Gezonde dikmakers: Let je op met deze 9 gezonde producten?

Gezonde dikmakers? Bestaat dat dan? ‘Ik eet heel gezond en toch val ik niet af’ krijg ik wel eens te horen. Vrienden en kennissen vragen mij regelmatig om tips. Wat me opvalt is dat het moeilijk is voor veel mensen om onderscheid te maken tussen gezond eten en mager eten. Toch is dit wel een essentieel verschil. Gezonde dikmakers zijn voedingsmiddelen die gezond zijn omdat ze belangrijke micro- en macronutriënten bevatten maar toch dik kunnen maken omdat ze bijvoorbeeld een hoge calorische waarde bevatten. Als je wilt afvallen dan is het goed om te weten van welke gezonde dikmakers je misschien iets minder zou moeten eten.

Hieronder een lijstje van super gezonde voedingsmiddelen die je stiekem toch dik maken

1: Avocado’s

Een halve avocado bevat meer dan 2 keer zoveel calorieën als een appel. Dus tijdens het afvallen is het misschien niet verstandig om deze vrucht elke dag te eten. Maar een avocado bevat wel veel gezonde stoffen en kan dus ook best af en toe gegeten worden.

 

2: Mango

Wanneer je mango’s eet krijg je veel stoffen binnen maar ook veel fruitsuiker (fructose), namelijk 25 gram per portie van 165 gram. Teveel fructose kan gewichtsverlies in de weg staan. Probeer daarom een goede middenweg te vinden en eet niet meer dan 2 porties fruit per dag. Zo kan je wel de voordelen van het eten van mango’s ervaren, maar krijg je niet te veel fruitsuiker binnen.dikmakers

3: Zalm

Dat zalm een erg vette vis is, wist je waarschijnlijk al. Maar wist je ook dat (gerookte) zalm – vaak kweekzalm uit zoetwater of uit de Atlantische oceaan – zware metalen en chemische stoffen uit plastic en daarnaast ook nog antibiotica bevat? Verder is deze vis vaak roze gekleurd met chemische kleurstof. De chemische toevoegingen verstoren je stofwisseling, waardoor je mogelijk extra buikvet vast houdt. Kies je toch voor zalm (gewoon omdat het zo lekker is!) dan is wilde zalm uit Alaska een betere keuze. Deze vis heeft in één van de schoonste wateren ter wereld gezwommen met gezonde voeding.dikmakers

4: Kokosolie

Ook al is kokosolie plantaardig vet, het bevat vooral verzadigd vet. Het grootste deel daarvan is laurinezuur. Laurinezuur verhoogt het LDL-cholesterol en is daarom – net als de andere verzadigde vetten, een dikmaker. Sommige mensen stellen dat laurinezuur een ‘gezonder’ verzadigd vet zou zijn. Hiervoor bestaan geen goedgekeurde gezondheidsclaims van de Europese Voedselveiligheidsorganisatie EFSA. Er is dus onvoldoende bewijs voor.dikmakers

5: Noten en peulvruchten

Noten zijn heel gezond voor je lichaam en remmen je eetlust wanneer trek hebt. Toch bevat een glas vol met amandelen of peulvruchten zoals pinda’s flink wat vet en calorieën. Leuk als je tijdens een borrel denkt: ik sla de bitterbal over en eet wat (gezouten) noten. Reken maar dat een flinke hand noten van de bar meer vet en calorieën bevatten dan een gefrituurde snack. Walnoten bevatten daarentegen minder vet. Een tip: eet noten en peulvruchten lekker op een salade en snoep ze af en toe wanneer je trek hebt, voorkom alleen het overeten er van. Nog een paar gezonde/ongezonde vergelijkingen lees je hier! dikmakers

6:  Vruchtensap

Een glas vruchtensap bevat ongeveer evenveel calorieën als een glas cola of sinas (± 105 kcal per glas van 250 ml). Druivensap bevat zelfs veel meer calorieën (160 kcal per glas), maar tomatensap bevat weer minder. Ongezoet 100 % puur fruitsap (vers of uit brik) is een natuurlijke bron van vitaminen, maar bevat ongeveer evenveel suiker als frisdranken. Eén glas ongezoet sinaasappelsap (150 ml) bevat ongeveer 14 g (of bijna 3 klontjes) suiker. Een glas frisdrank ongeveer 16 g. Druivensap en appelsap bevatten iets meer suiker dan ongezoet sinaasappelsap, respectievelijk 24 g en 16 g per glas van 150 ml. Het betreft bij ongezoete vruchtensappen geen toegevoegde suiker maar suiker die afkomstig is van de vrucht zelf. calorieën (43 kcal per glas).dikmakers

7: Hummus

Hummus is door de opkomst van vegetarisch eten immens populair geworden. Toch is dit goedje van kikkererwten een stuk minder gezond dan we denken. Het bevat best wat calorieën (twee eetlepels ruim 70 calorieën) en zetmeel. Een cracker met humus eten is natuurlijk niet erg. Maar steeds een flinke smeer op je boterham heeft op lange termijn een averechts effect als je wilt afvallen. Vind je het super lekker? Maak het dan zelf, dan kun je zelf de hoeveelheid olie bepalen!

