5 tips voor een blessure periode

Een paar maanden geleden kreeg ik een hele erge ontsteking aan mijn sleutelbeen. Na heel veel bezoekjes bij mijn fysiotherapeut, huisarts en orthopeed werd een stukje slijtage en een forse ontsteking geconstateerd. Ik kreeg vervolgens een echo-geleide infiltratie ( ja het klinkt even vervelend als dat het voelt), maar daarna had ik een aantal maanden nergens meer last van. Tot rond de vakantie ineens dezelfde soort pijn opkwam. Ik ging terug naar mijn orthopeed en kreeg een MRI. Ik wacht nu op de uitslag en tot die tijd werd me geadviseerd sporten op een laag pitje te zetten. Shit. En nu? Want waar moet je op letten in een blessure periode? Even voor de mensen die in hetzelfde schuitje zitten of even een opfrisser willen, heb ik een paar tips voor een blessure periode op een rijtje gezet!

Ken de signalen van je lichaam

Dit lijkt een beetje makkelijk gezegd, makkelijk gedaan. Toch is het vaak in de werkelijkheid zo, dat we graag een klein stukje over onze grens gaan in het kader van dat we niet willen opgeven. Pijn is over het algemeen een makkelijk herkenbare prikkel. Mocht je tijdens je workout pijn hebben, stop dan en voel even goed. Is het vermoeidheid? Is het genoeg geweest voor vandaag? Of voel je eigenlijk al dat het niet helemaal goed zit? Misschien iets verrekt? Stop je workout, ga naar huis en zorg dat je veel eiwitten eet om je spieren te herstellen. Denk ook aan genoeg rust nemen. Als je hierna nog steeds pijn ervaart, kan het zijn dat je toch een blessure hebt opgelopen. Licht of heftig: je zal toch aanpassingen moeten maken.

Accepteer je set-back

Dit is een lastige. Want het is niet leuk als je door een blessure bijvoorbeeld aankomt, je spieren ziet afnemen of je minder fit voelt dan normaal. Probeer je te focussen op dat het een tijdelijk iets is en je de rust moet nemen die er voor staat. (dit kun je natuurlijk het beste overleggen met je arts.) Als je niet serieus met je blessures omgaat heb je kans op blijvend letsel of een nog veel langere herstelperiode. Dus die paar weken, dat overleven we wel!
Wees een beetje lief voor jezelf, zorg dat je niet alleen maar geobsedeerd wordt door voeding en sport. Zoek afleiding en trakteer jezelf op iets leuks om de periode door te komen.

Let goed op je voeding

Als je door je blessure minder kan bewegen; zorg dan dat je je voeding goed op pijl houdt.
Probeer genoeg proteïnes en eiwitten te eten om je spieren niet een klap te geven.
Kijk kritisch naar hoe je normaal traint en eet. Sport je normaal gesproken veel omdat je ook meer wilt eten? Dan zul je in deze periode wat calorie-beperkter moeten eten om hetzelfde gewicht te behouden. Maar let op; zorg wel dat je genoeg vitamines en mineralen binnenkrijgt, want je lichaam moet zich herstellen en je wilt je ook fit voelen natuurlijk.

Blijf in beweging

Met een gebroken been kun je natuurlijk niet hardlopen, maar met sommige blessures kun je wel de pijnlijke plek ontzien en de rest blijven bewegen en trainen. Ik denk persoonlijk dat je het beste kan overleggen met je arts, personal trainer oid wat je nog wel kan doen zonder dat het effect heeft op je blessure. Als je in de positie bent om dit te doen, is dat namelijk heel erg prettig. Je past je trainingsschema aan, maar het zal minder lang duren om het daarna weer op te bouwen omdat je nog meer in conditie bent dan dat je 6 weken bijvoorbeeld niks mag en kan.

 

Bouw rustig op

Het kost veel tijd om na je blessure weer te komen op het punt waar je was. Daarom is het verstandig om geduld te hebben en het altijd serieus te blijven nemen.
Voel je toch weer pijn terugkomen? Stop dan. Probeer echt met kortere, minder zware trainingen weer langzaam te komen waar je was. Ook hier is het slim om met hulp een trainingsschema te maken. Of misschien zelfs mét hulp te gaan trainen zodat je zeker weten niks overbelast en zo snel mogelijk kan herstellen.

 

Blessure

 

 

Voor nu wacht ik de MRI af en blijf ik lekker op een laag pitje sporten, want ik kan gelukkig nog vrij veel zonder mijn schouder te gebruiken. Ik vind krachttraining vaak sowieso lekkerder dan cardio, dus heel spijtig vind ik het voor nu niet.

Voor de mensen die momenteel met een blessure kampen; sterkte en beterschap!

 

 

Vraag hieronder mijn GRATIS billen & benen workout aan. Doe mee en ervaar hoe fijn het is om op deze manier te sporten, gewoon vanuit huis!

  • Leuk artikel Manon! Wat balen dat je even rustig aan moet doen maar gelukkig kan je toch nog vrij veel doen. Sterkte en hopen dat je snel weer de oude bent;) X

Reageren

Your email address will not be published.