Fabels en feiten over suiker

Over suiker doen er heel veel fabels de ronde, wat ik zelf best verwarrend vind. Want verander ik van veel suiker eten nu echt in een stuiterbal? En is suiker in fruit nou wel of niet gezonder dan kristalsuiker? Pfff, geen idee. Dus daarom heb ik een ‘mooi’ lijstje gemaakt met fabels en feiten over suiker.

6 x Fabels of feiten over suiker

Ik maak er een soort spelletje van: lees eerst de stelling over suiker, bedenk of je het een feit of fabel vindt en lees dan mijn uitleg er onder. Ik ben benieuwd hoeveel je er weet!

1. Van suiker krijg je nog meer trek in zoetigheid

Feit: als je suiker eet stijgt je bloedsuikergehalte vrij snel (suikerpiek) en maakt je alvleesklier het hormoon insuline aan. Insuline zorgt ervoor dat lichaamscellen, bijvoorbeeld je spieren, glucose kunnen opnemen. Na dit proces daalt je bloedsuikergehalte vrij snel (suikerdal), en om weer dat lekkere ‘suikerpiek gevoel’ te krijgen, heb je nog meer trek in zoetigheid.

feiten over suiker craving2. Van suiker word je dik

Fabel: van suiker eten word je op zich niet dik. Koolhydraten, daar valt suiker onder, bevatten calorieën, maar dat doen andere voedingsstoffen ook. Het gaat vooral om de balans van wat je eet en wat je verbruikt. Zo lang die in balans is, word je niet dik. Ook is goede verdeling tussen de verschillende voedingsstoffen wel heel belangrijk, want alleen maar suiker eten is natuurlijk ook weer niet goed voor je lijf. En trouwens, wat is dik eigenlijk? Tja, dat is weer een hele andere discussie…

3. Suiker uit fruit is gezonder dan kristalsuiker

Fabel: suiker is suiker, dus of je nu fruit een of een schep kristalsuiker door je thee roert, dat maakt geen verschil. Wel is het zo dat er in fruit vezels zitten, waardoor je een voller gevoel krijgt dan van een schep kristalsuiker én het houdt je bloedsuikerspiegels meer in balans.

feiten over suiker fruitsuiker
4. Van te veel suiker eten krijg je diabetes

Fabel: er is nooit officieel een link gelegd tussen het eten van suiker en het krijgen van diabetes type 2, de niet-erfelijke variant van diabetes. Van suiker krijg je dus niet zomaar diabetes. Door andere oorzaken gaat er in het lichaam wat mis. Toch kan suiker wel degelijk bijdragen aan de ontwikkeling van diabetes type 2. Te veel suiker kan namelijk leiden tot overgewicht. En als je overgewicht hebt, loop je een groter risico op diabetes type 2. Ook is het zo dat bij diabetes type 2 er een link is met je bloedsuikerspiegel omdat de receptoren van insuline dan minder gevoelig zijn voor suiker. Dan is het belangrijk om je boedsuikerspiegel goed in de gaten houden om grote schommelingen te voorkomen.

5. In een glas frisdrank zit meer suiker dan in een glas vruchtensap

Fabel: In een glas frisdrank en een glas vruchtensap (100% sap) zit ongeveer evenveel suiker, en bevat ongeveer hetzelfde aantal calorieën (ca. 100 cal. per glas). Oké, dan heb ik het natuurlijk niet over light frisdrank, maar dat had je vast wel door, toch?!

6. Van veel suiker eten word je een stuiterbal

Fabel: Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt niet dat er een verband bestaat tussen het eten van suiker en het gevoel hebben dat je een stuiterbal wordt. Misschien dat die suikerpiek waar ik het eerder over had hier mee te maken heeft?

En hoeveel had je er goed? Er gaan nog veel meer fabels over suiker de ronde, weet jij er nog eentje die ik absoluut in dit rijtje moet toevoegen? Laat het me weten in een reactie hieronder!

Liefs Lianne

Kun je de verleiding van suiker niet weerstaan? 5 snacks die je suiker cravings stoppen.

Vraag hieronder mijn GRATIS billen & benen workout aan. Doe mee en ervaar hoe fijn het is om op deze manier te sporten, gewoon vanuit huis!

 • Beste Lianne,
  Allereerst fijn dat je suiker onder de aandacht brengt. Een belangrijk onderwerp. Echter… best pittige uitspraken maak al zeg ik zet zelf…

  Zeker dat er wordt gesteld dat je van suiker niet dik wordt. Terwijl fructose bijvoorbeeld door het lichaam enkel omgezet kan worden tot vet. Het lichaam heeft zeker ook suikers nodig, glucose bijvoorbeeld maar ook hierbij is, wat niet wordt gebruikt, wordt omgezet in vet door het lichaam en we krijgen gemiddeld veel te veel suikers binnen en dus maken we vet aan en komen we aan.

  Het pittigste vind ik wel de uitspraak mbt diabetes type 2. Diabetes heeft te maken met insuline zoals je zelf al schets. Insuline is nodig om de bloedsuikerpiek, veroorzaakt door koolhydraten (suikers), te doen dalen. Mensen met diabetes hebben een insuline resistentie doordat het lichaam te vaak te veel heeft moeten aanmaken. Het diabetes fonds heeft overigens nu, as we speak, niet voor niets de suiker challenge in het leven geroepen omdat suiker en diabetes wel degelijk met elkaar in verband staan.
  Super goed dat je mensen bewust wilt maken mbt suiker, kan ik alleen maar aanprijzen maar be careful met welke info je geeft.

  Good luck!

  • Hi Mayelle, dankjewel voor je uitgebreide reactie! Ik vond het ook best een lastig onderwerp om over te schrijven omdat er allerlei verhalen de ronde doen, en dan is de grote vraag wat is waar en wat is niet waar. Je opmerkingen neem ik zeker serieus en ik ga zo nogmaals even contact opnemen met het diabetes fonds. Liefs lianne

Reageren

Your email address will not be published.