Hardloopapps getest: Runkeeper vs Nike+

Er bestaan tegenwoordig heel wat goede hardloopapps die je kunt gebruiken om je runs te monitoren en vergelijken. Een paar voorbeelden zijn Runkeeper, Nike+, Runtastic, Strava, Endomundo en Looptijden. Ook met speciale hardloophorloges en activity trackers (met of zonder hartslagmeter) kun je je vorderingen meten en bijhouden. Ik gebruik zelf 2 van deze apps, namelijk Runkeeper en Nike+ en deze twee ga ik vergelijken.Om een goede vergelijking te maken, heb ik beide apps tegelijk aangezet tijdens een run.

Runkeeper

Het startscherm geeft aan of het GPS signaal goed is, en vanuit dit scherm kun je meteen op start klikken. Ik heb Runkeeper zo ingesteld dat hij 15 seconden aftelt, waardoor ik tijd heb om mijn telefoon in mijn Spibelt te proppen. Zo ben je niet al meteen een aantal seconden kwijt. Gedurende je run houdt Runkeeper je op de hoogte van je afstand en snelheid. Je kunt in de instellingen aangeven welke informatie je wilt krijgen. Ik hoor elke kilometer welke afstand ik heb gelopen, wat mijn totale tijd is en wat de gemiddelde tijd per kilometer is. Zo kan ik een tandje bij zetten als blijkt dat mijn gemiddelde tijd begint te stijgen. Aan het eind van je run kun je hem verwijderen of opslaan. Als je de gegevens opslaat, worden de trainingsresultaten nog eens voorgelezen. Als je een doel hebt ingesteld (je wilt bijvoorbeeld in een maand 50 km lopen), krijg je te zien hoeveel procent je al hebt gehaald.

IMG_8365

Ook krijg je een melding als het je snelste tijd was op die afstand, of als het je langste afstand was. Ik vind het ook altijd leuk om mijn splits te zien, dus de gemiddelde snelheid per kilometer. Het valt mij op dat ik altijd rond 3 a 4 km een inzinking heb, en die kilometers wat langzamer loop. Of ik nou 5 of 15 kilometer loop, de inzinking blijft altijd bij de derde of vierde kilometer.

Aan het eind van de run kun je kiezen of je je activiteit opslaat, of dat je nog door wilt lopen. Je kunt hem ook verwijderen. Als je je activiteit opslaat, kun je hem direct delen op social media als je dat wilt.

 

IMG_8416

IMG_8365

IMG_8367

 

IMG_8368

Het leuke aan Runkeeper vind ik dat de meeste van mijn hardlopende vrienden het ook gebruiken. Je krijgt een melding als een van je vrienden een run heeft voltooid, waar je vervolgens op kunt reageren. Ook is er een klassement, en het blijft leuk om te proberen op de eerste plaats te (blijven) staan. Ik heb hier geen afbeelding van geplaatst, omdat mijn vrienden met voor- en achternaam worden genoemd en dit wellicht niet op internet willen hebben.

De voordelen van Runkeeper:

– Het is accuraat;

– Het is motiverend om te kunnen zien wat je vrienden doen;

– Het is leuk om je eigen doelen te stellen en het motiveert ook echt om die doelen te halen;

– Je ziet wat je maandresultaten zijn, je ziet 2 maanden naast elkaar en zo kun je vergelijken of je beter bent dan de maand ervoor;

– Het werkt eenvoudig en duidelijk;

– Je kunt trainingsschema’s maken om bijvoorbeeld naar een halve marathon toe te werken (ik heb die functie nog niet getest);

– Op de website kun je ook routes van anderen zien en zo leuke nieuwe routes ontdekken;

– Je kunt ook allerlei andere activiteiten bijhouden (er zijn heel veel keuzes, waaronder skiën, schaatsen, wandelen, fietsen, rolstoelen).

