Food tracken: Handpalm-methode versus calorieën tellen

Ik ben bezig met Personal Body Plan (waarom? Dat lees je hier). Wekelijks houd ik jullie op de hoogte van mijn ups en downs. Ook post ik wekelijks het prep-weekmenu die ik voor mezelf gebruik (zie hier een voorbeeld).

To count, or not to count? That is the question

Eerder hebben jullie kunnen lezen dat ik gebruik maak van de handpalm-methode. Ook fitgirl Denise schreef een uitgebreid stuk over hoe je calorieën kan tellen zonder ze daadwerkelijk te tellen. Intussen zit ik in week 6 van mijn PBP-programma en ben ik sinds twee dagen geswitcht naar het tellen van calorieën. Ook hier schreef Denise een stuk over. Maar waarom ben ik geswitcht? Wat zijn de voor- en de nadelen van calorieën tellen ten opzichte van de handpalmmethode? En het belangrijkste, welke methode van food tracken past het beste bij jou?

 

De handpalm-methode

Het uitgangspunt van de handpalm-methode is dat de portiegrootte en daarmee de energiebehoefte afhankelijk is van de persoon in kwestie. Een klein persoon heeft een kleine hand en heeft daarmee een kleinere portie nodig. Doormiddel van een bordindeling kun je dan bepalen hoeveel porties je precies gaat eten. Een voorbeeld is:

Groenten: 2x Open handpalm
Eiwitten: 1x Open handpalm
Vetten: 1x Gesloten handpalm

 

Je kunt je totale energiebehoeften op die manier dus bepalen zonder je eten daadwerkelijk af te meten of te wegen. Het tracken van deze manier kun je doen door middel van het maken van foto’s van je eten. Aan het einde van de dag kun je dan tellen hoeveel handpalmen je van alles hebt gegeten en of je daarmee je doel hebt bepaald. Het bepalen van dit doel heb ik in mijn geval samen met mijn coach van PBP gedaan.

 

Calorieën tellen (m.b.v. MyFitnessPal of andere app)

Allereerst is het hierbij handig om een doel te hebben. Dit doel kan er verschillend uitzien, voorbeelden:

  • Je wilt er 2 kilo af in een tijdsbestek van 2 maanden. Dit doel kun je invoeren de applicatie waarna het programma zal uitrekenen wat de exacte energiebehoefte is om dat doel te bereiken.
  • Je wilt een X-aantal calorieën per dag eten. Je kunt dit invoeren als doel in de applicatie.

Belangrijk is vooral dat de doelen realistisch zijn en verantwoord. Ik raad je daarom aan om je goed in te lezen over wat dat inhoud of advies te vragen aan een voedingsdeskundige/ personal trainer of coach. Mijn doel – specifiek afgestemd op mijn doel, lengte, lichaamsbeweging,(werk/sporten) – ziet er bijvoorbeeld als volgt:

Trainingsdag Niet-trainingsdag (actief herstel)
Calorieën 1375 Calorieën 1283
Koolhydraten 144gram Koolhydraten 121 gram
Eiwitten 123 gram Eiwitten 123 gram
Vetten 34 gram Vetten 34 gram
Vezels 19 gram Vezels 18 gram

 

Door middel van de applicatie kun je voedingsmiddelen toevoegen om op die manier je calorie-inname te tellen. Het is niet altijd noodzakelijk om je voeding af te wegen. Sommige producten kan je ook ‘per stuk’ invoeren, zoals een appel of een ui. Echter, afwegen heeft een belangrijk voordeel: je kunt precies achterhalen wat je hebt gegeten. In de meeste applicaties zal het ook mogelijk zijn om recepten op te slaan, zodat het steeds makkelijker is om je calorieën te tellen. Ook bij deze methode raad ik aan om foto’s te maken van je eten. Niet alleen omdat je er dan van kan nagenieten ook lang nadat je het verorberd hebt, maar ook omdat het meer visueel is dan alleen cijfertjes.

Handpalm-methode versus calorieën tellen

Nu ik met beide systemen heb kunnen werken, kan ik de belangrijkste voor- en nadelen die ik heb ervaren voor jullie in kaart brengen.

Tabel voor en nadelen

 

Het belangrijkste voor het maken van een keuze is: welke methode past het beste bij jou? Wat is voor jou realistisch? Wat ga je het langste volhouden? Ik ben er namelijk van overtuigd dat beide methoden geschikt zijn om hetzelfde doel te bereiken. Voor mij wogen de nadelen van de handpalm-methode in deze fase van mijn proces zwaar en zijn de voordelen van het tellen van calorieën groot. Ik ben best wel een control-freak en ik denk dat het tellen van calorieën voor mij veel meer duidelijkheid en gevoel van controle zal verschaffen. Of dat ook echt zo is, moet ik nog even ervaren ;-) Daar kom ik volgende week weer op terug!

X Ana

Vraag hieronder mijn GRATIS billen & benen workout aan. Doe mee en ervaar hoe fijn het is om op deze manier te sporten, gewoon vanuit huis!

Reageren

Your email address will not be published.