Challenge | 10 dagen minderen met suiker

Sinds ik terug ben van mijn reis uit Nieuw-Zeeland ben ik weer meer aan het snoepen dan voorheen. Ik heb tijdens deze vakantie totaal niet op mijn voeding gelet en mijn patroon is daardoor erg veranderd. Ik merk dat ik weer aardig verslaafd ben aan suiker en het begint me behoorlijk te irriteren. Ik word snel moe, krijg hoofdpijn, mijn concentratievermogen vermindert, ik krijg pukkels en heb steeds meer zin in suiker.

Suikers vallen allemaal onder de koolhydraten. Maar ook hier heb je, net als bij vetten, goede en minder goede koolhydraten. Je hebt natuurlijke suikers en geraffineerde suikers. Geraffineerde suikers zijn suikers die wij mensen bewerkt en voornamelijk geconcentreerd hebben. Denk aan suikerklontjes of de smaakstoffen in de meeste frisdranken. Daarnaast heb je ook producten zoals aardappel, rijst, pasta waarbij je niet meteen aan suiker denkt, maar eerder aan “te veel” koolhydraten.

Bijna 80% van de producten uit de supermarkt bevat toegevoegde suikers.

Suikerlijst-klikbaar

Wanneer je suiker eet, krijg je als het ware een energieboost, dit komt doordat je suikerspiegel een sprong maakt. Bij de meeste mensen (behalve diabetici) zorgt het hormoon insuline ervoor dat de suiker op de juiste plekken in je lichaam terechtkomen, en dat je bloedsuikerspiegel weer in balans komt. Echter is het zo dat je na het eten van zogenaamde snelle suikers, er vaak een suikerdip volgt. Daardoor blijft je lichaam om suiker vragen en krijg je erg veel schommelingen in je bloedsuiker. Deze schommelingen zijn erg vermoeiend voor je lichaam. Ook je alvleesklier put je op deze manier uit, waardoor diabetes kan ontstaan op langere termijn. Je lichaam herkent niet wat voor suiker er binnenkomt, witte of natuurlijke suikers, alleen het proces in je lichaam is anders. Natuurlijke suikers bevatten mineralen en vitaminen, denk aan fruit en honing, deze heb je nodig bij de verwerking van de suiker in je lichaam om er energie van te krijgen. Geraffineerde suikers onttrekken de vitamine en mineralen uit het lichaam. Op lange termijn kan er dan een vitaminetekort ontstaan.

Ik heb besloten om een challenge te doen waarbij ik de geraffineerde suikers zo veel mogelijk vermijd: denk aan snoepjes, koekjes, chocola, toetjes, taart, frisdrank, kant-en-klare producten, alcohol en ijs. Voor mij zal dit een behoorlijke uitdaging zijn, omdat ik al deze lekkere dingen nu dagelijks in mijn mond stop. Alleen de frisdrank is easy omdat ik voornamelijk water en thee drink. Ik hoop dat ik na deze challenge weer een goede balans vind en mijn gewenning aan al deze lekkere dingen weer iets minder is geworden.

Voordat ik met deze challenge begin, heb ik een paar vragen aan diëtiste en voedingsdeskundige Yvonne Hollander gesteld.

