Waarom ik mijn dag begin met kurkuma

Als er iets met de paplepel is ingegoten bij mij, is het wel om gezond te eten en goed voor jezelf te zorgen. Dit laatste door veel te bewegen, op je voeding en gewicht te letten en om te ontspannen. Mijn moeder is altijd veel bezig met gezondheid en mindfulness en is wat dat betreft zeker een groot voorbeeld voor mij. Regelmatig praat ze me bij over nieuwe bevindingen en ervaringen op dat gebied en als ik ergens enthousiast over ben (en dat gebeurt vrij gauw), krijg ik een potje mee naar huis om het uit te proberen. Zo kwam het dat ik een tijd terug met een potje knal geel poeder de keuken inliep. ”Iedere dag een glas water met kurkuma en zwarte peper drinken,” was het advies van moeder. En inmiddels start ik de dag dus altijd standaard met een groot glas water met kurkuma en zwarte peper. Maar waar is dat goedje eigenlijk goed voor?

Kurkuma onder de loep

Kurkuma wordt gemaakt van de wortel van de plant Curcuma Longa. Het wordt ook wel Indiase geelwortel genoemd vanwege de kleur en afkomst van de plant. Door de gele kleur en de sterke aroma is het een van de meest gebruikte ingrediënten in currygerechten. Het heeft een mild bittere smaak.

kurkuma

In India wordt kurkuma gebruikt ter bestrijding van wondjes en schrammen, maar het staat in Azië tevens bekend als geneesmiddel tegen ziektes als trombose, Alzheimer en Parkinson. Dit heeft te maken met de werkzame stof curcumine die zich bindt aan giftige zware metalen als cyanide, lood en cadmium zodat deze geen schade in de hersenen kunnen aanbrengen. Uit diverse onderzoeken blijkt inmiddels dat kurkuma tevens geneeskrachtig werkt tegen het voorkomen en bestrijden van kanker, problemen met de spijsvertering, leverondersteuning en het beschermt de bloedvaten. Het heeft een pijnstillende en ontstekingsremmende werking waardoor het ook een goed alternatief is voor pijnstillers en ook wel de natuurlijke aspirine wordt genoemd.

Kurkuma heeft een betere werkzaam als je het combineert met zwarte peper, omdat het anders niet makkelijk in je bloed wordt opgenomen. Je kunt kurkuma dus goed gebruiken in curry, maar het is ook een goede combinatie met bloemkool, allerlei sauzen en eieren. Of maak net zoals ik doe een heilzaam drankje/theetje met kurkuma, want gezond is het zeker!

Meer lezen over gezonde voeding? Alle artikelen hierover vind je hier.

Vraag hieronder mijn GRATIS billen & benen workout aan. Doe mee en ervaar hoe fijn het is om op deze manier te sporten, gewoon vanuit huis!
[activecampaign form=7]

 • Maak je het alleen aan met peper en water of ook met andere ingrediënten? Ik zie namelijk ook citroen, honing, gember en kaneel op de foto, welke verhoudingen gebruik je dan? Ik ben erg nieuwsgierig hoe jij in de ochtend kurkuma drinkt. Ik maak in de avond altijd Golden Milk met amandelmelk, kokosolie, kurkuma, peper en gember.

  Groetjes Manon

  • Anouk van Eldik schreef:

   Hi Manon,

   Ik neem het alleen met water en peper. Een flinke theelepel kurkuma in een groot glas met een snufje zwarte peper en dan het glas vullen met water. Ik heb ’s ochtends namelijk niet zo’n behoefte aan zoetigheid. ;) Jouw combi klinkt ook erg goed! Ik maak er in de avond ook nog wel eens thee van met gember en honing.

Reageren

Your email address will not be published.