Gezonder leven? Start met je hoofd!

Laat ons even een sprong in de toekomst maken… het is 1 januari 2017. Een nieuw jaar, een nieuw begin, nieuwe plannen, nieuwe motivatie, nieuwe goede voornemens.  Vaak gaan deze goede voornemens over gezonder leven. Dit resulteert dan in: overvolle sportscholen, massa verkoop van gezonde kookboeken, nieuwe sportpakjes, enz. Niks mis mee! Integendeel, ik kan al die zaken alleen maar toejuichen, goed voor de economie enzo…

Laten we nog een sprong verder in de toekomst maken… naar 1 april 2017. Drie maanden later, op je strippenkaart van de sportschool staan 3 stempels te blinken, de kookboeken liggen in een kast vergezelt van een laag stof van een cm en je nieuwe sportoutfit ziet er nog steeds nieuw uit. Oké, ik overdrijf misschien, maar mijn punt is: gezonder gaan leven, je levensstijl veranderen is niet iets dat je zomaar even doet. Er moet eerst een mentaal proces aan vooraf gaan wil je effectief heel je levenswijze omgooien naar een gezondere versie. Dan heb ik het niet over diëten maar effectief blijvend gezonder gaan leven. Ik heb btw een hekel aan het woord ‘dieet’…dat ter zijden.

Waar ik dit haal? Wel dat lees je hier… laat me jou even meenemen op mijn reis, zoektocht naar een gezondere levensstijl. In de hoop je zo ook op de goede weg te zetten, soms is een klein duwtje al wat je nodig hebt.

gezonder leven

Hoe het vroeger was en nooit meer zal zijn… 

Laten we nu even terug gaan in de tijd, het is 7 december 2000. Ik ben 10 jaar, weeg 58 kg en ben 1m55. Lekker chubby is het minste wat je kan zeggen.  Ik voelde me slecht, lelijk en mega onzeker… me omkleden tijdens de turnles was de hel! Meestal zorgde ik dat ik als eerste in de kleedkamer was zodat ik dan op een Speedy Gonzales tempo men turnpakje kon aantrekken of ik wachtte tot iedereen buiten was.

Uiteindelijk had ik het helemaal gehad, ik was volledig overtuigd en met tonnen motivatie vroeg ik mama om (mijn eerste) afspraak bij de diëtiste te maken. Het ging goed… na enkele maanden zat ik op mijn streefgewicht. Ik zei bye bye diëtiste en na een tijdje was het dan ook bye bye dieet en hello nieuwe kilo’s. Wist ik toen veel dat diëten geen blijvend resultaat geven. Nog een keer of vier ben ik naar een voedingsdeskundige geweest en altijd met hetzelfde jojo-effect als resultaat.

Ondertussen zijn we 22 februari 2015, ik ben 25, 1m70, weeg 69kg, heb 30% vetpercentage, een spiermassa van 41 kg en een BMI van 23,9 heb. Cijfermatig niet heel slecht maar ook niet top… zeker niet omdat ik op dat punt al dacht gezond te leven. Je kan verstaan frustraties alom… Ik ontzegde mezelf zooooo veel  en zag niks, nada, nougat bollen resultaat. Nog één keer dacht ik, één keer ga ik om advies vragen maar deze keer doen we het anders. Anders, op mijn manier, zodat ik er gelukkiger van ga worden.

gezonder leven

Nu anders… We doen het op mijn manier! 

Het eerste wat ik zei was:
1. Ik wil geen dieet;
2. Ik wil gezonder en gelukkiger worden;
3. Ik wil geen streefgewicht vooropstellen;
4. Ik wil een gezonder leven dat past binnen mijn dag dagelijkse verplichtingen;
5. Ik wil een voeding- en sportschema dat past bij mij = SOFIE: grote (lees: berg eten) eter, vegetariër met voorliefde voor veganisme, hecht belang aan voedzaam en pure producten, sportschema met zowel cardio als kracht.

Vijf punten die voor mij vooraf heel belangrijk waren maar die me nadien nog meer aan het denken hebben gezet. Ik heb hieruit een aantal punten gehaald die volgens mij heel belangrijk zijn om bij stil te staan, vooraleer je aan een levensstijl verandering start. Voor mij is je mentaal voorbereiden op verandering van mega belang. Als ik dat toen niet gedaan had was ik nooit in mijn opzet geslaagd. Onder het motto: ‘When you convience your mind your body will follow’ heb ik een aantal zaken onder de loep genomen, vooraleer ik startte… meer bepaald:

PLANNING EN PERSONALISEREN

EXCUSES EN WILSKRACHT

POSITIVITEIT EN LEREN GELUKKIG ZIJN

REACTIES VAN BUITENSTAANDERS

gezonder leven

De komende vier weken neem ik jullie mee op weg door elke week één van de puntjes te bespreken. Zo wil ik jullie mentaal klaar stomen om vanaf dit jaar wel te slagen in het behalen en behouden van een gezonde levensstijl.

Om duidelijk te zijn: ik ben geen diëtiste of gediplomeerde gezondheidscoach.  Ik weet enkel dat ik vandaag 7 december 2016: 26 jaar ben, 1m70 groot ben, 54 kg weeg, 18,6% vetpercentage heb, spiermassa van 44,7 kg heb en mijn BMI 19 bedraagt.  Dit zijn natuurlijk maar cijfers! En ja, ondertussen weet ik ook dat ik mij daar niet blind op mag staren (nog wel een klein werk punt voor mezelf, I know…) want BOVENAL ben ik nu mega gelukkig, eet massa’s (6 maal per dag) lekkere en gevarieerde voeding, blijf sinds een jaar op gewicht, bruis van energie, zelfvertrouwen en nieuwe plannen. Om maar gewoon te zeggen Ik voel me happy happy joy joy en iedereen mag het weten. ;-)

Ik wil met jullie mijn persoonlijke ervaringen delen en hopelijk kan ik jullie zo verder helpen om het zelf ook te bereiken.

Toch wat nieuwsgierig nu? Wel volgende week krijgen jullie deel één van onze MINDSET TRIP: PLANNING EN PERSONALISEREN.

Tot dan, loves!

Liefs,

Sofie

Toe aan een fijne workout voor de buikspieren? Bekijk hier de Bali workout van Marlou en doe mee!

Vraag hieronder mijn GRATIS billen & benen workout aan. Doe mee en ervaar hoe fijn het is om op deze manier te sporten, gewoon vanuit huis!

  • Martine schreef:

    Heel herkenbaar Sofie, ik ben benieuwd naar het vervolg van je blog! Ik sta nu op het punt waar jij stond in feb 2015 (toevallig zijn mijn meetgegevens ongeveer gelijk) en ben heel benieuwd wat je anders bent gaan doen qua voeding en sport wat tot je huidige resultaat heeft geleid? Groetjes Martine

    • Hoi Martine, bedankt voor je reactie! Fijn dat je jezelf kan terug vinden in mijn verhaal. Blij zeker de vervolg verhalen lezen om een antwoord te krijgen op je vragen. Liefs, Sofie

  • Myrthe schreef:

    Hi Sofie,

    Helemaal eens met Martine, ben benieuwd naar het vervolg! Ik probeer al een hele tijd mijn vetpercentage naar beneden te krijgen, maar dat wil helaas niet lukken. Ik eet al een langere tijd vegetarisch en probeer sinds een week meer vegan te eten. Bevalt tot zover erg goed :) kijk uit naar je tips! Groetjes, Myrthe

Reageren

Your email address will not be published.