Dam tot Damloop 2018 here I come!

Op zondag 23 september ren ik me tijdens de Dam tot Damloop weer flink in het zweet.  Voor de derde keer doe ik mee aan de Dam tot Damloop. Samen met 50.000 anderen ren ik van Amsterdam naar Zaandam. De afstand is 10 Engelse Mijl, wat ongeveer 16,8 kilometer is. In dit blog vertel ik je hoe ik mezelf (niet zo goed) voorbereid heb dit jaar.

Dam tot Damloop: derde keer op een rij!

Een aantal jaren geleden begon ik met hardlopen om mijn conditie te verbeteren. Vroeger voetbalde ik en vond buiten sporten altijd al heerlijk! Toen ik hiermee moest stoppen vanwege m’n werk ben ik op zoek gegaan naar iets dat ik op alle momenten van de dag, individueel, kan doen. Ik werd al snel verliefd op rennen en merkte dat mijn conditie ook al snel beter werd. Wat me eerst erg veel moeite koste, ging me na een aantal weken al prima af.

Mijn eerste doel

Mijn allereerste doel was om vijf kilometer te rennen zonder te stoppen. Toen ik dit doel had bereikt schreef ik me al snel in voor lopen van 10 kilometer en begon dit steeds verder uit te breiden. Mijn eerste Dam tot Damloop deed ik drie jaar geleden en ik was zo trots op mezelf! Of ik altijd zin heb om te rennen? Nee, absoluut niet. Soms gaan er maanden (lees: wintermaanden) voorbij dat ik niet wil rennen. Ik hou van rennen op een mooie zomerdag maar kan mezelf toch echt niet motiveren om in de kou of de regen vrijwillig naar buiten te gaan. Dit jaar ren ik mee, in het team van Asics. We rennen met z’n allen op de nieuwe Dynaflyte schoenen, die perfect zijn voor dit soort afstanden doordat het een super lichte schoen is. Super cool!

dam tot damloop

Afgelopen maandag hadden we een training met het Asics team, we stonden stil bij mindfull hardlopen!

Voorbereiding op de Dam tot Damloop

Om heel eerlijk te zijn… Ik ben nog nooit zo slecht voorbereid als dit jaar geweest. Na een zomer waarin ik twee keer op vakantie ben geweest, veel op het terras heb gezeten met een wijntje in m’n hand en met dat mooie weer toch echt wel liever andere dingen deed dan hardlopen heb ik dit jaar heel wat trainingen gemist. Niet zo fitgirl, he?

Ondanks dat ik niet zo veel getraind heb als de afgelopen jaren weet ik wat ik kan verwachten en dat helpt! Ik weet dat ik op een goede dag makkelijk 10 kilometer loop en dat is al meer dan de helft. Ook besloot ik me pas erg laat in te schrijven dit jaar (begin augustus) en had dus nog maar zes weken over om te trainen. In deze zes weken ren ik het liefste drie keer per week, maar helaas lukt dit niet altijd. Ik ren ook niet drie dagen achter elkaar maar het liefste altijd met een rustdag ertussen. Deze rustdag is ook absoluut nodig. Op je rustdag gaat je lichaam zichzelf namelijk aanpassen en dus verbeteren.

Warming up & cooling down

Ik begin m’n training altijd met een warming up. Waarom? Je rent jezelf toch vanzelf warm? Nee, voor de start van elke training moet je jezelf minimaal vijf minuten warm lopen om blessures te voorkomen. Ook na de training wandel ik de laatste vijf minuten op hoog tempo naar huis en laat ik mijn lichaam ondertussen rustig afkoelen. Sommigen vinden het fijn om nog even te rekken en strekken voor en na de training maar ik sla dit meestal over.

Doel

Omdat ik dit jaar heel wat trainingen heb overgeslagen, ga ik niet te streng zijn voor mezelf. Mijn doel is om de Dam tot Damloop dit jaar binnen een uur en 30 minuten te rennen. Om dit te behalen ren ik dus ongeveer drie keer per week: 1 lange afstand (10-12 kilometer) en 2 keer een kortere afstand (5-7 kilometer). De overige kilometers doe ik dit jaar op karakter ;)

De start van de Dam tot Damloop

Wie zie ik dit jaar ook aan de start verschijnen van de Dam tot Damloop? Of heb je al eens eerder mee gedaan en kijk je dit jaar langs de kant toe? Ik ben benieuwd naar je ervaringen dus laat gerust even een berichtje achter.

Liefs, Nienke

Niet zo’n fan van cardio? Lees dan de 10 voordelen van krachttraining van Lianne

Vraag hieronder mijn GRATIS billen & benen workout aan. Doe mee en ervaar hoe fijn het is om op deze manier te sporten, gewoon vanuit huis!

Reageren

Your email address will not be published.

Read previous post:
core stability
Core stability: Het fundament van jouw lichaam

Stel, je wilt een huis bouwen, waar begin je dan mee? Met het dak, met de tweede verdieping of met...

Close