Eerste stappen naar een gezondere levensstijl

Als je vijf jaar geleden aan iemand vertelde dat je naar de sportschool ging, werd je nog wel eens raar aangekeken. ‘Maar je bent toch niet dik?’ Tegenwoordig is dat heel anders en is sporten en gezond eten voor velen een deel van hun levensstijl geworden. Dat is fijn omdat het nu meer geaccepteerd is en er ook meer mogelijk is. Denk bijvoorbeeld aan de snelle gezonde snacks die je in de supermarkt kunt kopen en de thuis workouts die je met Marlou op Hellonewyou.nl kunt volgen. Een andere kant is wel dat er nu zoveel opties zijn, er zoveel geadviseerd wordt en er zoveel mensen ‘verstand’ van hebben dat je bijna moedeloos wordt van het keuzes maken. Toch zijn de eerste stappen naar een gezonde levensstijl helemaal niet zo moeilijk.
eerste stappen gezondere levensstijl 5

Eerste stappen naar een gezonde levensstijl

Ten eerste is elk lichaam anders. Wat voor mij werkt hoeft voor jou helemaal niet te werken. Daarnaast heeft de ene persoon een snellere verbranding en heb jij misschien meer trek dan je partner; dat is helemaal niet erg. Je moet een eet- en sportpatroon vinden dat bij jouw lichaam en leven past.

Balans tussen voeding en sport

Ik denk dat ik zes jaar geleden echt begonnen ben met gezonder te eten. Ik begon wat meer te sporten en ik merkte dat ik niet zoveel resultaat boekte. Daar kwam toch weer de balans tussen voeding en sporten om de hoek kijken. Ik werkte toen op een kantoor en ik had altijd honger. Eerst nam ik vier broodjes mee naar mijn werk maar dat werden er uiteindelijk acht. Vanaf dat ik achter mijn laptop kroop zat ik al te snaaien. Daarnaast ben ik gek op chocola en kaas en kon ik de verleidingen op het station maar moeilijk weerstaan. Eindstand: ik voelde me nooit vol en at veel teveel. eerste stappen gezondere levensstijl 3
Daarom ben ik me gaan verdiepen in wat ik nog meer kon eten tijdens een werkdag. In kleine stapjes ben ik mijn eetpatroon gaan aanpassen waardoor ik me sneller vol voelde en minder de behoefte had om te eten. Ik vind verleidingen nog steeds lastig om te laten staan (terwijl ik dit schrijf denk ik aan de doos met Merci chocola die een stagiaire heeft achtergelaten en waar ik niet van af kan blijven), maar mijn dagelijkse eetpatroon is goed en geeft me een verzadigd gevoel waardoor die verleidingen wel gémakkelijker worden om te weerstaan.

Dit zijn mijn tips om de eerste stappen naar een gezondere levensstijl te zetten:

Tip 1: Vervang eerst één maaltijd op een dag voor een gezondere keuze

Mijn maaltijden bestonden vooral uit brood met calorierijk beleg. Daarom koos ik er voor om eerst één maaltijd te veranderen. In plaats van acht broodjes nam ik vier broodjes mee naar werk en een omelet van vier eieren met groente en kipfilet. Door de omelet had ik al veel minder trek waardoor ik ook minder broodjes ging eten. Dat ging goed! Na een week verving ik ook mijn ontbijt (weer brood) door een bakje yoghurt met een banaan. Bij het avondeten koos ik ervoor om wat meer groente te pakken en minder aardappelen. Doordat ik mijn eetpatroon niet in één keer drastisch omgooide was het gemakkelijker om af te wisselen en aan het nieuwe eten te wennen.

eerste stappen gezondere levensstijl 1

Tip 2: Eet zoveel mogelijk groente en fruit

Groente wordt door veel mensen vaak nog alleen bij het avondeten gegeten. Zonde want groente zit boordevol vitamines en kun je aan bijna elke maaltijd toevoegen. Eet bijvoorbeeld avocado, radijsjes of komkommer op brood of eet een paprika of snoeptomaatjes als tussendoortje. Je kunt ook een salade meenemen naar je werk. Dit hoeft helemaal niet zoveel tijd te kosten. Kies groene groente als basis (spinazie/sla etc.), gooi er nog een andere groente doorheen (paprika, komkommer, tomaatjes, courgette) en nog iets extra’s als noten, geitenkaas, peulvruchten of kipfilet. Ook fruit wordt vaak te weinig gegeten. Bananen, aardbeien en blauwe bessen zijn heerlijk in je yoghurt of kwark. Een appeltje kun je ook lekker door je salade scheppen net zoals mandarijnen, peer of kiwi.

