Het beste dieet ter wereld

Laatst heb ik op tv een documentaire gezien over internationale eetgewoonten. Twee presentatoren gaan de hele wereld over, op zoek naar het beste dieet ter wereld. Waar eten mensen het gezondst?

In de documentaire gaan twee presentatoren op zoek wat wereldwijd het beste dieet ter wereld. Ze gaan op bezoek bij gezinnen en stammen en kijken naar de wekelijkse boodschappen en typerende maaltijden. Over de hele wereld wordt vergeleken waar het meest gezond wordt gekeken vergeleken met gerelateerde cijfers over obesitas, hart-en vaatziekten en diabetes .

Top 10 beste diëten ter wereld

1. IJsland
2. Italië
3. Griekenland
4. Adventisten (Christelijke stroming)
5. Japan
6. Zweden, Denemarken en Noorwegen
7. Kuna Indianen (Panama)
8. Frankrijk
9. Spanje
10. Nederland

IJsland heeft het beste dieet ter wereld. Zij beschikken over de perfecte combinatie van verse vis, vlees en (zuivel)producten van hoge kwaliteit. Veel wordt kleinschalig verbouwd en dit komt de kwaliteit van het voedsel ten goede. Het zuivelproduct Skyr komt uit IJsland en bevat veel eiwit en weinig vet.

beste dieet

Italië

In Italië, in een dorpje vlakbij Rome, leven de mensen zoals jaren geleden. De groenten werden verbouwd op eigen land. Het vlees dat gegeten wordt komt enkel van hun eigen dieren. En de pasta wordt vers gemaakt. Het bijzondere is dat deze mensen op oude leeftijd nog zo fit waren. De mensen zijn in de 80 en nog steeds op het land aan het werk. Door alles zelf te verbouwen wordt het voedsel vrijwel niet bewerkt. In de documentaire geven ze het perfecte voorbeeld.

Verse, rauwe vis scoort een 10 op basis van gezondheid. Als je de vis even bakt, gaat de score iets omlaag. Als je het weer langer bakt krijgt de vis nog maar een 6. Frituur je de vis? Dan blijft er vrijwel niets over van de voedingsstoffen en scoort het nog maar een 4.

Japan

Een ander land dat hoog scoort is Japan. Dit is het land van de verse vis. Vis is zelfs zo vers, dat de vis vaak net is afgemaakt of zelfs nog leeft als die wordt geserveerd. Daarnaast eten Japanners veel verse groenten. Zij worden dan ook beschouwd als een van de slankste mensen ter wereld.

Frankrijk

En waarom staat Frankrijk zo hoog in het lijstje? Ze eten drie maaltijden per dag; namelijk ontbijt, lunch en diner. In Frankrijk nemen zij de tijd om te eten. Inwoners vertelden dat zij twee uur uit trokken om te lunchen. Er wordt dus langzaam en met aandacht gegeten. In Frankrijk eten ze veel kaas. Dit bevat dierlijk en veel verzadigd vet, maar obesitas en hart- en vaatziekten komen niet veel voor.

Overeenkomsten in een gezond dieet

Bewerk voedsel zo min mogelijk. Hoe meer het voedsel wordt bewerkt, hoe minder voedingsstoffen er over blijven. Ook het eten van verse vis en veel groenten staan hoog op het lijstje. Opvallend is dat er weinig rood vlees wordt gegeten. Het vlees dat wordt gegeten en wat als gezond wordt beschouwd, is van kleinschalige boerderijen. En wellicht nog wel het belangrijkst: Neem de tijd en geniet van je eten. De documentaire Worlds best diet is echt de moeite waard om eens te kijken. Voor mij was het in ieder geval een eye-opener om weer eens wat meer vis te gaan eten ;-)

Benieuwd naar smaakvolle vegetarische gerechten? Bekijk hier acht recepten.

Vraag hieronder mijn GRATIS billen & benen workout aan. Doe mee en ervaar hoe fijn het is om op deze manier te sporten, gewoon vanuit huis!

 • Dit is heel interessant, misschien maar emigreren naar IJsland :)? Ik ga de documentaire even opzoeken..

  • Goede reden om gauw een tripje naar Ijsland te boeken ;-)

 • Niet mee eens. Uit onderzoeken is gebleken dat plantaardig de enige manier is om te eten. Van dierlijke producten kunnen mensen zelfs kanker of andere ziektes krijgen, daarnaast hebben die dieren ook recht op een leven.. Als je het interessant vindt, zoek maar eens op mc.Dougel (the starch solution), cowspiracy, forks over knives, earthlings etc.

   • Ik denk dat dat ook het moraal van het artikel is. De diëten die het best zijn aangeschreven eten de mensen alleen vlees van dieren waar zij zelf voor hebben gezorgd of van kleinschalige boerderijen. Het ‘goedkope’ vlees in de supermarkt is teveel bewerkt en zit veel rommel in. Hetzelfde geldt voor de meeste productenwaar suiker aan toegevoegd is.

    Ik denk dat vlees eten niet verkeerd is, zolang je het met mate eet.

 • […] Onlangs was er een documentaire op televisie die op zoek ging naar dat beste dieet ter wereld en fitgirl Manon schrijf er een artikel over. Hoef jij niet de hele documentaire te kijken (mag natuurlijk wel, want is ook zeker een dikke aanrader) en kun je toch de kunst afkijken bij andere landen. Want er valt zeker nog wat te leren voor ons Nederlanders! Lees hier: Het beste dieet ter wereld. […]

Reageren

Your email address will not be published.