IMG_8366

IMG_8369

De nadelen van Runkeeper:

– Het is me een paar keer overkomen dat de app opeens niet meer goed werkte na een update. Dan kreeg ik na een minuut al te horen dat ik een kilometer had gelopen, en zat ik na 17 minuten op 10 kilometer. Die activiteiten heb ik dan ook gewist, omdat mijn gemiddelde daardoor totaal niet klopte;

– Voor uitgebreide functies moet je upgraden naar de betaalde versie;

– Het kost vrij veel batterij

Nike+ app

Tijdens deze run had ik ook de Nike+ app aan staan. Ik had ervoor gekozen om deze app niets te laten zeggen tijdens het lopen, omdat anders de stem van Runkeeper en Nike+ elke kilometer door elkaar heen zouden gaan kletsen. En twee stemmen in mijn hoofd tijdens het hardlopen gaat mij ook echt te ver. Het startscherm van Nike+ ziet er eenvoudig uit. Er staat op hoeveel kilometers je in totaal met Nike+ hebt gelopen, hoeveel activiteiten je hebt gedaan, wat je gemiddelde snelheid per kilometer was en dan staat er nog een getal waarvan ik niet weet wat het is en ook een tijdje googelen geeft geen duidelijkheid over dit getal. Blijkbaar zijn het een bepaald soort punten, maar waarop dit gebaseerd is kan ik nergens terugvinden. Ik zal eens contact met Nike opnemer hierover.

Zodra ik op “begin run” tik, krijg ik een schermpje met daarop de basisgegevens die je eventueel nog kunt aanpassen. Ik ga buiten hardlopen, ik gebruik een andere app voor de muziek, en bovenaan zie je dat mijn GPS signaal slecht is. Ik tik op “begin run”. Vervolgens krijg ik standaard de melding dat mijn GPS slecht is. Vreemd, want bij Runkeeper is het signaal prima.

Tijdens het lopen zegt Nike+ niks, omdat ik dat zo heb ingesteld. Het is uiteraard wel mogelijk om ook elke kilometer te horen hoe ver en hoe snel je bent.

IMG_8484

IMG_8486

Aan het eind van mijn run moest ik even goochelen met mijn telefoon en bij beide apps de activiteit beëindigen. Bij de Nike+ app moet je de stopknop enige tijd inhouden, het is dus niet te verwachten dat je tijdens het lopen per ongeluk je activiteit beëindigt. Heel leuk is dat je een applaus hoort als je je activiteit stopt. Het viel me op dat Nike+ een iets kortere totaalafstand aangeeft dan er op de teller stond toen ik de activiteit stopte. Ik verwacht dat dit een correctie is, Nike zal wel denken dat je niet meer rent als je hem uitzet. Wanneer ik beide apps tegelijk aanzet, geeft de Nike app dus een iets kortere afstand aan dan de Runkeeper app.

IMG_8363

IMG_8362

 

Ook deze app geeft een seintje als het je snelste of langste run was. Heel leuk, het motiveert mij in ieder geval om verder of sneller te lopen. Wat aan de Nike+ app heel leuk is, is dat je je resultaten kunt vastleggen in een leuk plaatje. Je kiest een foto die je onderweg hebt gemaakt, of je maakt naderhand een foto van je bezwete hoofd, je schoenen of de smoothie die je na je run maakt. Je kunt kiezen welke gegevens je erop wilt laten zien. Alleen het Nike teken, je route, of je snelheid en aantal kilometers. Je kunt dit plaatje direct delen op social media als je wilt.

Wat ook handig is, is dat je je hardloopschoenen kunt toevoegen. Je kunt na elke run aangeven op welke schoenen je hebt gelopen en zo dus bijhouden hoeveel kilometer je schoenen meegaan. Moet je natuurlijk wel Nike schoenen hebben.

