Waarom we soms minder gezonde keuzes maken

Nog vijf weken en dan heb ik het eerste programma van zes maanden van Personal Body Plan achter de rug. Al sinds week 12 heb ik een plateau bereikt: ik boek fysiek weinig vooruitgang. Hier baal ik behoorlijk van en ik merk dat ik steeds meer ga nadenken waardoor dit komt. Eerder heb ik een blog geschreven over de rol van wilskracht en het aanleren van nieuw gedrag. Met sporten zit ik nu in een ritme waar ik helemaal geen moeite heb. Maar zo makkelijk als dit gaat, hoe moeilijk mijn gevecht blijft met eten en het maken van de juiste keuzes. Met name voor een langere periode. Ik merk dat ik het maken van juiste keuzes nog steeds vooral doe op wilskracht. Het lukt me maar moeilijk om oude gewoontes af te leren. In mijn geval is het ‘stiekem’ eten, ofwel snoepen. Niet persé het snoepen van ongezonde dingen maar meer het snoepen van pijnboompitten tijdens het koken, het plakje kalkoenfilet als ik de koelkast opentrek, etc. Daarnaast merk ik dat ik heel veel moeite heb met de 80%-20% regel. Bij mij is doorgaans dat ik 100% ‘goed’ voedsel eet en daar bovenop 20% ‘minder goed’ voedsel. Oeps…!Door 120% te eten ga ik natuurlijk niet echt afvallen ;-)

Wat ik me nu specifiek afvroeg is: waarom maken we slechte voedingskeuzes terwijl we (intussen) beter weten? Waarom eten we soms toch een koekje terwijl een appel een gezondere keuze is? Of specifiek in mijn geval: waarom pak ik dat plakje kalkoen in plaats van het drinken van een glas water? Dit was mijn “als… dan…”-regel. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat als je een vervangend gedrag hebt voor het gedrag dat je wilt veranderen, je eerder van je oude gewoonte los komt. Dit doe je dan met een “als… dan…”-regel. Bijvoorbeeld: als ik voor de tv zin krijg in chips dan pak ik een appel. Meer informatie hierover kun je terugvinden in dit blog van een paar weken terug.

healthy_food_choices

Ik ging op onderzoek uit en vond hier een heel duidelijk artikel over. Het artikel dat ik vond is gebaseerd op recentelijk onderzoek over het maken van voedingskeuzes. Door middel van een experiment waarbij zij participanten voedingskeuzes lieten maken na vier uur niet gegeten te hebben. Wat bleek? Het aspect ‘smaak’, omdat het concreet is en meteen aanwezig in ons brein, kwam eerder in het beslissingsproces (een paar milliseconden) naar voren dan het aspect ‘gezondheid’. Bij 32% was het aspect gezondheid helemaal irrelevant en werd de voedingskeuze volledig op smaak gebaseerd. Bovendien blijkt ook herinneringen aan bepaald voedsel van invloed te zijn. Als je iets lekkers eet dan registreren je hersenen dat gevoel. De volgende keer dat dan die Kinderbueno voorbij komt op televisie loopt het water je al meteen in de mond.

Gelukkig is er nog zoiets als zelfbeheersing waarop je terug kunt vallen. Zelfbeheersing zorgt er dus voor dat je langer de tijd neemt om over een (voedings)keuze na te denken. Kritisch denken en voldoende kennis kunnen dan toch een belangrijke rol spelen bij het maken van een keuze. Het advies van trainer Maaike (schrijster van het artikel) is dan ook om iets langer na te denken voordat je dat koekje in je mond steekt. Ofwel:

keep-calm-and-make-healthy-choices

Aha! Ik vind dit soort dingen fijn om te weten! Dit is dus ook waarschijnlijk waarom je niet met honger boodschappen moet doen. De kans dat je dan dus boodschappen doet op basis van smaak is groter, je zelfbeheersing wordt op de proef gesteld. En dit is dus ook waarom het dus zo belangrijk is om gezonde gewoontes te creëren: dan maak je de keuze op automatische piloot en ga je niet de beslissingsmolen in. Bovendien weten we intussen ook dat zelfbeheersing/wilskracht geen onuitputtelijke bronnen zijn. Het is noodzakelijk om nieuwe gezonde gewoontes aan te leren. De vraag is dan nu: waarom is toch zo lastig om oud gedrag af te leren en nieuw gedrag aan te leren? En hoeveel geduld moet ik daarvoor hebben?

Vragen jullie je ook dit soort dingen af? En helpt het om een beetje te begrijpen wat er soms in je hoofd af kan spelen bij het maken van keuzes? Of misschien is het jou al gelukt om bepaald gedrag af te leren en daarvoor nieuw gezond gedrag aan te leren. Hoe heb jij dit gedaan? Help me, pretty pleaseeeee! ;-)

X Ana

Vraag hieronder mijn GRATIS billen & benen workout aan. Doe mee en ervaar hoe fijn het is om op deze manier te sporten, gewoon vanuit huis!

  • Hi Anna,
    Leuk artikel! Ik ben sinds deze maand bezig met PBP en ik heb juist veel meer moeite met de trainingen. Ik moet mezelf echt naar de sportschool slepen en haal er (nog) niet echt voldoening uit. Juist gezonde keuzes maken qua eten vind ik vele malen makkelijker. Grappig dat wij daarin zo verschillend zijn. Toch herken ik me ook wel een beetje in jouw opmerkingen over snoepen tijdens het koken. Ik ben natuurlijk nog maar kort bezig maar zie nog niet heel veel verschil en dat kan wel eens aan dat soort kleine dingetjes liggen. Allemaal kleine dingetjes samen wordt al snel een “groot” dingetje.
    Mijn ultieme tip voor overdag is trouwens echt plannen, plannen, plannen. Ik ga nooit onvoorbereid qua eten naar mijn werk. Ze lachen me daar uit met mijn bakjes, maar dat kan me niet schelen. Ik loop ook nooit mee door de kantine, maar ga rechtstreeks naar een tafel. Snoep en dat soort dingen haal ik gewoon niet in huis en bij snoeppotten ga ik niet in de buurt zitten. Ik weet namelijk dat als ik toegeef aan eentje, ik de rest ook wil. Zo probeer ik mezelf een beetje te beschermen. Verder maak ik het eten wat ik wel eet lekker genoeg, zodat ik daar echt zin in heb. Ik weet niet of dit je kan helpen, maar ik vond het iig al fijn om te lezen dat ik dus niet de enige ben die snoept onder het koken. De volgende keer dat ik dat wil doen denk ik gewoon aan jou en dan hoop ik dat ik het eens niet doe maar netjes wacht tot ik aan tafel zit haha!

Reageren

Your email address will not be published.

Lees vorig bericht:
minder suiker eten
5 X Tips minder suiker eten

We weten inmiddels allemaal dat suiker een boosdoener is voor ons lichaam. Maar minder suiker eten is zo gemakkelijk nog niet. Je...

Sluiten