie lijnen en vormen gaat zien aan je lichaam! Helaas kan ik je vraag verder niet zo goed beantwoorden, omdat ik hier geen ervaring mee heb. Ik vind het dus een beetje lastig om hier uitspraken over te doen, ook omdat ik een stukje jonger ben (ik ben bijna 28). Daarnaast kan ik jouw precieze situatie op deze manier een beetje lastig inschatten. Wat ik je wel kan meegeven dat het vooral belangrijk is dat je je focust op je eigen progressie en dit niet teveel vergelijkt met anderen. Stel daarbij realistische doelen voor jezelf op. Ik hoop dat ik je zo toch een beetje verder heb kunnen helpen. Heel veel succes in ieder geval met je verdere journey!
   Groetjes Denise

   • Kruinie schreef:

    Hi Denise,
    Dank je voor het snel antwoorden op mijn vraag.
    Het klopt inderdaad wat je zegt, ik mag me niet vergelijken met een ander en zelf bepalen wat haalbaar is voor mij. Bedankt om me hieraan te herinneren, want dat vergeet ik wel eens af en toe.
    Door de krachttraining verlies ik stilaan kilo’s die ik jarenlang met me meezeulde. Ik twijfel niet dat het effect er uiteindelijk wel zal zijn. Ik voel me al super.
    Gezonde BMI is er al maar ideaal gewicht is nog 10 kilo minder zei mijn diëtist.
    Groetjes,
    Kruinie

    • Fijn dat m’n antwoord je geholpen heeft :) Vergelijken doen we vaak automatisch en dat is ook goed als motivatie, maar het is belangrijk om bij jezelf te blijven en te kijken wat jij wil en kan.
     Goed om te horen dat de krachttraining je helpt om af te vallen!
     In een reactie hieronder heb ik nog een stukje geschreven over BMI, wellicht vind je dat ook nog interessant om te lezen :)
     Heel veel succes met je verder journey in ieder geval, vergeet niet er ook van te genieten en te bedenken wat je allemaal al hebt bereikt!
     Liefs Denise

 • Haansje schreef:

  Hee! Na het lezen van je stuk ben ik toch wel benieuwd geworden naar wat je zelf eet in het dagelijkse leven (qua calorieën enz). Weet niet of dit de volgende keer aanbod komt maar ben erg nieuwsgierig!

  X

  • Hi Haansje,
   Dank voor je reactie, leuk! Dat is een heel goed idee, daar ga ik een blog over schrijven en zul je binnenkort op deze site kunnen vinden! Dus stay tuned :)
   Xx Denise

 • Hi! Ik had ook een kort vraagje. Je schrijft dat je dood wordt gegooid met clean eating en healthy food. Dat dat allemaal hip gedoe is en je gewoon gezond moet eten. Maar wat versta jij daar onder? Ik ben nu een maandje bezig, 7 kilo kwijt en een BMI van 23. Helaas sta ik nu al stil met afvallen (deze week niks). Ben bang dat ik nu dus iets aan mn voeding moet veranderen. Kun jij me hiervoor tips geven? Hoe zit het namelijk met je BMR, stel dat ik bijvoorbeeld 346 kcal netto op een dag binnen krijg, als ik al het sporten enzo er af heb gehaald. Zit ik dan wegens BMR al in een negatieve energiebalans of nog steeds in de plus? Ik hoop echt dat je me kunt helpen, bedankt alvast! Groetjes Femke