eerste stappen gezondere levensstijl 4

Tip 3: Drink meer water

Soms herkennen we de signalen van ons lichaam niet zo goed. Je denkt dat je honger hebt; maar heb je niet gewoon dorst? Mijn moeder zei vroeger al; als je honger hebt neem je eerst maar een glas water. Al jaren wijkt mijn Dopper niet van mijn zijde. Ik begin de dag met een kop thee en drink de rest van de dag uit mijn waterfles. Op één of andere manier vind ik het veel fijner om water uit een fles te drinken dan uit een glas. Ik merk ook dat ik dan meer water drink en beter onthoud hoeveel ik heb gedronken. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je op een kantoordag minimaal drie flessen (van 500 ml) leegdrinkt naast je kopjes koffie of thee. Probeer ook de helft van het aantal glazen frisdrank die je per dag drinkt te vervangen door water. Uiteindelijk kun je er naar toe werken om frisdrank alleen maar te nemen bij speciale gelegenheden of een keer in het weekend. Als je nog een waterfles moet kopen kies dan voor één van RVS-staal of een Dopper. Veel plastic flessen bevatten giftige stoffen die je gezonde levensstijl niet bevorderen.

eerste stappen gezondere levensstijl 6

Tip 4: Niet vullen maar voeden

Denk eens na over de voedingskeuzes die je maakt. Dat glas sinas is lekker ’s avonds voor de televisie. Maar frisdrank bestaat uit lege calorieën. Na een glas sinas heb je geen verzadigd gevoel terwijl dit net zoveel calorieën bevat als een banaan. Zonde toch? Veel mensen kiezen liever voor light producten omdat deze geen of weinig calorieën bevatten. Daardoor krijg je wel minder binnen maar al die light producten zijn niet heel erg goed voor je darmstelsel. Je kan beter in je achterhoofd houden dat je kiest voor producten die zo min mogelijk bewerkt zijn en die jou een verzadigd gevoel geven zodat je niet snel weer trek hebt. Een snicker bevat al snel 250 calorieën. Een salade van rode paprika, avocado, snoeptomaatjes en komkommer bevat ongeveer hetzelfde. Je krijgt dus evenveel calorieën binnen maar de salade zorgt ervoor dat je meer bouwstenen hebt voor je lichaam om goed te functioneren (vitamines, mineralen, gezonde vetten en koolhydraten). Door de snicker heb je ook weer sneller trek in iets lekkers (frisdranken en andere suikerbommen) en heb je je lichaam alleen maar gevuld in plaats van gevoed! Om de verleidingen onderweg te kunnen weerstaan at ik voordat ik naar huis ging een appel of wat noten waardoor ik minder trek had in die heerlijk ruikende kaasbroodjes. Zou ik mezelf toch een keer verwennen met iets lekkers dan probeerde ik dat ’s avonds te compenseren. Niet door een maaltijd over te slaan maar door voor een gezondere keuze te gaan; zoals een lekkere groentesoep of wat minder vlees te eten.

eerste stappen gezondere levensstijl 2

Tip 5: Meer bewegen

Het grootste excuus van het niet-sporten is toch wel: geen tijd. Of is het vaak ook geen prioriteit? Mensen zuchten vaak dat één keer per week sporten toch geen zoden aan de dijk zet; maar één keer sporten is altijd beter dan niet! Je hoeft ook niet direct te beginnen met spinning en bokslessen, als je maar wat meer in beweging komt. Maak een wandeling in je pauze of na het avondeten, pak een keer de fiets naar je werk of ga baantjes trekken in het zwembad. Alle kleine beetjes helpen. Je zult merken dat het bewegen je uiteindelijk meer energie oplevert wat je een fijn en fit gevoel geeft. Misschien ruil je die derde avond bankhangen per week dan ook wel in voor een uurtje sportschool!

eerste stappen gezondere levensstijl 7

Luister naar je lichaam

Dit zijn vijf tips om mee te beginnen. Belangrijk is om altijd te luisteren naar je lichaam en met (gezond) verstand na te denken over wat wel en niet goed voor je is. Een dieetpil werkt nooit goed en een crashdieet is niet de oplossing om op gezond gewicht te komen en te blijven. Het is jouw dagelijkse levensstijl die je moet veranderen; op de manier dat het voor jou werkt. Natuurlijk moet je ook blijven genieten! Wat zijn jouw tips om te beginnen met een gezondere levensstijl?

Liefs,
Ryanne

Deze salade van rode biet en geitenkaas is zeker een aanrader om mee te nemen naar je werk! 

Vraag hieronder mijn GRATIS billen & benen workout aan. Doe mee en ervaar hoe fijn het is om op deze manier te sporten, gewoon vanuit huis!

Reageren

Your email address will not be published.