Raceverslag Dam tot Damloop

Op zondag 18 september was het zover: de Dam tot Damloop. Een hardloop evenement waarbij je van de Prins Hendrikkade in Amsterdam naar het centrum van Zaandam loopt. Voor mij was het een ontgroening, want hoewel ik veel loopjes inmiddels kan afstrepen, had ik deze nog nooit gedaan. Zonde eigenlijk, want het is een evenement dat zeker voor herhaling vatbaar is!

Samen met fitgirls Ellen en Ana mocht ik deelnemen aan de Dam tot Damloop voor FollowFitgirls. Hoe de voorbereiding van Ellen is gegaan, kun je lezen in dit artikel. Ellen schreef ook over het gebruik van een aantal Weleda producten. Dezelfde producten heb ik gebruikt in mijn voorbereiding op de Dam tot Damloop. Met name de massageolie en de douchegel heb ik uitvoerig kunnen testen voorafgaand aan mijn loop. De douchegel van Weleda vond ik erg prettig na mijn trainingen. Het ontspande mijn spieren en het zorgde voor een soort rust, maar toch frisheid. De massageolie heb ik door mijn vriend, en tevens fysiotherapeut, laten testen. Hij heeft voorafgaand aan de Dam tot Damloop mijn kuiten losgemaakt met behulp van de massageolie van Weleda. De massage van de triggerpoints was erg pijnlijk, maar na een dag voelde het ontspannen en had ik veel minder last van stijve spieren. Zo kon ik mij goed voorbereiden op het evenement.

Naast de producten van Weleda heb ik voetmaskersokken gebruikt van Starskin. Nooit eerder heb ik maskers voor mijn voeten gebruikt, maar als ik de verpakking mag geloven krijg je er heerlijk zachte, ontspannen en gevoede voeten van. Het zijn, als het ware, twee sokjes met daarin een koele gel. Een week voorafgaand aan de Dam tot Damloop gunde ik mijn voeten dit verwenmoment en dat was het zeker! Na gebruik voelden mijn voeten heerlijk zacht aan.

image

Afgelopen zondag mocht ik aan de start verschijnen van de Dam tot Damloop. We hadden een startnummer voor het groene startvak en het startschot daarvan zou rond 12:15 klinken. Om 11:30 kwam ik, samen met mijn moeder (grootste supporter), aan op Amsterdam Centraal. Na een snelle plaspauze en wat before foto’s, besloot ik het startvak alvast in te duiken. Wachtend bij het hek kwam Ellen op mij af. Dat was vrij toevallig gezien het grote aantal deelnemers (circa 45.000!). Samen hebben we de minuten afgeteld voordat we van start mochten gaan. Vanaf de startlijn hebben we allebei ons eigen tempo gekozen.

img_0579img_0567

Het was een warme en vrij zonnige dag dus ik besloot mijn loop rustig op te bouwen. De eerste kilometers mogen we meteen de IJtunnel door. Dat was een best vreemde gewaarwording. Mijn gps horloge is natuurlijk meteen van slag en ik raak ook lichtelijk in paniek, omdat ik erg gehecht ben aan de cijfertjes op mijn TomTom. Ik vind het prettig te weten hoe hard ik ga. De IJtunnel was vrij broeierig en benauwd. Gelukkig is het einde snel weer in zicht. Ik probeer de eerste zes kilometers vooral ontspannen te lopen en een lekker tempo te pakken.

Dat ging goed. Ik liep redelijk constant met een pace van 4:35 minuut per kilometer. Ergens was ik bang dat dit te snel was, maar het kwam zo gemakkelijk dat ik hierop door bleef lopen. Vertragen voelde op dat moment erg onnatuurlijk.

Ik gebruik de vele verzorgingsposten onderweg om mezelf wat extra vocht toe te dienen. Ik koos voor water, omdat ik dit altijd het prettigst vind tijdens een loopje. Ik knijp het bekertje dan plat, zodat je kunt drinken uit een tuitje en gooi na twee slokken het water alweer weg. Tijdens deze loop gaat dat prima. Tijdens het lopen is het druk. Ik moet veel slalommen en veel mensen inhalen. Dit is af en toe lastig, omdat het kiezen van de route en het zoeken van gaatjes ook veel energie kost. Gelukkig lukt het mij om het tempo goed vast te houden. Wanneer ik over de helft ben, probeer ik mijn tempo iets te verhogen.

img_0557

Dit gaat redelijk gemakkelijk. Ik loop verder met een tempo van rond de 4:25. Hiermee gaat mijn gemiddelde snelheid iets omhoog. Ondertussen vind ik het moeilijk om te kunnen genieten van de route. Ik zie maar weinig van waar ik eigenlijk langskom. Zodra we Zaandam binnenlopen heb ik dit wel in de gaten, want ineens is de finish dichtbij! Ik probeer mijn tempo nog eens op te schroeven, maar de wegen worden nog iets smaller en het parcours lijkt nog drukker. Slalommend zet ik een eindsprint in. De laatste kilometer heb ik het vrij zwaar en merk ik dat ik niet harder had gekund. Ergens vind ik dit ook prettig, want ik heb alles eruit gehaald wat erin zit. Ik finish in een tijd van 1.12.41 met een gemiddelde pace van 4:31. Ik ben heel erg tevreden met deze eerste Dam tot Damloop.

Het was super om te mogen starten voor Orange Babies! De Dam tot Damloop is een goed georganiseerd evenement met een hele fijne en gezellige sfeer. Ondanks de drukte op het parcours en de warmte heb ik goed en lekker kunnen lopen. Ik ben erg tevreden met mijn eindtijd. De komende dagen ga ik lekker herstellen van de 16 kilometer. Gelukkig heb ik hiervoor nog wat massageolie en gel voor stijve spieren van Weleda liggen. Dat ontspannen komt wel goed!

Heb jij ook de Dam tot Damloop gelopen? Hoe ging het bij jou? Laat het me weten in de comments! 

img_0552

Vraag hieronder mijn GRATIS billen & benen workout aan. Doe mee en ervaar hoe fijn het is om op deze manier te sporten, gewoon vanuit huis!

  • Wat een snelheid!! Ik heb de dam tot damloop ook gelopen maar dan in 1 uur, 37 minuten en 11 seconden, hier kan ik alleen nog maar van dromen..

Reageren

Your email address will not be published.