Gezond gewicht berekenen: BMI of buikomvang?

Ben je benieuwd of je een gezond gewicht hebt en hoe je die het beste kunt berekenen? Is de rekensom van je BMI het meest betrouwbaar of is het beter om je buikomvang met een ouderwetse meetlint te meten om te weten of je een gezond gewicht hebt?

BMI rules of toch niet?

Zelf ben ik ‘grootgebracht’ dat je BMI bepaalt of je wel of niet een gezond gewicht hebt. In het AD las ik het artikel ‘Een meetlint zegt meer over hoe gezond je bent’, wat me aan het twijfelen bracht. Hoe zit dit nou: is je BMI of je buikomvang de beste graadmeter?

BMI: wat is het en hoe bereken je het

Je BMI (Body Mass Index) is een index waarbij gekeken wordt naar je gewicht in verhouding tot lichaamslengte. Je BMI bereken je door je gewicht te delen door je lengte (in cm) in het kwadraat. Vrouwen met een BMI tussen de 18.5 en 25 vallen in de categorie ‘gezond gewicht’. Is je BMI lager dan 18.5 dan heb je ondergewicht en hoger dan 25, dan heb je geen gezond gewicht. Beide zijn niet goed voor je gezondheid.

gezond gewicht bereken

Buikomvang: wat is het en hoe meet je het

Je buikomvang is de omvang van je taille. De meest secure methoden om dit te meten zijn een CT-MRI- en een DEXA-scan. Zelf kun je een aardige indicatie krijgen door je taille op te meten (het slankste deel van je romp, net onder je ribben). Voor vrouwen is een omvang tussen de 68 en 80 gezond en als je omvang hieronder of boven valt, breng je je gezondheid in gevaar.

gezond gewicht buikomvang

Gezond gewicht bereken: je BMI of buikomvang meten?

Ken je de film Twins met de gespierde Arnold Schwarzenegger en de kleine, ietwat stevige, Danny de Vito? Beide hebben een BMI van 34 en toch oogt Danny minder gezond dan Arnold.

Staar je dus niet blind op je BMI omdat deze geen rekening houdt met de samenstelling van je gewicht zoals je bot-, spier- en vetmassa en het vocht in je lichaam. Je buikomvang geeft dus een beter en betrouwbaarder beeld van de staat van je gezondheid.

Bye bye BMI?

Nee, er gaat echt niet direct een dikke streep door de BMI omdat wetenschappers die met statistieken werken deze gegevens nog steeds gebruiken voor verschillende onderzoeken onder een groot aantal mensen.

Staar je niet blind

Je gewicht zegt natuurlijk niets over wie je bent en wat jouw uniek maakt, dus ik raad je dan ook absoluut niet aan om je blind te staren op welk getal dan ook. Het belangrijkste is dat jij je happy voelt in je lichaam en dat je je gezondheid niet in gevaar brengt!

Liefs Lianne

Heb je weinig tijd om te koken, maar wel trek in een gezonde maaltijd? Maak dan deze super easy linzensalade!

Vraag hieronder mijn GRATIS billen & benen workout aan. Doe mee en ervaar hoe fijn het is om op deze manier te sporten, gewoon vanuit huis!

Reageren

Your email address will not be published.