6 Essentiële food tips om gezond af te vallen

Heb je ook wel eens dat je even snel een aantal kilo’s wilt afvallen voor die ene speciale gelegenheid? Ik kan de tel niet meer bijhouden hoe vaak ik een no-carb diet of een low-fat diet heb gevolgd omdat ik weer eens per se een jurkje aan wilde dat ik eigenlijk niet meer paste. Wekenlang at ik minder dan 1000 calorieën per dag. Ik was constant futloos en chagrijnig maar viel wel snel af en paste uiteindelijk in het jurkje. Niet lang daarna vloog alles er 10 keer zo hard aan omdat ik weer ‘normaal’ at. Achteraf gezien was het al die moeite niet waard. Wat kun je het beste doen qua eten en drinken om op een gezonde manier af te vallen?

skinnygirlsvsfitgirls

#1: Sla nooit je ontbijt over

Stiekem weet iedereen dit wel maar toch wordt het ontbijt weleens of altijd overgeslagen omdat er ‘geen tijd voor is’ in de ochtend. Ontbijten is nodig om je lichaam en je spijsvertering op gang te krijgen. Het is ontzettend belangrijk om je eten over de dag heen te verspreiden. Zo voorkom je dat je een vreetkick krijgt om 15:00 uur of dat je tijdens de lunch of het avondeten veel meer eet dan je eigenlijk nodig hebt. Geen tijd om ontbijt te maken in de ochtend? Maak je ontbijt de avond ervoor en bewaar het in de koelkast!

Ontbijt

#2: Alle koolhydraten vermijden is geen optie

Koolhydraten zijn een belangrijke energiebron. In je lichaam worden koolhydraten onder andere omgezet in glucose (brandstof voor je lichaam). Wanneer je geen koolhydraten meer eet zul je onvoldoende vitamines, mineralen en vezels binnenkrijgen. Er kunnen gevolgen optreden zoals futloosheid, haaruitval, duizeligheid en je spieren kunnen zelfs afbreken om je lichaam te kunnen voorzien van glucose! Hoe val je dan af zonder koolhydraten te vermijden? De kunst is om de juiste koolhydraten te eten. Er zijn goede en slechte koolhydraten die soms ook wel enkelvoudige/snelle en complexe/langzame koolhydraten worden genoemd (afhankelijk van hoe snel je lichaam het opneemt). Voorbeelden van goede koolhydraten zijn: zilvervliesrijst, volkoren pasta, peulvruchten, speltbrood, fruit, groenten, quinoa en noten. Voorbeelden van slechte koolhydraten zijn: witte rijst, pasta, frisdranken, snoep, chocola, witbrood en witte rijst. Probeer de laatste categorie dus wel zoveel mogelijk te vermijden.

#3: Eet regelmatig

Het is heel goed voor je lichaam om regelmatig te eten. Probeer eens om de 2 a 3 uur te eten. Ik at altijd maximaal 2 of 3 maaltijden per dag maar dan at ik wel heel veel. Tegenwoordig eet ik 5 of 6 keer per dag in kleinere porties. Buitenom mijn ontbijt, lunch en avondeten eet ik twee of drie keer een tussendoortje zodat mijn lichaam nooit denkt dat het honger heeft en onnodig in survival mode gaat. Ik ben nu bijna vrijwel altijd in een goede mood! 

Happy Mandy

#4: Eet gevarieerd

Om nou 5 keer per week dezelfde groene salade te eten verveelt al snel en je zult zien dat je niet gezond zult afvallen. Je lichaam heeft koolhydraten, vetten en eiwitten nodig dus als je constant hetzelfde eet, zul je niet alle voedingsstoffen binnenkrijgen. Je lichaam gaat in survival mode en je zult niet goed afvallen. Als je goed wilt bijhouden wanneer je wat eet en hoeveel je eet, kan de Myfitnesspal app handig zijn. In deze gratis app kun je niet alleen je dagelijkse calorie-inname bijhouden maar ook de verhoudingen tussen koolhydraten, vetten en eiwitten!

#5: Drink veel water en vermijd light frisdrank

Veel water drinken is wellicht voor de handliggend maar wordt vaak vergeten! Het is essentieel voor je want je lichaam kan dan beter de afvalstoffen afvoeren. Ook kan het de honger stillen en heb je minder behoefte aan andere drankjes met suikers erin. Groene thee is ook erg goed voor je! Als je gezond wilt afvallen kun je maar beter ook de light frisdranken opzij zetten. Al zitten er misschien geen calorieën in of geen suikers, er zitten vaak andere vage ingrediënten en zoetstoffen in die niet goed voor je weightloss journey zijn.

#6: Vergeet niet te sporten!

Last but not least is het van belang om te weten dat sporten en gezond eten hand in hand gaan. Er zijn mensen die beweren dat “Abs are made in the kitchen” en dat een strakker lichaam bestaat uit 80% goed eten en 20% sporten. Ik denk zelf dat het 50/50 is omdat allebei even belangrijk zijn. Je kunt 6 dagen in de week sporten en ongezond blijven eten of je kunt wekenlang minder dan 1000 calorieën per dag eten en helemaal niet sporten, maar in beide gevallen zul je geen blijvend resultaat zien in je lichaam. Het volgende klinkt overtuigender: “Abs are MADE in the gym but REVEALED in the kitchen,” want buitenom je goede eetpatroon moet er natuurlijk nog wel keihard aan gewerkt worden in de sportschool! Of thuis natuurlijk. Doe jij al mee met onze February Fitgirl Challenge? 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

 

Reageren

Your email address will not be published.

Lees vorig bericht:
workout-gear
Mijn onmisbare sport items

Dat je tijdens het sporten zorgt voor een fijne outfit en goede schoenen is logisch, maar welke andere spullen zijn...

Sluiten