dikmakers

8: Glutenvrije voedingsmiddelen

Glutenvrij eten was vooral gewild en noodzakelijk onder de mensen die last hadden van de ziekte coeliakie (glutenintolerantie). Nu houden meer mensen zich aan een glutenvrijdieet om bijvoorbeeld gewicht te verliezen. Gluten is een groep eiwitten die voorkomt in graansoorten zoals tarwe, rogge, gerst, spelt en meestal ook in haver. Het kan het slijmvlies in de dunne darm beschadigen waardoor niet alle voedingsstoffen meer opgenomen worden in het lichaam. Glutenvrije producten en snacks lijken de oplossing, maar stiekem bevatten ze vaak veel suikers en E-nummers. Lees hier verder over gluten.

dikmakers

9: Agavesiroop

Agavesiroop wint het aan populariteit nu iedereen de suikers en zoetstoffen laat staan. Maar schijn bedriegt! Dit stroperige goedje van de agaveplant (cactus-achtige) speelt dan wel een minder spelletje met je bloedsuikerspiegel dan gewone suiker, de hoeveelheid aan fructose is op lange termijn niet goed voor je lichaam. Truvia is een beter alternatief.dikmakers

Conclusie

Begrijp mij niet verkeerd! Deze producten zijn hartstikke goed voor je lijf en natuurlijk raad ik jullie aan om deze op het menu te zetten. Het is sowieso veel beter dan friet met mayonaise ;-) maar alles met mate en vooral genieten! Sterker nog, ik geloof helemaal niet in ‘gezonde’ of ‘ongezonde’ voedingsmiddelen; alles hangt namelijk af van de mate en de frequentie waarin je ze gebruikt. Hoe vaak eet jij deze gezonde dikmakers? Houd je er rekening mee dat ze in grote hoeveelheden niet altijd het gewenste afval-effect kunnen hebben? 

Of zijn er gezonde dikmakers die jij mist in dit rijtje?

Liefs, Sofie

Dat gezonde dikmakers in een gevarieerd voedingspatroon horen, bewijzen Ana en Laura!

Fit in 4 weken? Zo doe ik dat!

Ik krijg veel vragen over hoe ik fit blijf. Ik ben gek op sporten en ik ben Followfitgirls gestart om anderen te inspireren en te motiveren voor een happy & healthy lifestyle. Benieuwd naar mijn trainingsschema en voedingsplan? Lees snel verder!

bikinifoto marlou

Fit vanuit huis

Zoals je misschien weet ben ik groot fan van thuis sporten. Het kost niet veel tijd, het is goedkoop en je kunt (als je dit leuk vindt) je eigen workouts samenstellen. Ik sport inmiddels alweer een aantal jaar vanuit huis en inmiddels heb ik ook al weer heel wat workout video’s voor Followfitgirls opgenomen.

Ondanks dat ik niet aan de zware gewichten hang merk ik dat mijn lijf een stuk strakker en met name gespierder is geworden. In het begin trainde ik vooral met mijn eigen lichaamsgewicht en inmiddels gebruik ik ook regelmatig dumbbells of een kettlebell.

Dit, in combinatie met mijn fitnessmat en discipline heeft ervoor gezorgd dat mijn lichaam in een paar jaar tijd toch best is veranderd. Dat zag ik toen ik deze oude foto uit 2012 tegenkwam:

transformation tuesday

Gezond eten hoeft niet moeilijk te zijn

Ik krijg regelmatig mailtjes van meiden die het lastig vinden om gezond te eten. Of ze vragen of ik een voedingsschema voor ze wil samenstellen. Nu ben ik zelf geen voedingsdeskundige en zo wil ik me ook absoluut niet voordoen dus heb ik de hulp van personal trainer Danny Hut ingeschakeld.

We hebben onze krachten gebundeld en hij heeft een uitgebreid voedingsschema inclusief boodschappenlijstjes samengesteld. Ik was direct enthousiast want het zijn makkelijke gerechten waar je niet hele ingewikkelde ingrediënten voor nodig hebt (die ook nog eens super duur zijn).

Dit schema heb ik aangevuld met een compleet 4-weken workout plan en dit is samengevoegd in het e-book Hello new you! Fit, happy & healthy in 4 weken. 

De workouts in dit trainingsschema duren slechts 30 minuten en kun je vanuit huis doen.

hello new you

Fit in 4 weken?

Wil jij ook fit, happy & healthy worden in vier weken? Dan is ons e-book wellicht het laatste zetje wat je nodig had. Train met mijn workout schema’s vanuit huis en eet bewust en gezond met het voedingsschema van Danny Hut.

Ook delen de fitgirls hun persoonlijke motivatietips en hun do’s en dont’s op het gebied van sport, voeding en afvallen. Succes en veel plezier!

BESTEL HIER ONS E-BOOK HELLO NEW  YOU!

Liefs, Marlou

Ontvang healthy recepten & workouts in je inbox!

* verplicht

Reageren

Your email address will not be published.

Lees vorig bericht:
Transformation Tuesday
Transformation Tuesday: Laura’s fit journey

Op Transformation Tuesday inspireren we je graag met succesverhalen van fitgirls. Vandaag is Laura aan het woord, tevens onze nieuwe blogcollega....

Sluiten