Beginnen met hardlopen? Zo doe je dat!

Regelmatig krijg ik de vraag: beginnen met hardlopen, hoe doe je dat? Iedereen snapt het idee van het voortbewegen van je lichaam door je ene voet voor de andere te zetten wel, maar hoe kan je nou écht leren hardlopen? Hoe houd je het vol? En nog belangrijker: hoe houd je het leuk én blessurevrij?

Van hardlooppoging naar lekker leren lopen

Zoals ik begon met hardlopen zal voor veel mensen herkenbaar zijn. Ik bedacht op een moment: nú moet ik echt even gaan sporten! Met nu bedoelde ik dan ook echt op dat moment. Dus ik trok mijn tennisschoenen aan (want dat waren de sportschoenen die ik voorhanden had) en ging een beetje rennen totdat ik het niet meer volhield. Ik was wel even onderweg, want ik had door het tennissen wel wat basisconditie. Helaas, de spierpijn die ik de dag erna ervoer was zo hels, dat ik mijn tennisschoenen beloofde ze voortaan niet meer buiten het tennisveld te dragen.

Eén keer had ik 20 minuten out of the blue gerend. De volgende dag moest ik in het restaurant werken maar mijn schenen leken elk moment te kunnen ontploffen. Ik wist niet wat ik meemaakte!

Van dit soort momenten heb ik vaker gehad. Eens in de zoveel jaar bedacht ik weer dat hardlopen een goed idee was om na één of enkele hardlooppogingen het weer op te geven. Zelfs nadat ik mijn eerste wedstrijd van 4 mijl (6,5 km) had gelopen, heb ik het weer een paar jaar laten liggen. Misschien was mijn lichaam gewoon niet gebouwd om te hardlopen? Ik weet nu dat dat onzin is, want ik heb inmiddels al vier halve marathons gelopen. Ik ben dan misschien niet zo snel, maar ik heb wél ontdekt hoe je lekker kan lopen en wat je moet doen om te blijven lopen!

HARDLOPEN

beginnen met hardlopen - foto David Stegenga

Hardlopen in Amsterdam, het mooiste wat er is! Foto: David Stegenga (ook header).

Wat hardlopen mij gebracht heeft

Hardlopen heeft me heel veel gebracht. De vrijheid om te sporten waar en wanneer ik maar wil is een belangrijk voordeel van hardlopen. Maar ik denk dat het belangrijkste is geweest dat ik ontzettend veel zelfvertrouwen heb gewonnen. Ik lieg niet als ik zeg dat ik in 2014 nog écht overtuigd was dat ik nooit een uur achter elkaar kon hardlopen. Dat leek mij fysiek onmogelijk. Man, was I wrong!

Ik gun het iedereen om dit te ervaren. De trots die je voelt als je training er op zit, als je je doel hebt behaald. Het gevoel wat je hebt als je je realiseert dat het fysiek makkelijker wordt. Dat kleine pijntjes – zoals een steek in je zij – vanzelf verdwijnen als je weet wat je moet doen. Het moment waarop je de runners high ervaart en unstoppable bent. Niet letterlijk dan hoor, want de kunst – zeker in het begin – is om juist wél op tijd te stoppen.

Een uur achter elkaar lopen leek mij fysiek onmogelijk. Man, was I wrong!

Geduld is een schone zaak

Ja, dit tijdig stoppen is een dingetje. Graag willen we allemaal vandaag nog leren hardlopen. En over 4 weken al 10 kilometer kunnen lopen. Toch? Ik zeg niet dat het fysiek onmogelijk is, maar wel dat de kans dat je daarmee blessures oploopt groot is. Dus wil je écht leren hardlopen en van hardlopen je nieuwe routine maken die jarenlang mee gaat, dan is jouw grootste uitdaging om het geduld op te brengen om je trainingen langzaam om te bouwen.

beginnen met hardlopen

Deze foto is gemaakt na mijn eerste 10 kilometer. Man, man, man, wat was ik trots!

Beginnen met hardlopen, hoe dan?

Leer van mijn fouten! Maar vooral ook van mijn tips. In de Running Guide vind je een hardloopschema waarbij je in 15 weken het hardlopen tot 30 minuten leert opbouwen. Je vindt tips met betrekking tot het timen van je eten, bekende hardloopkwaaltjes en handige checklists. Bovendien hebben Marlou en ik samen een workoutschema gemaakt waarbij je werkt aan een sterke core en benen. Kortom, een guide met alles wat je nodig hebt en wilt weten als je gaat beginnen met hardlopen.

running guiderunning

 

Ben jij er klaar voor om te beginnen met hardlopen?

Download onze Running Guide en ga direct aan de slag!

De Running Guide is een e-book en bevat +/- 50 pagina’s met onder andere:

  • hardloopschema’s;
  • tips over het kiezen van je hardloopschoenen;
  • handige checklists zodat jij altijd voorbereid bent voor bijvoorbeeld een wedstrijd;
  • tips over hardlopen & voeding;
  • trainingsschema voor sterke core en benen
  • stretch oefeningen
  • tips & tricks zodat jij het mentale spelletje altijd de baas bent;
  • en oefeningen om je ademhaling onder controle te krijgen.

BESTEL HIER DE RUNNING GUIDE: LEKKER LEREN LOPEN

Liefs, Ana

Vraag hieronder mijn GRATIS billen & benen workout aan. Doe mee en ervaar hoe fijn het is om op deze manier te sporten, gewoon vanuit huis!

  • Handige tips en leuk dat je het je ook een goed gevoel en zelfvertrouwen geeft. Goed dat jullie hier aandacht aan besteden!

Reageren

Your email address will not be published.