Fabels over fitness – Ken je deze 10 fabels al?

Iedereen heeft wel een mening over wat goed of slecht voor je is met betrekking tot fitness. Hierdoor ontstaan er veel fabels over fitness. Daarom heb ik 10 van deze fabels over fitness op een rijtje gezet, in de hoop dat deze niet meer als feit worden gezien.

10 x Fabels over fitness

Fabel  1: Als vrouw word je te breed van krachttraining

Genoeg vrouwen doen niet aan krachttraining aangezien zij bang zijn om te breed te worden en hun vrouwelijke vormen te verliezen. Dit is dus echt niet waar! Vrouwen die aan krachttraining doen zitten strakker in hun vel en vaak worden juist de vrouwelijke rondingen benadrukt. Een man krijgt sneller een gespierd uiterlijk vanwege het testosteron hormoon. Dit hormoon komt in een vrouwenlichaam nauwelijks voor. Zware krachttraining kan bij vrouwen juist bijdragen aan strakkere billen, buik en benen. Dus dames, waar wachten jullie nog op?

Fabels over fitness

Fabel 2: Plaatselijk vet verbranden

Plaatselijk vet verbranden kan niet! Was het maar waar. Door te sporten in combinatie met een juist voedingsplan kun je wel je vetpercentage verlagen, maar je kunt helaas niet bepalen op welk deel van je lichaam het vet moet verdwijnen.

Fabel 3: Hoe vaker je traint, hoe beter het is

Guilty! Dit dacht (en deed) ik zelf ook langere tijd, maar niets blijkt minder waar. Het is goed om meerdere keren per week te sporten, maar elke dag is zeker niet aan te raden. Door elke dag te trainen krijgt het lichaam geen rust en geen tijd om te herstellen. Je loopt zelfs risico om overtraind te raken. Dit houdt in dat je geen progressie meer door maakt en in sommige gevallen zelf achteruit kunt gaan. Geef je lichaam daarom genoeg rust tussen de trainingen door.

Fabel 4: Met sporten wordt vet omgezet in spieren

Veel  mensen die net starten met sporten, denken door krachttraining vet om te zetten in spieren. Lieve mensen, het is onmogelijk om vet om te zetten in spieren. Door te sporten (cardio / krachttraining) zal je vet gaan verliezen en spiermassa gaan ontwikkelen.  Dit alles gaat wel in combinatie met een gezond eet- en trainingsschema.  De trainingen moeten bestaan uit zware oefeningen en genoeg rustmomenten voor het herstel. Door middel van (zware) krachttraining kun je vet verliezen en meer spiermassa op bouwen. Letterlijk het lichaamsvet omzetten naar spieren is dus niet mogelijk.

Fabels over fitness

Fabel 5: Hoe meer je zweet, hoe meer calorieën je verbrandt

Zelf zweet ik vrij veel door hoge inspanning tijdens het trainen. ‘Sweat is fat crying’, zeg ik dan regelmatig. De hoeveelheid zweet die je verliest, ligt aan hoe goed het lichaam in staat is om de normale lichaamstemperatuur te behouden.

Helaas wil de hoeveelheid zweet niet zeggen dat je meer inspanning hebt geleverd dan het persoon naast je, die misschien nagenoeg niet zweet. De kans is groot dat jullie beiden een even hoge inspanning hebben geleverd en bijna evenveel calorieën hebben verbrand.

Fabel 6: Alleen cardio is voldoende om af te vallen

Vaak denken mensen die willen afvallen dat veel cardio-oefeningen doen genoeg is. Afwisseling tussen de loopband, fiets, crosstrainer etc. lijkt hen voldoende. Dit is echter niet zo, natuurlijk draagt cardio wel bij aan de vetverbranding, maar krachttraining moet zeker niet worden vergeten! Door krachttraining bouw je een grotere spiermassa, dit betekent een hogere vetverbranding tijdens rust.
Waarom dit zo is?

 Spieren hebben meer energie nodig dan vet. Deze spieren hebben de hele dag door energie nodig om te worden onderhouden. Dit zorgt ervoor dat jouw verbranding stijgt.

Wil je dus afvallen en vet verbranden? Combineer dan krachttraining met cardio en vergeet hierbij geen gezond voedingspatroon.

Fabels over fitness

Fabel 7: Je kan vet verbranden op een trilplaat

You/I wish! Als dit de waarheid was, dan zouden we niet zo vaak aan het zwoegen zijn in de sportschool. Gebleken is dat je 7000 minuten moet trillen om 1 kilo vet kwijt te raken. Tevens verbrand je net zoveel calorieën wanneer je de oefening zonder trilplaat doet. Helaas pindakaas dus voor de trilplaat!

Fabel 8: Krachttraining op apparaten is beter dan krachttraining zonder apparaten

Grote fabel! Een grote variatie in krachtoefeningen is het beste. Wanneer je alleen krachttraining op apparaten uitvoert, dan isoleer je de spieren tot een bepaalde beweging. Het apparaat dwingt je in een bepaalde houding, waardoor je steeds dezelfde spier(en) traint. Wanneer je de apparaten afwisselt met losse oefeningen kun je tijdens dezelfde soort oefening meerdere spieren meepakken. Je wilt dat je spieren elke keer weer worden getest en uitgedaagd, afwisseling van oefeningen is hiervoor erg belangrijk.

Fabels over fitness

Fabel 9: Buikspieroefeningen doen om buikvet te verliezen

Was het maar zo ‘simpel’. Door alleen buikspieroefeningen te doen, krijg je geen zichtbare sixpack. Een van de belangrijkste dingen om meer definitie van (buik)spieren te krijgen, is door het vetpercentage te verlagen.

Zoals ik bij fabel 2 al zei, het is niet mogelijk om plaatselijk vet te verbranden. Hiermee kan ik fabel 8 ontkrachten. Het doen van veel crunches kan er helaas niet voor zorgen dat er alleen op de buik vet wordt verbrand. Om op een gezonde wijze vet te verbranden is ook weer het veel genoemde voedingsschema van groot belang.

Wil jij dus echt voor die sixpack gaan? Dan moet je flink gaan droogtrainen. Hierbij wordt het vetpercentage verlaagt, waardoor je spieren beter zichtbaar zullen worden.

Fabels over fitness

Fabel 10: Als ik geen spierpijn voel heb ik niet goed genoeg getraind

Spierpijn is geen indicatie van een goede training. De hoeveelheid spierpijn verschilt ook erg per persoon. De hoeveelheid spierpijn is afhankelijk van pijnreceptoren in de spiercellen. Het kan goed zijn dat je hard hebt getraind en spierschade hebt opgelopen, maar dat jouw lichaam weinig tot geen spierpijn heeft.

Hebben je een aantal van deze fabels over fitness of sporten ook als feit gezien? Of heb je nog een paar ‘goede fabels over fitness’? Laat deze dan weten in een reactie, of op Facebook, Instagram.

 

Liefs,
Laura

 

Wil jij net als Manon je benen en billen goed laten branden? Volg dan haar nieuwe trainingsschema voor benen en billen.

Vraag hieronder mijn GRATIS billen & benen workout aan. Doe mee en ervaar hoe fijn het is om op deze manier te sporten, gewoon vanuit huis!

Reageren

Your email address will not be published.