De vrouwelijke Arnold Schwarzenegger?

Met een ware bodybuilder in de familie heb ik het heel vaak gehoord: “Je hebt zoveel potentie, daar moet je echt iets mee doen. Ga nou een keer met mij trainen.” Ik snapte dat nooit zo goed, want waarom heb ik dan zoveel potentie? Heeft een ander dat dan minder? En wat houdt dat dan precies in ‘potentie hebben’? Kan ik de vrouwelijke Arnold Schwarzenegger worden? Na heel veel van dergelijke opmerkingen heb ik me uiteindelijk  toch over laten halen (na jaren lang nauwelijks tot niet sporten). Ik ben de sportschool in gedoken met hulp van de bodybuilder en ben begonnen met krachttraining. Even voor de duidelijkheid: niet om écht die vrouwelijke Arnold Schwarzenegger te worden hoor ;) Stukje bij beetje begon ik te snappen wat dat ‘potentie hebben’ nou eigenlijk betekende. Ik merkte namelijk dat ik best snel sterker en gespierder werd, op een heel andere manier (en sneller) dan een vriendinnetje die deze uitdaging samen met mij was aangegaan bijvoorbeeld. Over de verschillen in lichaamsbouw ga ik jullie in dit artikel meer uitleggen.

Inmiddels heb ik veel geleerd over ‘potentie hebben’ en snap ik de achterliggende gedachte. Het is niet zo dat ik de vrouwelijke Arnold Schwarzenegger kan worden (op een natuurlijke manier); vrouwen hebben nou eenmaal niet de genen om zo te worden. Maar iedereen is wel anders, iedereen heeft een andere lichaamsbouw en andere kwaliteiten. Wat goed voor jou werkt is dus voor een deel genetisch bepaald door jouw lichaamsbouw. Iedereen moet zijn eigen draai hierin zien te vinden op weg naar een verantwoorde en fitte levensstijl. Wat voor mij werkt hoeft voor jou namelijk helemaal niet per se te werken. Wij fitgirls geven jullie ieder op onze eigen manier tips en tricks en hopen jou hiermee te inspireren en aan te zetten om de beste versie van jezelf te worden. Daarbij zullen we ook uitleggen waarom bepaalde manieren voor mij wel werken, maar voor een ander minder. Een leuk voorbeeld daarvan zijn mijn zusje, Chantal, en ik. Ondanks dat we zusjes zijn en mensen vaak tegen ons zeggen dat we op elkaar lijken is onze lichaamsbouw heel anders.

DeniChant different

De reden dat er vaak tegen mij werd gezegd dat ik veel potentie heb, is dat ik een atletische bouw heb. Er wordt ook wel gezegd dat ik een mesomorphe lichaamstype heb. Nu kun je de verschillende soorten lichaamstypes niet zo zwart op wit zien, want niemand past 100% in het plaatje. Ik vertel jullie daarom wat mijn ervaringen zijn met mijn lichaamstype en hoe ik hiermee omga. Ik zie snel effect als ik ga sporten en met mijn lichaamstype kan ik snel spieren opbouwen. In mijn introductiepost heb je kunnen zien dat ik niet altijd zo strak ben geweest als nu, maar dik heb je mij nooit kunnen noemen. Mijn lichaam reageert snel, waardoor ik snel resultaat kan behalen, helemaal als ik daarnaast ook nog goed op mijn voeding let. Dat was eigenlijk ook één van de redenen dat ik nooit heel actief heb gesport. Ik wil niet opscheppen hoor, maar als ik weer eens een keer naar de sportschool ging, ging het eigenlijk altijd best wel goed. Mijn conditie was altijd wel redelijk op peil, ook al sportte ik nooit en als ik bijvoorbeeld weer eens een spinning lesje volgde hoefde je mij niet van de grond te vegen. Toen ik begon met krachttraining boekte ik dan ook al snel progressie, wat ook weer een enorme boost geeft om door te gaan. En nu kan ik niet meer zonder en ren ik vrolijk 4 keer in de week naar de sportschool.

Even een voorbeeld van hoe mijn trainingen er nu uit zien om het wat duidelijker te maken. Ik zit nu in de strength fase van mijn trainingen. Dit houdt in dat ik met zware gewichten train, met als doel sterker worden. Iedere oefening die ik doe, doe ik 5 keer na elkaar zo zwaar als ik kan. Daarna maak ik, na een kleine rustpauze, nog 2 extra herhalingen. Die laatste 2 herhalingen voeg ik toe om de type 2 vezels maximaal te prikkelen. Mijn spiersamenstelling is namelijk dusdanig voordelig dat dit soort trainingen goed effect hebben op mijn lichaam. Waarschijnlijk komt dat doordat mijn lichaam meer type 2 vezels bevat.

