Maakt een activitytracker je fitter?

Afgelopen zomer kocht ik een activitytracker. Het sporthorloge stond al maanden op mijn verlanglijstje maar ergens had ik mijn twijfels. Ik wist toch wel dat ik genoeg bewoog zonder alles bij te houden? En wordt het bewegen geen obsessie door de cijfertjes op je horloge? Na een knieblessure waardoor ik noodgedwongen minder intensief moest gaan sporten leek het me een goed idee om in ieder geval mijn stappen bij te houden. Maar voor welke variant ga je? Er zijn tegenwoordig zoveel sporthorloges op de markt! Na vele reviews en artikelen gelezen te hebben koos ik voor de Fitbit Charge 2. Deze paste het beste bij mijn doel en daarnaast vond ik het gemakkelijk dat ik hiermee verschillende workouts kon meten. Zou ik de befaamde 10 000 stappen per dag halen?

3o minuten bewegen

Zitten is het nieuwe roken; concludeerde onderzoekers vorig jaar. Nederlanders bewegen tegenwoordig veel te weinig waardoor de kans op lichamelijke én geestelijke klachten toeneemt. Een Japanse wetenschapper riep ooit dat 10 000 stappen per dag je lichaam gezond houdt en de kans op hart- en vaatziekten afneemt. Eigenlijk bedacht hij dit voor een marketingcampagne en was het getal enkel gebaseerd op een schattig. Men loopt gemiddeld 4 000 stappen dus met extra 6 000 stappen (dat is ongeveer een wandeling van een uur) heb je voldoende beweging op een dag. En dat is eigenlijk nog niet zo gek. Het Voedingscentrum raadt ons aan om elke dag minimaal 30 minuten extra te bewegen. Als je 10 000 stappen zet kom je daar dus ruimschoots overheen.

Actieve kantoordagen

Een leuke functie op mijn Fitbit is dat ik kan instellen dat ik op een werkdag elk uur 250 stappen moet zetten. Dat is niet veel; hoor ik je denken. Dat dacht ik ook. Maar al snel kwam ik er achter dat als je lekker geconcentreerd aan het werk bent achter je laptop de minuten voorbij vliegen, zonder dat je een stap gezet hebt. Oeps! Tien minuten voor het hele uur begint je Fitbit te trillen waardoor je een reminder krijgt om even op te staan. Glas water halen, even naar de wc en een kopie van de printer pakken en de 250 stappen zijn binnen. Maar dit moet je wel elk uur doen!

Meten is weten

Mijn activitytracker maakt mij er elke dag bewust van hoeveel beweging ik heb gehad. Doordat ik een vrij actieve levensstijl heb haal ik over het algemeen elke dag de 10.000 stappen, maar word ik ook op een luie zondag erop gewezen dat ik al uren in bed serie lig te kijken. Misschien tijd voor een korte avondwandeling?! De app is uitgebreid en geeft je nog veel meer informatie dan alleen je stappen. Je kunt al je workouts bekijken en met elkaar vergelijken. Dit is interessant als je wilt weten of je sneller hebt gedaan over een run of als je wilt weten of je hartslag lager blijft tijdens een cardiosessie. Ook kun je je vrienden die dezelfde activitytracker hebben uitdagen om challenges te doen, zoals de werkweek challenge. Diegene die de meeste stappen weet te doen krijgt een award aan zijn profiel toegevoegd.

Activitytracker stappenoverzicht

Weekoverzicht aantal stappen

Maakt een activitytracker je fitter?

Ik denk het wel. Doordat je er op gewezen wordt hoeveel je bewogen hebt word je waarschijnlijk wel gemotiveerd om van de bank af te komen. Ook al leeg je de wasmand, ga je boodschappen doen of de ramen lappen; elke vorm van beweging telt.

Heb jij een activity tracker? Merk je dat je daardoor meer bent gaan bewegen? Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen!

Liefs, Ryanne

Het is weer tijd voor een nieuwe Challenge! Dit keer gaan we je klaar stomen voor de zomer met onze Fitgirl Bikini Challenge. Doe je mee?

Vraag hieronder mijn GRATIS billen & benen workout aan. Doe mee en ervaar hoe fijn het is om op deze manier te sporten, gewoon vanuit huis!

Reageren

Your email address will not be published.