  • Hi Femke!
   Dankje voor je reactie. De vraag die je stelt over wat nou precies ‘gezond’ is, dat is ook de vraag die ik stel in het artikel. ‘Gezond’ is een heel vaag begrip, er bestaat geen duidelijke omschrijving wat dit precies is en welke producten hier nu wel onder vallen of niet. . Ik heb niet gezegd dat je ‘gewoon gezond moet eten’, en dat hoeft ook niet per definitie om af te vallen. Mensen hebben zichzelf aangeleerd dat ze ‘gezond’ moeten eten om af te vallen en denken er niet per se zozeer bij na hoeveel ze dan eigenlijk moeten eten. Dus dan komt er verwarring; wat is nou gezond? Dat is dus onduidelijk en voor iedereen verschillend!
   De grap is dat het helemaal niet om gezond eten gaat als je af wilt vallen.Je moet minder eten dan je onderhoud, een negatieve energiebalans creëren, zoals je zelf ook al aangeeft. Het maakt dus niet uit of de producten die je eet gezond zijn of niet. Dus als jij een Snickers eet wordt je hier niet per definitie dik van. Van alleen een Snickers kun je namelijk niet dik worden. Je wordt wel dik als je teveel eet. Extreem voorbeeld: als je alleen maar groente eet, maar je eet hier teveel van, dan wordt je ook dik, als je begrijpt wat ik bedoel.
   Terug naar jouw verhaal: heel knap dat je al 7 kilo kwijt bent, goed bezig! Wel vind ik het lastig om je op deze manier tips te geven omdat ik verder geen precies beeld en gegevens van je heb. Zelf kijk ik nooit naar BMI/BMR en weet ook niet zo goed wat het is. Ik vind het ook geen heel betrouwbaar meetinstrument. Sinds ik krachttraining doe ben ik namelijk zwaarder dan daarvoor, maar ben ik wel droger (minder vet) en strakker. En dat zou volgens de BMI/BMR dan natuurlijk niet goed zijn. Mijn meetinstrument is de spiegel, hoe zie ik eruit en wat wil ik nog verbeteren. Kortom; waar voel ik me goed bij.
   Het bepalen van je onderhoud/energiebalans is iets dat je zelf uit moet zien te vinden en waar je mee moet experimenteren. Dat heeft tijd nodig. Als jij op dit moment geen progressie meer ziet, dan is het denk ik verstandig om iets aan te passen inderdaad (maar als je echt pas een week geen resultaat hebt geboekt zegt dat nog niet zoveel, een week is kort en de laatste loodjes wegen het zwaarst). Voeding is een heel belangrijk onderdeel dat je aan zou kunnen passen. Voor een specifieker advies zou ik je door willen verwijzen naar de website http://www.personalbodyplan.com.
   En als je nog meer vragen aan me hebt mag je me ook altijd een mailtje sturen (info@denichant.nl).
   Ik hoop dat ik het zo in ieder geval wat voor je verduidelijkt heb. Excuus voor m’n lange antwoord, haha ;)
   Liefs Denise

 • Hi Denise,

  Ik probeer op dit moment ook heel goed bij te houden wat de juiste verhoudingen zijn voor mijn eten! Sporten doe ik al 5x per week (3x kracht, 2x cardio) Maar wil toch van dat laagje vet op mn buik af… Door middel van voeding! Wat zijn jou verhoudingen van koolhydraten vet en eiwitten? Wil het bijhouden met my fitnesspall maar het is me niet helemaal duidelijk wat ik nou precies moet aanhouden als verhouding!

  Gr Tessa

  • Hi Tessa,
   Leuk dat je reageert op m’n blogpost! En wat ben je al lekker bezig met sporten en hele goede voornemens om je voeding ook aan te gaan passen. Zelf gebruik ik ook MyFitnessPal en dat werkt voor mij heel erg goed. Je leert er echt veel van en krijgt mooie inzichten. Ik ben een beetje terughoudend in het doorgeven van mijn verhoudingen, omdat ik daarmee niet de indruk wil wekken dat dit voor iedereen werkt. Het is voor iedereen persoonlijk en hangt onder andere af van je lichaamstype, doelstelling en training wat voor jou de optimale verhoudingen zijn. Wat hou je op dit moment aan voor verhoudingen (qua percentages en grammen?), dan kan ik je wellicht wel wat tips geven.
   Liefs Denise

   • Nee dat begrijp ik, heb het voedingsschema van Kayla Itsines eigenlijk tot nu toe altijd aangehouden. Waarbij ik met bepaalde maten eiwitten/kaas en vlees etc eet. Ook koolhydraten etc met mate. Dit werkt erg goed, maar ik merk nu dat ik ook meer inzicht wil krijgen in de bovenstaande 3 peilers. Dus heb nu het volgende uitgerekend; wat mn lichaam in rust verbrand (om nog net wat meer vet kwijt te raken)

    EIWIT 2x gewicht (in gram), wat dan uitkomt op 26%
    VET gewicht (in gram), wat dan uitkomt 29%
    KOOLHYDRATEN, wat ik dan nog overhield aan kcal heb ik gebruikt om het percentage koolhydraten te bereken. Waarbij ik dan kom op 45%.

    Maar vind het lasting om vet % laag te houden, vaak zit ik daar en bij eiwit hoog en dan bij koolhydraten heel laag… Lastig :)

    Dus je tips zijn zeker welkom! En ben benieuwd of ik qua percentages zo redelijk goed zit!

