Ana goes vegan

Vegan? Say what? Ja, echt! Voor een periode van 40 dagen ten minste. Sinds ik bij het HIER klimaatbureau werk ben ik me steeds bewuster van de impact die mijn dagelijkse leven op het milieu heeft. Tegelijkertijd voel ik me steeds machtelozer, want er nog zoveel dat ik zou willen verbeteren, dat ik niet weet waar ik moet beginnen.

Vegan all the way

Toen collega’s opperden om tussen carnaval en Pasen een 40 dagen vegan challenge te doen, was ik enthousiast! In mijn hoofd ben ik al meteen voorbereidingen aan het treffen. Dat vergt toch wel een flinke omschakeling, zeker als je eiwitrijk probeert te eten. Even later begrijp ik dat mijn collega’s bedoelden dat ze vegan wilden lunchen. Dit doen we altijd gezamenlijk. Maar mijn grootste impact is niet de lunch. Het is mijn eiwitpoeder en de hoeveelheid vlees (oké meestal kip) bij mijn avondeten. Dus ik ga 40 dagen vegan all the way.

Vegan all the way! Yeah!

Ana goes veganVoorbereidingen

Ongeveer een week van te voren ben ik gaan nadenken over wat er allemaal voor mij veranderd. Ik eet volgens een schema van Healthadvies Breda dus het eerste wat ik doe is Zwier een mailtje sturen met mijn voorstel. De wijzigingen zijn:

 • In mijn ontbijt ga ik vegan eiwitpoeder gebruiken. Ik heb nog geen lekkere variant gevonden dus tips zijn welkom! Vegan eiwitpoeder smaakt naar bonen en is korrelig van structuur.
 • In plaats van magere yoghurt gebruik ik ongezoete soja yoghurt.
 • Tijdens de lunch beleg ik mijn brood met hummus, avocado of misschien een andere spread. Met collega’s gaan we ook kijken of we wat vaker salades kunnen maken.
 • In de avond vervang ik vlees voor peulvruchten, tempeh of tofu. Ik ben niet van plan om vleesvervangers te eten, ik wil liever zo min mogelijk bewerkt voedsel eten.
 • De cappuccino wordt een variant met soja- of amandelmelk.
 • Geen koekjes, paaseitjes of chocolade. Nu probeer ik dat toch al wel te beperken maar dat gaat in het weekend nog wel eens mis.

De week vooraf maak ik alle kwark, yoghurt, kaas, eiwitpoeder en eieren op die nog in de kast staan. Zo begin ik woensdag met een schone lei.

Nog een belangrijke voorbereiding: vriendlief klaarstomen. Ik heb hem verteld dat ik dit ga doen en nu heeft hij geopperd om mee te doen. Dat is lief, want het maakt koken een stuk gemakkelijker!

Vergeet niet om vriendlief of huisgenoten voor te bereiden ;)

Ana goes veganUitdaging

Dat wordt het zeker! Ik kan me op dit moment niet voorstellen dat ik de Hüttenkäse en de kipfilet niet ga missen. Om over de paaseitjes nog maar te zwijgen! Dat ik de uitdaging aan ga, is vooral voor mezelf. Om weer eens iets nieuws te proberen. Ik ben benieuwd hoe het bevalt. Waar ik me het meest druk om maak is het sociale aspect. Ik zeg niet graag dat ik ‘iets niet eet’, al helemaal niet als ik niet allergisch ben en het gewoon lust (zelfs lekker vind). Ik ga het wel proberen maar ik zet hier toch alvast een klein jokertje in: ik ga niet vragen aan vrienden om rekening te houden met mijn vegan challenge. Wel ga ik het zelf zoveel mogelijk proberen te sturen. Mijn challenge is geslaagd als ik 97,5% van de maaltijden vegan heb gegeten. Dan heb ik omgerekend 1 keer in de 2 weken niet vegan gegeten (3 maaltijden per dag, 7 dagen = 21 maaltijden per week x 2 weken = 42 maaltijden, 42/100 = 0.42 x 97,5 = 41, volg je het nog?;)).

Ik heb jou nodig!

Mijn creativiteit met eten is ver te zoeken. Zonder recepten ben ik nergens. Heb je dus een goed recept voor me? Dan hoor ik het graag! En dan het liefst avondmaaltijden.

Doe je mee?

Onder het motto van ‘samen sta je sterk’ wil ik je uitdagen om ook mee te doen! Vegan iets te heftig? Probeer dan 40 dagen vegetarisch te eten. Mijn challenge loopt tot Pasen. Dan ga ik – tenzij het zo goed bevalt! – genieten van de traditionele Paaslekkernijen.

Mmm… kijk er nu al naar uit ;)

Ik houd je op de hoogte!
X Ana

Vraag hieronder mijn GRATIS billen & benen workout aan. Doe mee en ervaar hoe fijn het is om op deze manier te sporten, gewoon vanuit huis!