Chantal’s lichaam reageert daarentegen meer op, net als de meeste vrouwen, oefeningen hoog in herhalingen (ong 15). Haar lichaamstype heeft waarschijnlijk minder type 2 vezels, waardoor zij minder makkelijk spieren opbouwt. Vrijdag zal Chantal in haar artikel meer vertellen over de verschillen in onze lichaamstypes en vertellen hoe zij omgaat met haar lichaamsbouw. Dus stay tuned for more!

See you next week!

Liefs Denise

Vraag hieronder mijn GRATIS billen & benen workout aan. Doe mee en ervaar hoe fijn het is om op deze manier te sporten, gewoon vanuit huis!

 • Ik heb geleerd dat als je spieren wil kweken 8 tot 10 herhaling moet doen.
  En 10 tot 15 om de conditie van de spieren te vergroten.

  • Hi Wen!
   Leuk dat je reageert op m’n artikel!
   Mag ik vragen waar je dat hebt geleerd, m.a.w. heb je een bron/bewijs daarvoor? :)
   De manier waarop ik train doe ik namelijk niet zonder reden of onderbouwing. Dit is op basis van een plan dat een specialist van Personal Body Plan voor mij op heeft gesteld.

 • Hallo Denise,
  Natuurlijk mag je dat vragen.
  Mijn man doet aan bodybuilding en word er ook in begeleid.
  Ik heb nog wat informatie gekopieerd.

  Spiermassa

  Wanneer een toename van spiermassa (hypertrofie) het doel is, kan het best getraind worden met setjes van 6-12 reps. Bij deze hoeveelheid herhalingen worden de spieren het best geprikkeld om te groeien. Dit komt omdat bij deze reprange zowel de snelle spiervezels (die zorgen voor krachtige bewegingen, als springen) als de langzame spiervezels (die worden gebruikt bij bijv. duurlopen) worden geprikkeld. De snelle vezels kunnen het meest in grootte toenemen en zullen dat ook doen wanneer getraind wordt met een gewicht dat waar men maximaal 6-12 herhalingen mee kan maken. Bij deze manier van trainen worden meestal 3-4 setjes gedaan per oefening met tussen elk setje 0,5-1,5 minuut rust.

  • Hallo Wen,

   Dank voor alle informatie :) Als ik het allemaal zo lees dan ben ik dus nu op de goede manier bezig, toch altijd fijn om dat nog even bevestigt te hebben. Mijn doel is spiermassa opbouwen en doe 7 reps per oefening (5+2), dus dat zou dan moeten kloppen. Merk ook wel echt dat ik al vooruitgang boek en spieren aan ’t opbouwen ben! Geeft zoveel voldoening en motivatie om door te gaan!

   Hoe train ji j precies?

   Liefs Denise

 • Maximale kracht

  Voor het vergroten van de maximale kracht kan het best getraind worden met setjes van 1-5 herhalingen. Hierdoor wordt het zenuwstelsel zwaarder belast dan bij andere repranges en zal je lichaam wennen aan het tillen van veel gewicht. Ook worden hier veel snelle spiervezels mee aangesproken. Bij deze manier van trainen worden meestal vele setjes gedaan, met lange rustperiodes ertussen (enkele minuten).

  Spieruithoudingsvermogen

  Setjes van 15 of meer herhalingen worden gebruikt voor het vergroten van het uithoudingsvermogen van de spieren (aerobe training). Het gewicht is licht genoeg om veel herhalingen te doen, wat ervoor zorgt dat de spier zuurstof verbruikt (in tegenstelling tot korte krachtinspanningen, waarbij de energie anaeroob geleverd wordt). Door deze manier zal het uithoudingsvermogen en de doorbloeding van de spieren vergroten. Bij deze manier van trainen worden meestal weinig setjes gedaan.

  ConclusieLage reps (1-5) zijn het beste wanneer het doel is de maximale kracht te vergroten. Setjes met 6-12 herhalingen zijn goed voor het opbouwen van spiermassa, en setjes waarbij meer herhalingen worden gedaan zijn goed wanneer een verbeterd uithoudingsvermogen het doel is. Deze repranges zijn echter maar een richtlijn, en het is bijvoorbeeld ook niet zo dat enkel met setjes van 6-12 herhalingen spiergroei bevorderd wordt.

 • Hoi Denise.
  Fijn te lezen dat je er wat aan had.
  Ik train zelf 2x pw full body
  En dan 3x 8/9 soms is de 9de net het uiterste, daar gaan we voor :)
  Ook doe ik 2x pw aan spinning omdat ik dit erg leuk vind.
  Groetjes wen

  • Jij bent ook lekker fanatiek aan het sporten dus, goed bezig hoor! Klinkt goed! En dat je het leuk vindt is natuurlijk ook erg belangrijk! Succes en nogmaals dank voor je reactie!
   Groetjes Denise

Reageren

Your email address will not be published.