6 Essentiële food tips om gezond af te vallen

Heb je ook wel eens dat je even snel een aantal kilo’s wilt afvallen voor die ene speciale gelegenheid? Ik kan de tel niet meer bijhouden hoe vaak ik een no-carb diet of een low-fat diet heb gevolgd omdat ik weer eens per se een jurkje aan wilde dat ik eigenlijk niet meer paste. Wekenlang at ik minder dan 1000 calorieën per dag. Ik was constant futloos en chagrijnig maar viel wel snel af en paste uiteindelijk in het jurkje. Niet lang daarna vloog alles er 10 keer zo hard aan omdat ik weer ‘normaal’ at. Achteraf gezien was het al die moeite niet waard. Wat kun je het beste doen qua eten en drinken om op een gezonde manier af te vallen?

skinnygirlsvsfitgirls

#1: Sla nooit je ontbijt over

Stiekem weet iedereen dit wel maar toch wordt het ontbijt weleens of altijd overgeslagen omdat er ‘geen tijd voor is’ in de ochtend. Ontbijten is nodig om je lichaam en je spijsvertering op gang te krijgen. Het is ontzettend belangrijk om je eten over de dag heen te verspreiden. Zo voorkom je dat je een vreetkick krijgt om 15:00 uur of dat je tijdens de lunch of het avondeten veel meer eet dan je eigenlijk nodig hebt. Geen tijd om ontbijt te maken in de ochtend? Maak je ontbijt de avond ervoor en bewaar het in de koelkast!

Ontbijt

#2: Alle koolhydraten vermijden is geen optie

Koolhydraten zijn een belangrijke energiebron. In je lichaam worden koolhydraten onder andere omgezet in glucose (brandstof voor je lichaam). Wanneer je geen koolhydraten meer eet zul je onvoldoende vitamines, mineralen en vezels binnenkrijgen. Er kunnen gevolgen optreden zoals futloosheid, haaruitval, duizeligheid en je spieren kunnen zelfs afbreken om je lichaam te kunnen voorzien van glucose! Hoe val je dan af zonder koolhydraten te vermijden? De kunst is om de juiste koolhydraten te eten. Er zijn goede en slechte koolhydraten die soms ook wel enkelvoudige/snelle en complexe/langzame koolhydraten worden genoemd (afhankelijk van hoe snel je lichaam het opneemt). Voorbeelden van goede koolhydraten zijn: zilvervliesrijst, volkoren pasta, peulvruchten, speltbrood, fruit, groenten, quinoa en noten. Voorbeelden van slechte koolhydraten zijn: witte rijst, pasta, frisdranken, snoep, chocola, witbrood en witte rijst. Probeer de laatste categorie dus wel zoveel mogelijk te vermijden.

#3: Eet regelmatig

Het is heel goed voor je lichaam om regelmatig te eten. Probeer eens om de 2 a 3 uur te eten. Ik at altijd maximaal 2 of 3 maaltijden per dag maar dan at ik wel heel veel. Tegenwoordig eet ik 5 of 6 keer per dag in kleinere porties. Buitenom mijn ontbijt, lunch en avondeten eet ik twee of drie keer een tussendoortje zodat mijn lichaam nooit denkt dat het honger heeft en onnodig in survival mode gaat. Ik ben nu bijna vrijwel altijd in een goede mood! 

Happy Mandy

#4: Eet gevarieerd

Om nou 5 keer per week dezelfde groene salade te eten verveelt al snel en je zult zien dat je niet gezond zult afvallen. Je lichaam heeft koolhydraten, vetten en eiwitten nodig dus als je constant hetzelfde eet, zul je niet alle voedingsstoffen binnenkrijgen. Je lichaam gaat in survival mode en je zult niet goed afvallen. Als je goed wilt bijhouden wanneer je wat eet en hoeveel je eet, kan de Myfitnesspal app handig zijn. In deze gratis app kun je niet alleen je dagelijkse calorie-inname bijhouden maar ook de verhoudingen tussen koolhydraten, vetten en eiwitten!