 • Lekker bezig! Je kunt gewoon chocolade eten, hoor. Kies alleen voor puur (nog gezonder ook). Ook vegan koekjes zijn er te over (Oreo’s, bijvoorbeeld). Wat recepten betreft:

  – One Green Planet
  – Vegetus
  – The Green Happiness
  – Lisa Goes Vegan
  – Oh She Glows
  – Vegan Challenge

  Allemaal websites met enorme databases aan recepten. En Google doet natuurlijk ook wonderen. ;)
  Oh, en op http://www.gewoonvegan.nl staan alle ‘normale supermarktproducten’ die vegan zijn.

  • Dankjewel voor je tips! Ik vond het nog lastig om pure chocolade te vinden waar geen melk in zat. Uiteindelijk is het de biologische pure chocolade van de Appie geworden. Die is lekker! En intussen heb ik het boek van Oh She Glows ook thuis :) Top, want ik kende ze nog niet allemaal uit je rijtje!

 • Wat goed!! Wat betreft de tips die ik kan verzinnen… Ik gebruik zelf een eiwitpoeder van bruine rijst. Het is inderdaad korrelig maar dat wende met een paar dagen. Ik mix het met een cashewnotenmelk en een beetje pure cacaopoeder, kaneel of pure vanillepoeder. Verder is voor het complete aminozuurprofiel goed om veel verschillende eiwitbronnen te eten. Ik probeer altijd zowel peulvruchten (rode linzen zijn handig), granen, noten, zaden, quinoa en soja te eten op 1 dag. Heel veel succes! Ben heel benieuwd hoe je het gaat vinden! Oh en voor als je het nog niet kent: check de documentaires op Netflix, zoals ‘Forks over Knifes’ en ‘Cowspiracy’ :D

  • Bedankt voor je tips! Ik heb nu eiwitpoeder van Orangefit en die is al heel veel beter dan die van Ekopura. Van bruine rijst ben ik nog niet tegen gekomen. En je let wel goed op zeg, jeetje, wat een pallet aan eiwitrijke bronnen! Ik let er wel op maar wist niet dat de variatie ook zo belangrijk was, dus bedankt!
   Cowspiracy heb ik wel al gezien. Indrukwekkend vond ik het wel! Al is het waterprobleem hier niet echt een probleem. Die andere docu ken ik nog niet en ga ik zeker nog kijken! Thanks :)

 • Wat goed van je dat je deze uitdaging aanpakt! De ‘ 40- dagentijd’ bestaat officieel uit 46 dagen. Dat is inclusief de zondagen. Omdat de zondagen feestdagen zijn hoef je op die dagen eigenlijk niet te vasten :-)
  Dus als je 40 dagen streng voor jezelf wilt zijn, biedt de 40-dagentijd wèl ruimte om af en toe ‘het touwtje wat te laten vieren’. Succes !

 • […] 99% vegan eten. Het is er in de zomer en door het eten buiten de deur in geslopen dat ik genoegen neem met de vegetarische optie. Het is ook geen probleem want ik heb wel mijn prioriteiten. Er zijn twee dingen die ik nog belangrijker vind dan het veganistische dieet om een bijdrage te doen aan het klimaatprobleem. Dat is 1) gezond eten vind ik belangrijker dan veganistisch eten. Dus als ik moet kiezen tussen een salade met misschien een beetje kaas (= vega, niet vegan) of een frietje met ketchup (=vegan) dan kies ik tóch voor de salade. En 2) voedselverspilling vind ik de grootste zonde, juíst als het gaat om het klimaat. Dus krijg ik toch per ongeluk iets met kaas of zelfs vlees voorgeschoteld, dan vis ik dit er niet tussenuit. Daar waar een andere optie is, wil ik wel anders kiezen. […]

 • […] 1 maart 2017 probeerde ik voor het eerst in mijn leven 100% plantaardig te eten. De vegan challenge was 40 dagen. die 40 dagen gingen ook echt super goed. Daarna besloot ik om het voort te zetten, maar steeds vaker maakte ik uitzonderingen. Dat vind ik nog steeds niet altijd een even groot probleem. Ik ben graag flexibel. Maar toch ben ik nog steeds voornemens om te blijven mikken op zoveel mogelijk plantaardig. Daarnaast heb ik een tweede vereiste en daarmee een nieuw doel: minder bewerkt eten te nuttigen. De vegan challenge 2.0 dus, zeg maar ;) […]

Reageren

Your email address will not be published.

Lees vorig bericht:
bali canggu
Vlog: surfen in Bali Canggu & healthy hotspots bezoeken

Eind oktober heb ik met mijn vriend een rondreis gemaakt door Bali. Voor het eerst nam ik mijn camera mee...

Sluiten