 1. Wat doet teveel suiker met je lichaam? “Suiker geeft het lichaam energie. Een te veel aan suikers slaat het lichaam op in de vorm van vet. Van geraffineerde suikers schiet je suikerspiegel omhoog en vervolgens stort je suikerspiegel weer in. Deze disbalans kost veel energie dus ook de klachten zoals hoofdpijn, vermoeidheid en irritatie kunnen hierdoor komen. “
 2. Kan ik het beste een challenge doen zonder suiker of minderen met suiker? “Zonder koolhydraten leven is niet gezond. Zonder geraffineerde suikers wel!” Deze toegevoegde suikers laten staan, zou bij mij goed kunnen helpen om weer een juiste balans te vinden.
 3. Hoe houd ik deze challenge vol? “Genoeg eten en ook genoeg vezels.” Ik vertelde aan Yvonne dat ik in de ochtend geen muesli of Cruesli door mijn kwark doe, omdat ik het zonder ook wel lekker vind en ik dan minder calorieën binnen krijg. Yvonne vertelde me dat je dan helemaal geen vezels binnen krijgt, en ik dus beter wel iets van muesli door mijn kwark kan doen. Cruesli is daarentegen een product wat veel toegevoegde/geraffineerde suikers bevat. En dus af te raden.
 4. Wat is een goede vervanger voor frisdrank? In 1 glas cola zitten 10 suikerklontjes! Yvonne vertelt dat dit ook vaak een gewenning is. “Als je je lichaam iets aanbiedt, dan vraagt het er ook naar.” Ik denk dat dit klopt, want een aantal jaren geleden ben ik gestopt met het drinken van sapjes omdat ik weet dat hier veel suiker in zit. Ik drink voornamelijk groene thee en water. Als ik nu soms bij een feestje iets anders drink, vind ik dit vaak veel te zoet.
 5. Wat neem ik als tussendoortje? “Noten, snoeptomaatjes, komkommer, fruit, mager beleg en vezelrijke producten.” Een tijdje geleden nam ik nog rijstwafels voor lunch, maar ook hier zitten nauwelijks voedingsstoffen in, waarbij de rijstwafel ook nog bestaat uit snelle koolhydraten. Zou je kipfilet en ei op je rijstwafel doen, dan zorgen de eiwitten voor een verzadigd gevoel. De rijstwafel zelf zijn snelle koolydraten, het zelfde effect als snoep. Een volkoren cracker met bijvoorbeeld wat avocado of pindakaas bevat weer wel voedingsstoffen.
 6. Heb je nog een goede tip? “De AH-website vertelt heel veel over wat er in producten zit. Als je bij de ingrediënten kijkt, zie je vaak of er veel suikers in zitten.” Ik moet tijdens mijn boodschappen alle etiketten gaan lezen zodat ik erachter kom of er toegevoegde suikers in zitten. “Ook op de website van de Consumentenbond kan je veel vinden over voeding.”

Ik ben van plan om mijn challenge 10 dagen zonder toegevoegde suikers op 7 mei te starten. Ook wil ik een dagboek bijhouden en deze in een volgende blog met jullie delen. Herkennen jullie je in mijn verhaal? En doen jullie ook mee? Ik ben erg benieuwd en hoor het graag in een reactie hieronder. Liefs Rosa

Vraag hieronder mijn GRATIS billen & benen workout aan. Doe mee en ervaar hoe fijn het is om op deze manier te sporten, gewoon vanuit huis!

 • Hoi Rosa, ik eet al sinds november (geraffineerde) suiker vrij en ik moet zeggen dat dit heel goed te doen is. Ik bak zelf veel van mijn tussendoortjes. In het begin is het wel lastig te bepalen wat je nog wel kan eten, maar na verloop van tijd is het echt goed te doen. Succes vanaf 7 mei!!

  • Rosa Wouters schreef:

   Hi Anne,

   Wat leuk om te horen! Ik heb al veel opgezocht en via verschillende websites recepten bekeken. Bedankt! Liefs, Rosa

 • Louisa schreef:

  Jaaa! Ik doe mee! In januari heb ik een week suikervrij gegeten en dat voelde zo goed! Alleen lonkte de chocolade na die week te erg.

 • Ja ik ga ook meedoen! Lijkt me een goed plan. Nou let ik al wel een beetje op suikers, maar dat wil ik meer gaan doen. Vanaf volgende week ga ik ermee beginnen. Nieuwe start van de week :)!

  • Hi Inge,

   Wauw super goed dat je meedoet! Succes!

 • Leonie schreef:

  Ik doe ook mee! Heerlijk goed beginnen na mijn vakantie! Word erg moe van de suikers!

 • Gustaaf schreef:

  Als man zijnde wil ik ook even reageren
  Ik doe nu zelf een 365 dagen challenge in 2018, waarbij ik alle snoepjes, koekjes, chips, chocolade etc gan laten staan. Mijn enige tussendoortjes zal fruit zijn. Daarnaast eet ik gewoon mijn ontbijt, lunch en avondeten.

  Nu 2 maanden verder ben ik 5kg kwijt, puur en alleen door hiervoor de knop om te zetten. Daarnaast sport ik 3 keer per week een 40-55 minuten, maar door een rugblessure is dit puur lichte cardio, terwijl ik vorig jaar nog aan de zware krachttraining deed, maar niet afviel, omdat ik dus mijn voeding niet onder controle had.

  Ik had verwacht veel moeite te hebben met het laten staan van al het suiker lekkers, maar eerlijk gezegd mis ik het totaal niet, en heb ik over algemeen genomen meer energie.

  Ik kan het iedereen aanraden om dit te proberen, uiteraard niet direct met een jaar, maar een 10 dagen of 2 weken geen suikers tussendoor eten zoals ik hierboven noem, maar gewoon je “normale” maaltijden

Reageren

Your email address will not be published.