#5: Drink veel water en vermijd light frisdrank

Veel water drinken is wellicht voor de handliggend maar wordt vaak vergeten! Het is essentieel voor je want je lichaam kan dan beter de afvalstoffen afvoeren. Ook kan het de honger stillen en heb je minder behoefte aan andere drankjes met suikers erin. Groene thee is ook erg goed voor je! Als je gezond wilt afvallen kun je maar beter ook de light frisdranken opzij zetten. Al zitten er misschien geen calorieën in of geen suikers, er zitten vaak andere vage ingrediënten en zoetstoffen in die niet goed voor je weightloss journey zijn.

#6: Vergeet niet te sporten!

Last but not least is het van belang om te weten dat sporten en gezond eten hand in hand gaan. Er zijn mensen die beweren dat “Abs are made in the kitchen” en dat een strakker lichaam bestaat uit 80% goed eten en 20% sporten. Ik denk zelf dat het 50/50 is omdat allebei even belangrijk zijn. Je kunt 6 dagen in de week sporten en ongezond blijven eten of je kunt wekenlang minder dan 1000 calorieën per dag eten en helemaal niet sporten, maar in beide gevallen zul je geen blijvend resultaat zien in je lichaam. Het volgende klinkt overtuigender: “Abs are MADE in the gym but REVEALED in the kitchen,” want buitenom je goede eetpatroon moet er natuurlijk nog wel keihard aan gewerkt worden in de sportschool! Of thuis natuurlijk.

Fit in 4 weken? Zo doe ik dat!

Ik krijg veel vragen over hoe ik fit blijf. Ik ben gek op sporten en ik ben Followfitgirls gestart om anderen te inspireren en te motiveren voor een happy & healthy lifestyle. Benieuwd naar mijn trainingsschema en voedingsplan? Lees snel verder!

bikinifoto marlou

Fit vanuit huis

Zoals je misschien weet ben ik groot fan van thuis sporten. Het kost niet veel tijd, het is goedkoop en je kunt (als je dit leuk vindt) je eigen workouts samenstellen. Ik sport inmiddels alweer een aantal jaar vanuit huis en inmiddels heb ik ook al weer heel wat workout video’s voor Followfitgirls opgenomen.

Ondanks dat ik niet aan de zware gewichten hang merk ik dat mijn lijf een stuk strakker en met name gespierder is geworden. In het begin trainde ik vooral met mijn eigen lichaamsgewicht en inmiddels gebruik ik ook regelmatig dumbbells of een kettlebell.

Dit, in combinatie met mijn fitnessmat en discipline heeft ervoor gezorgd dat mijn lichaam in een paar jaar tijd toch best is veranderd. Dat zag ik toen ik deze oude foto uit 2012 tegenkwam:

transformation tuesday

Gezond eten hoeft niet moeilijk te zijn

Ik krijg regelmatig mailtjes van meiden die het lastig vinden om gezond te eten. Of ze vragen of ik een voedingsschema voor ze wil samenstellen. Nu ben ik zelf geen voedingsdeskundige en zo wil ik me ook absoluut niet voordoen dus heb ik de hulp van personal trainer Danny Hut ingeschakeld.

We hebben onze krachten gebundeld en hij heeft een uitgebreid voedingsschema inclusief boodschappenlijstjes samengesteld. Ik was direct enthousiast want het zijn makkelijke gerechten waar je niet hele ingewikkelde ingrediënten voor nodig hebt (die ook nog eens super duur zijn).

Dit schema heb ik aangevuld met een compleet 4-weken workout plan en dit is samengevoegd in het e-book Hello new you! Fit, happy & healthy in 4 weken. 

De workouts in dit trainingsschema duren slechts 30 minuten en kun je vanuit huis doen.

hello new you

Fit in 4 weken?

Wil jij ook fit, happy & healthy worden in vier weken? Dan is ons e-book wellicht het laatste zetje wat je nodig had. Train met mijn workout schema’s vanuit huis en eet bewust en gezond met het voedingsschema van Danny Hut.

Ook delen de fitgirls hun persoonlijke motivatietips en hun do’s en dont’s op het gebied van sport, voeding en afvallen. Succes en veel plezier!

BESTEL HIER ONS E-BOOK HELLO NEW  YOU!

Liefs, Marlou

 

Ontvang healthy recepten & workouts in je inbox!

* verplicht

Reageren

Your email address will not be published.

Lees vorig bericht:
workout-gear
Mijn onmisbare sport items

Dat je tijdens het sporten zorgt voor een fijne outfit en goede schoenen is logisch, maar welke andere spullen zijn...

Sluiten