Core stability: Het fundament van jouw lichaam

Stel, je wilt een huis bouwen, waar begin je dan mee? Met het dak, met de tweede verdieping of met de inrichting? Natuurlijk denk je daar over na maar je begint met… het fundament. Zo werkt het ook met jouw lichaam. In dit artikel vertel ik je meer over de core stability van het lichaam.

Wat betekent fit zijn en welke dingen zijn er nu belangrijk?

Gezonde voeding en dagelijkse beweging (variërend van licht tot intensief) zoals wandelen, fietsen, de trap nemen i.p.v. de lift tot aan een intensieve workout. Iets wat nog meer belangrijk is en wat vaak vergeten wordt; de stabiliteit en belastbaarheid van je rug-, buik- en bekkenbodemspieren: core stability (rompstabiliteit).

Een goede houding en stabiele spieren zijn belangrijk om klachten te voorkomen. Met core stability trainingen train je deze belangrijke spieren. Hierdoor werk je aan jouw fundament van het lichaam.

Wat is nu de core?

De core/romp is dat deel van je lichaam zonder je armen, benen en hoofd. De core zijn de spieren die direct om de wervelkolom heen zitten. Dit zijn dus niet alleen de buikspieren, wat echter vaak gedacht wordt.  Op die manier train je jouw fundament, een natuurlijk spierkorset.

core stability

Lichamelijk klachten of blessures?

Veel lichamelijke klachten hebben te maken met een onderontwikkelde core. Aandoeningen en pijn in de rug, nek, schouders maar ook de knieën ontstaan voor door instabiliteit van het lichaam. Een sterke core is niet alleen in het dagelijks leven belangrijk voor je houding of ter voorkoming van blessures. De core beschermt ook je organen.

Een sterke core is belangrijk tijdens het sporten zodat je goed je spieren kunt aanspannen en oefeningen correct kunt uitvoeren. Met een goede core stability kun je daarna aan een grotere spierbelasting gaan werken door zwaarder te gaan trainen. Het verbetert jouw sportprestaties! Bij oefeningen zoals squaten of hardlopen is je core heel belangrijk, het zijn niet alleen jouw beenspieren die het werk doen.

Core stability: zo krijg jij het!

Oefeningen die goed zijn voor je core zijn onder andere planken, het bruggetje (bridge) en de superman. Pilates en yoga zijn twee van de oudste vormen van core stability training. Daarnaast zijn er trainingen die gebruik maken van verschillende instabiele trainingsmaterialen zoals een Bosu Ball, Swiss Ball of TRX banden.

Een goede balans en stabiliteit is van groot belang. Bouw je trainingen rustig op en besteedt veel aandacht aan de juiste houding en techniek. Als je core nog onvoldoende functioneert bestaat er kans op compensatie door andere spieren die de functie overnemen waardoor juist andere spieren overbelast of geblesseerd kunnen raken.

core stability

 

Hoeveel aandacht besteed jij aan jouw core stability?

Wie weet kun je je pijn verlichten of je sportprestaties verbeteren door regelmatig core stability oefeningen uit te voeren.Lees ook het artikel van Marlou over het krijgen van een strakke buik door core stabilty  oefeningen.

Heb je vragen over een oefening of de uitvoering? Laat het me weten!

Liefs,

Demi

Ook in een full body workout mag core stability niet ontbreken: De Smoothie Bootie Challenge guide: voor strakke billen, benen en buik!

Vraag hieronder mijn GRATIS billen & benen workout aan. Doe mee en ervaar hoe fijn het is om op deze manier te sporten, gewoon vanuit huis!

Reageren

Your email address will not be published.

Read previous post:
weekplanningen maken
Aan de slag met weekplanningen? Dit is hoe ik het doe + mijn 5 tips

In mijn blog over discipline vertelde ik jullie over mijn weekplanningen. Als je je trainingen per week inplant, dan weet je precies...

Close