    Thanks!
    Gr Tessa

    • Het voedingsschema van Kayla ken ik eigenlijk niet, dus weet niet precies wat zij daarin adviseert. Ik vraag me wel af waarom ze adviseert om eiwitten daarin laag te houden? En wat houdt laag dan precies in?
     De percentages die jij noemt (45% carbs, 26% eiwit en 29% vetten) hou ik in ieder geval ook ongeveer aan. Ik vind het wel grappig om te horen dat je bij eiwitten vaak hoog zit en bij koolhydraten laag, bij mij is het eerder andersom ;) Vind ’t handig om iets meer te weten over wat je dan zoal eet op een dag om je nuttige tips te kunnen geven. Je mag me anders wel even mailen op info@denichant.nl.
     Groetjes Denise

 • Hoi!

  Gaaf artikel! Ik ben sinds een jaar ook druk aan het sporten en doen (17 jaar)! Ik zat gewoon op een normaal gewicht en mijn BMI was ook goed. Toch wil ik mijn gezondheid verbeteren en fitter te worden. Ik doe 3 keer per week aan voetbal, doe drie keer per week aan krachttraining en fiets 75 km per week. Daarnaast eet ik zo gezond mogelijk. Ondertussen ben ik 5 kilo kwijt en een stukje strakker geworden.

  Op moment zit ik op een dood punt.. voor mijn gevoel veranderd er niet zoveel meer. Ik hoef niet meer af te vallen maar wil graag abs en dergelijke zien! Misschien toch een idee om nog een extra kijkje op mijn voeding te nemen. Bedankt voor je inspirerende artikel!

  Liefs,

  Laura

  • Hi Laura!
   Dankje :) Leuk dat je reageert! Goed dat je, ook al zie je er al goed uit, wilt werken aan de beste versie van jezelf! Ik denk dat het een goed idee is om nog eens naar je voeding te kijken, en wellicht kun je ook nog wat specifieker op je doelstelling gaan trainen (kracht)? Ik weet niet wat je nu precies doet natuurlijk, maar dit zijn punten waar je aan zou kunnen denken. Veel succes en plezier in ieder geval.
   Liefs Denise

 • Miriam schreef:

  Hoi Denise,
  Super goed artikel, en leuke links! Heb meteen de instagram accounts opgezocht die je noemde :) Ik zie dat je behoorlijk wat vragen beantwoord, dus ik ben heel benieuwd of je mij ook verder kan helpen!!
  Ik ben nu sinds 4 maanden actief bezig met afvallen. Ook al was ik niet echt dik of te zwaar, vond ik toch dat er behoorlijk wat ‘vetjes’ af mochten. Ik sport nu 4 keer in de week ongeveer 2 uur en wissel hierbij cardio met krachttraining af (1 uur van beide). Ook ben ik heel bewust gezond aan het eten (ook al is ‘gezond’ inderdaad nog een tricky begrip zoals je al zegt). Dit deed ik allemaal eerder totaal niet, dus een behoorlijke verandering! Nu heb ik het idee dat ik al wat buikvet kwijt ben, maar dit mag nog veel meer. Ook valt het mij op dat ik op de weegschaal geen enkele kilo kwijt ben! Er mag zeker 5 kilo af, dan zit ik op mijn ideale gewicht (ook volgens mijn BMI). Ik hoor mensen zeggen dat dit komt omdat ik nu veel spieren ‘kweek’, wat ervoor zorgt dat ik het verschil op de weegschaal niet zie. Klopt dit? Of is dat een fabel en moet ik gewoon nog meer letten op mijn eetpatroon en dergelijke?

  Groetjes Miriam

  • Hi Miriam!
   Thanks voor je reactie, leuk! Wat goed dat je bezig bent om de beste versie van jezelf te worden! Heel leuk om te lezen!
   Ik snap je vraag inderdaad, maar vind het lastig om zo zwart op wit te zeggen of het bij jou echt komt doordat je nu meer spiermassa hebt. Ik weet jouw situatie niet precies dus kan het niet over jou specifiek zeggen. Wel kan ik je zeggen dat je inderdaad niet teveel op de kilo’s die de weegschaal aangeeft moet letten. Als je 1 kilo spieren naast 1 kilo vet legt dan zul je namelijk zien dat 1 kilo vet groter is dan 1 kilo spieren. Dat betekent dus dat je in de spiegel wel degelijk verschil kan zien, terwijl de weegschaal nog steeds hetzelfde gewicht aangeeft.
   Als jij spieren hebt opgebouwd met je trainingen dan kan het dus inderdaad het geval zijn dat je in gewicht niet bent afgenomen terwijl je vetpercentage wel lager is. De spiegel is dus een belangrijke graadmeter. Kijk goed naar wat je ziet en wat je eventueel nog zou kunnen veranderen.
   Volgens mij ben je al op de goede weg en ik zou lekker zo doorgaan! Mocht je nog andere vragen hebben dan kun je die natuurlijk altijd stellen :)
   Liefs Denise

