7 Essentiële voedingsstoffen voor iedere fitgirl

Een gezond voedingspatroon is een afwisselend voedingspatroon. We zorgen dat we binnenkrijgen wat ons lichaam nodig heeft: vezels, koolhydraten, gezonde vetten en natuurlijke suikers. Hier halen we niet alleen energie uit, maar we zorgen ook dat we verzadigd zijn. We proberen iedere dag voldoende groenten en fruit binnen te krijgen en letten op het aantal calorieën.

Prima uitgangspunten voor een gezonde levensstijl, maar er zijn een aantal voedingsstoffen die we nog aan dit rijtje zouden moeten toevoegen om het helemaal compleet te maken. En over die essentiële voedingsstoffen gaan we het, hoe verrassend, vandaag eens hebben. Note: Voor iedereen die normaal eet, dat wil zeggen een gezond voedingspatroon heeft, komt een tekort of overschot van deze stoffen zelden voor.

1. Magnesium

Het mineraal magnesium zorgt onder andere voor de botopbouw, energiestofwisseling in het lichaam, de overdracht van zenuwprikkels en het goed functioneren van de spieren.

Bronnen van magnesium zijn bijvoorbeeld noten, havermout, spinazie en pindakaas.

essentiele voedingsstoffen

2. Vitamine K

Voor een goede bloedstolling en botstofwisseling is vitamine K erg belangrijk. Vitamine K kun je vinden in onder andere groene bladgroenten, granen, vlees en eieren.

3. Fosfor

Fosfor geeft stevigheid aan tanden en botten en beïnvloedt daarnaast de energiestofwisseling in het lichaam. Fosfor komt onder andere voor in vis, vlees, kaas en melkproducten.

4. Lycopeen

Wist je dat het antioxidant lycopeen maar liefst 10x krachtiger is dan vitamine E? Het is een rode kleurstof en je kunt lycopeen vinden in, jawel, tomaten en rode vruchten. Lycopeen gaat huidveroudering tegen, beschermt tegen de zon en verbetert de conditie van bloedvaten. Ook zou het helpen tegen verschillende soorten kanker.

essentiele voedingsstoffen

5. Seleen

Seleen beschermt ons onder andere tegen celbeschadiging door vrije radicalen en bevordert de werking van de schildklier. Daarnaast stimuleert het, vooral bij mannen, de vruchtbaarheid. Seleen vind je in groenten, vlees, graanproducten, eieren en (para)noten.

6. Kalium

Kalium heeft een gunstig effect op de bloeddruk en het zorgt er onder andere voor dat zenuwprikkels goed geleid worden. Kalium vind je bijvoorbeeld in aardappelen, groenten en fruit.

7. Koper

Koper helpt de organen, stimuleert de stofwisseling en diverse andere lichamelijke processen. Zoals gezegd zit je met bovenstaande zes bijna altijd goed als je gezond eet. Voor koper ligt dat echter net even anders omdat er erg weinig koper in gewone voeding zit. Koperhoudend voedsel zijn bijvoorbeeld peulvruchten, zaden en noten.

Benieuwd waarom we meer en ongezonder eten als we moe zijn? Je leest het hier.

Vraag hieronder mijn GRATIS billen & benen workout aan. Doe mee en ervaar hoe fijn het is om op deze manier te sporten, gewoon vanuit huis!

Reageren

Your email address will not be published.

Read previous post:
Tips voor wanneer de batterij even op is

We willen ons allemaal graag 100% fit en happy voelen, maar soms lukt dat niet. Alle dagen willen we op...

Close