Hoe zit dat met eten na 20u?

Ik was lange tijd in de volle overtuiging dat eten na 20u ’s avonds geen goed idee was. Erg vervelend, want op de een of andere manier vindt mijn hoofd eten na acht uur in de avond een heel erg goed idee en was ik steeds in dubio over die olijven en favoriete late night snack. De laatste tijd  hoor ik echter steeds vaker dat het helemaal geen drol uit maakt of je nu in de middag of in de avond eet. Tijd om eens te kijken naar de waarheid zodat ik (en jullie) niet meer hoeven te twijfelen over die late night snack. En daarmee bedoelen we uiteraard een bakje magere yoghurt met granola en fruit he, even voor de duidelijkheid.

De gedachte

Eerst maar eens terug naar waar het eigenlijk vandaan komt dat we denken dat ’s avonds eten zorgt voor extra kilo’s. De gedachten hierachter is vrij simpel en klinkt ook nog eens plausibel als je het mij vraagt; de energie die je ’s avonds door middel van eten binnenkrijgt, kun je niet meer verbruiken.

Om hier gelijk maar even een tegenargument tegenaan te gooien, want het is natuurlijk onzin dat je lichaam ’s avonds en ’s nachts geen energie meer verbruikt. Dat gebeurt namelijk wel degelijk, ook als je slaapt.

Hoe zit het dan wel?

Kan een snack in de avonduren dan helemaal geen kwaad? Nee eigenlijk niet. Natuurlijk hangt het af van de snack die je kiest en welk eetpatroon jij aanhoudt maar wanneer je voor een verantwoorde snack gaat die beneden de 200 calorieën blijft, is dit geen probleem. Liever dit dan dat je met honger gaat slapen waardoor je minder goed slaapt. En andersom geldt net zo goed; liever niet te veel want dan heb je tevens de kans dat je slecht slaapt en dat is net zo goed niet fijn voor je metabolisme.

Ga bij jezelf wel na waar je drang naar een late night snack vandaan komt. Als je iedere avond weer trek hebt na je hoofdmaaltijd, is de kans groot dat het probleem bij je avondeten ligt. Misschien moet je kiezen voor meer groenten, eiwitten, (gezonde!) vetten en volkoren koolhydraten.

Conclusie: uiteindelijk gaat het om het aantal calorieën wat je op een dag binnenkrijgt, en niet over het tijdstip wanneer je die calorieën tot je neemt. Daarnaast doe je je lichaam meer plezier met een stuk fruit dan een pak koekjes, ook in de avonduren.

Ben jij ook fan van gevulde groenten? Hier vind je de lekkerste recepten.

Vraag hieronder mijn GRATIS billen & benen workout aan. Doe mee en ervaar hoe fijn het is om op deze manier te sporten, gewoon vanuit huis!

Reageren

Your email address will not be published.