 • Maartje schreef:

  Hoi!
  Leuk artikel! Ik ben nu sinds september meer bezig met fitness en sinds 2 maanden doe ik meer krachttraining. Mijn lichaam is hierdoor wel veranderd (strakker geworden) alleen ik ben er ook meteen 3,5 kilo door aangekomen. Kun je zoveel aankomen door spieren? Voor ik begon met krachttraining was ik ook wel dun. Ook vind ik het als student heel lastig om je eten zo goed bij te houden. Ik heb een tijdje MyFitnessPal gebruikt, maar dat werkte niet echt omdat ik niet al mijn eten af kan wegen en schatten ook heel moeilijk is. Heb je hier misschien nog tips voor?

  • Hoi Maartje,

   Wat leuk dat je reageert op m’n artikel, thanks! Super om te horen dat je bent gestart met krachttraining! Eet je nog precies hetzelfde qua hoeveelheden en aantal kcal dan dat je deed voordat je met krachttraining begon? 3,5 kilo aankomen door 2 maanden krachttraining lijkt me wel wat veel inderdaad. Daarnaast zou ik ook niet teveel focussen op de cijfertjes op de weegschaal, maar voornamelijk met wat je in de spiegel ziet en of je daar blij mee bent. Wat betreft het tracken van je voeding. Er zijn zeker andere manieren dan het te tracken in een app. Toevallig heb ik daar ook al eens een artikel over geschreven: http://www.followfitgirls.com/calorieen-tellen-zonder-te-tellen/ Ik denk dat je daar vast aan hebt :)

   Liefs Denise

 • Ellanie schreef:

  Hi Denise,

  Ik ben heel enthousiast bezig met jullie bikini challenge!! ook wil ik graag gezond gaan eten en ben ik daar wel mee bezig. er is 1 probleem….

  Ik lust heeeeel weinig groenten en moet dit echt leren eten. hoe kan ik gezonder eten en toch groenten leren eten zodat ik gezonder leef. wil graag mijn vetrolletje weg hebben op mijn buik zodat mijn buikspieren tevoorschijn komen,

  liefs.

  • Hi Ellanie!
   Zoals ik in mijn artikel aangeef is het belangrijkst om vet te verbranden de energiebalans. Je moet dus zorgen dat je minder eet dan dat er binnenkomt. Wat je dan eet maakt in principe niet uit. Maarr om voldoende vitamines en mineralen binnen te krijgen is het wel heel erg belangrijk om voldoende groente te eten inderdaad. Probeer verschillende recepten uit en bereid groente eens op een andere manier. Grillen, bakken, rauw, stomen, in de oven. Probeer eens verschillende dingen uit en dan zul je vast een manier ontdekken die jij wel lekker vindt. Daarnaast zou je groente ook kunnen ‘verstoppen’ in je eten, door bijvoorbeeld wat courgette door je pannenkoeken te doen, of wat wortel. Of maak eens een smoothie met groente en fruit. Ga lekker experimenteren en dan vind je vast een manier die voor jou werkt. Heel veel succes!
   Liefs Denise

 • ありがとう。 利益と|グループの保険契約のコーディネーターのと私はまた、健康保険ブローカーでも動作することを言いたいです。健康保険代理店は、個人またはグループのコーディネーターによって検索メリットのリストを与えられています。 されている| コーディネーター個人またはのため探す見える 最高級ブローカー何これらの要件を一致させます。 コンセプトアイデア、両当事者が同意する場合、実際のブローカーは、二者間の契約を策定それから彼は彼を提供します。 それがある、広告のために次のように

 • Uschi Kuijpers schreef:

  Hee Denise,

  Ik wil Zou zo graag eens een duidelijke uitleg horen over hoe je je calorie behoefte kunt bepalen en hoe je dan bepaald hoeveel minder je moet eten. Ik ga om de dag naar de sportschool en de andere dag doe ik hardlopen. Bij extra ruimte ga ik uiteraard een keer extra naar de gym. Ik probeer wel al uit te zoeken welk moment van eten ik nodig heb en welk moment tussen de oren zit, zal ik maar zeggen. Verder noteer ik wel mijn voedselintake via een app. Ik ben benieuwd naar je reactie.

  Groetjes Uschi

Reageren

Your email address will not be published.