Calorieën tellen zonder te tellen!?

Vorige week heb je in mijn artikel kunnen lezen hoe je calorieën kunt tellen aan de hand van een app. Deze manier van calorieën tellen is echter niet voor iedereen weggelegd. Dat snap ik ook wel, want het kost zeker in het begin aardig wat tijd om alle ingrediënten te wegen en in te voeren. Of misschien ben je bang dat je er te obsessief mee bezig bent als je echt alles moet wegen. Dat is helemaal niet erg, want ik heb een oplossing voor je. Je kunt ook calorieën tellen zonder ze letterlijk te tellen! Er zijn namelijk genoeg andere manieren waarop je bij kunt houden hoeveel je ongeveer eet op een dag en dus een schatting kunt maken van de energie die jij binnen krijgt. Deze manieren zijn echter wel iets minder nauwkeurig dan het daadwerkelijk wegen van alle ingrediënten, maar geven je zeker een indicatie van wat je eet op een dag. 

Handpalm methode

Een andere manier om bewust te worden van de hoeveelheid energie die je op dagelijkse basis binnen krijgt is door gebruik te maken van je handpalm. Ideaal, want zo hoef je niet de hele dag met een weegschaal onder je arm te lopen en je handen heb je altijd bij je ;) Je handen zijn een ideaal meetinstrument om de grootte van je porties te bepalen. Je handen zijn namelijk afgestemd op jouw lichaam en zijn een goed meetinstrument om te bepalen hoe groot jouw porties moeten te zijn. Het is dus wel belangrijk dat je zelf je porties meet, in plaats van dat een ander dit voor je doet. Je vriend bijvoorbeeld heeft waarschijnlijk grotere handen dan jij. Belangrijk om hierbij te weten is:

  • 1 portie eiwitten is 1 open handpalm
  • 1 portie koolhydraten is 1 open handpalm
  • 1 portie groenten is 2 open handpalmen
  • 1 portie vetten is 1 gesloten handpalm

Vervolgens bepaal je aan de hand van je bordindeling hoeveel porties je daadwerkelijk gaat eten. De indeling van je bord maak je dus aan de hand van koolhydraten, eiwitten, vetten en groenten. Dit doe je voor de verschillende maaltijden op een dag (ontbijt, lunch en avondeten).  Zorg dat altijd minstens de helft van je bord bestaat uit groenten, aangevuld met eiwitten en eventueel wat ingrediënten hoog in vetten en/of hoog in koolhydraten. Hieronder wat voorbeeldjes hoe je bord eruit zou kunnen zien:

BordindelingEn een voorbeeld hoe zo’n bord er bij mij uitziet. Zoals je ziet lekker veel groenten. Omdat ik geen dierlijke producten eet haal ik mijn eiwitten uit plantaardige producten. In dit geval heb ik gekozen voor quinoa en kikkererwten, wat tegelijkertijd mijn portie koolhydraten is.

Voorbeeld bordindeling

Maak foto’s van je eten

Het klinkt misschien een beetje vreemd, maar het maken van foto’s van je eten kan erg helpen bij de bewustwording van wat je nou eigenlijk allemaal eet op een dag. Je telefoon heb je vast altijd bij je, dus even snel een foto maken voordat je iets eet is vast geen enkel probleem. Maak dan ook echt van alles wat je op een dag eet een foto, dus ook dat ene tussendoortje. Aan het einde van de dag bekijk je de foto’s van wat je op die dag hebt gegeten en analyseer je wat je hiervan vindt en hoe je dit eventueel aan zou kunnen passen. Alleen al door de foto’s te maken en deze terug te kijken wordt je bewuster van wat je eet. Het kan zijn dat je hier in het begin van schrikt, omdat het toch eigenlijk wel meer was dan je eigenlijk had gedacht. Dit zorgt ervoor dat je waarschijnlijk minder gaat eten.

Handig is om een soort foto eetdagboek bij te houden aan de hand van de foto’s die je hebt gemaakt van je eten, zodat je ook later nog even terug kan kijken. Kijk na iedere week bijvoorbeeld de foto’s van elke dag nog even terug. Op deze manier kun je ook zien in hoeverre je voedingspatroon verandert over de tijd. Een tip om dit consistent te blijven doen is door met een vriend/vriendin af te spreken wat beter te letten op je voeding en de foto’s aan het einde van de dag naar elkaar te sturen. Op deze manier wordt je gedwongen de foto’s ook echt te maken en kun je elkaar ook helpen als je eventueel aanpassingen wilt doen.

Bij mij is het maken van foto’s van m’n eten eerder regel dan uitzondering. Deze foto’s deel ik graag op mijn Instagram account. Voor meer food inspiratie mag je daarom altijd volgen: @denisehorsthuis

Instagram

Luister naar je lichaam 

Een laatste manier om te controleren hoeveel je eet en vooral om te zorgen dat je niet teveel eet is door goed te luisteren naar je lichaam. Eet tot je merkt dat je bijna vol zit en stop dan ook echt. Vaak schep je een portie op je bord en stop je niet met eten totdat je bord leeg is. Probeer echter goed te luisteren naar je lichaam; eet langzaam, kauw goed en stop als je merkt dat je vol begint te raken. Dus ook als dit betekent dat je bord nog niet helemaal leeg is. Het eten dat je nog over hebt kun je prima bewaren en de volgende dag opeten als lunch bijvoorbeeld. Dat scheelt ook weer tijd, want zo hoef je de volgende ochtend geen lunch meer voor te bereiden.

Ik hoop dat ik jullie door dit artikel meer inzicht hebben gekregen in de manieren waarop je bij kan houden hoeveel energie je dagelijks binnen krijgt zonder dat je daadwerkelijk calorieën hoeft te te tellen. Mocht je meer op je voeding willen letten dan kan één van deze manieren je vast verder helpen. Mocht je nog aanvullende vragen hebben dan hoor ik dat natuurlijk graag?

luisteren-naar-je-lichaam

Ik ben benieuwd, welke manier van het tracken van je voeding heeft bij jou de voorkeur? Track jij je voeding al of ben je het na het lezen van dit artikel misschien wel van plan? Ik vind het leuk om ook jouw verhaal te horen, dus laat het me vooral even weten.

See you next week!

Liefs Denise

Vraag hieronder mijn GRATIS billen & benen workout aan. Doe mee en ervaar hoe fijn het is om op deze manier te sporten, gewoon vanuit huis!

Reageren

Your email address will not be published.