Voordelen Nike+

– De vormgeving, het ziet er allemaal mooi uit, werkt prettig en vooral de plaatjes die je kunt maken na het voltooien van  je run zijn leuk;

– Je kunt voor je gaat lopen aangeven dat je aangemoedigd wilt worden. Je vrienden kunnen je dan via Facebook aanmoedigen en deze cheers krijg je als audio te horen tijdens het lopen. Ik heb het nog niet geprobeerd maar het klinkt erg leuk;

– Ook deze app heeft de mogelijkheid doelen te stellen;

– De bekers die je krijgt bij je snelste of langste afstand;

– Ook bij deze app kun je vrienden toevoegen;

– What you see is what you get, er is geen betaalde versie, de gratis versie is de hele versie;

– Na het stoppen van je activiteit krijg je applaus :) 

IMG_8462
IMG_8364

 

Nadelen Nike+

– De GPS is altijd slecht (dit blijkt uiteindelijk geen probleem maar het betekent wel elke keer een extra handeling);

– Ook deze app kost redelijk wat batterij;

– Ik vind Runkeeper net wat gebruiksvriendelijker, maar dat komt waarschijnlijk doordat ik deze al veel vaker heb gebruikt.

IMG_8486

De vergelijking

En dan nu de resultaten. Gaven beide apps dezelfde resultaten na mijn run?

ovz

Zoals je ziet, komen de resultaten heel goed overeen. Ik had Runkeeper als eerste uit gezet, vandaar de paar seconden en paar meter verschil. Het verschil is 40 meter op 8 seconden. Dat klopt niet helemaal (dan zou ik in die laatste paar seconden 18 km per uur hebben moeten lopen), maar ik vind het verschil wel klein genoeg om beide apps te vertrouwen op afstand.

De informatie bij beide apps na de run:

IMG_8365
IMG_8363

Ik vind Runkeeper net iets overzichtelijker, alles is snel te zien en het eindscherm geeft voldoende informatie. Maar ook Nike+ geeft voldoende informatie en ik vind vooral het applaus en de Instagramwaardige plaatjes heel erg leuk. Het is niet vervelend om beide apps tegelijk te laten draaien dus ik ga nog even verder in de zoektocht naar mijn favoriet.

Ik ben benieuwd naar andere hardloopapps, wat is jouw favoriet?

1336997480178

 

Vraag hieronder mijn GRATIS billen & benen workout aan. Doe mee en ervaar hoe fijn het is om op deze manier te sporten, gewoon vanuit huis!

 • Mijn favoriete app is Nike+. Nu moet ik eerlijk zeggen dat ik Runkeeper nooit gebruikt heb, maar ik vond Nike+ er leuk uit zien in de app store dus daarom die maar gekozen. Dat de GPS slecht is geeft hij bij mij alleen aan als ik hem vlakbij huis aan zet. Wanneer ik al buiten ben is de ontvangst gewoon goed. Wel is hij niet altijd even precies. Soms zijn er stukjes van de route die hij niet goed geregistreerd heeft. Dan pas ik zelf de afstand nog aan.
  Inmiddels gebruik ik hem al meer dan een jaar, dus ik vind het zonde om een andere app te gaan gebruiken, omdat ik dan de progress kwijt ben. Nog een voordeel van Nike+ vergeleken met Runkeeper is dat Nike+ de runs synchroniseert met je account. De runs kun je dan ook via de site bekijken. Mocht je dus een andere telefoon hebben of de app opnieuw installeren ben je niet al je runs kwijt, maar moet je gewoon inloggen en dan zijn ze er weer. Ik begreep van een vriendin dat dit niet bij Runkeeper zo is.

  • Leuk dat je reageert! Ik blijf zelf inderdaad ook om die reden Runkeeper gebruiken. Zo kan ik al mijn vorderingen zien. Ik kan wel al mijn activiteiten terugzien, op mijn huidige telefoon staan ook alle runs van mijn vorige iPhone en ook van de Samsung die ik daarvoor had. Ik heb nu 212 activiteiten sinds januari 2012, dus volgens mij onthoud hij wel alles. Daarvoor werkte ik met Nike+, met zo’n zendertje in mijn schoen. Ook die gegevens staan nog in de Nike+ app. Dus nu zal ik ze allebei tegelijk moeten gebruiken… Ik vind het wel heel interessant om te zien hoeveel kilometers ik maak met een paar schoenen voordat ik nieuwe nodig heb. Ik heb altijd 2 paar, zodat ik kan afwisselen en doe er ongeveer een jaar mee (dus 2 paar per jaar, meestal 1 paar in mei als ik jarig ben en 1 paar in de winter).
   Ik heb nu ook de website van Runkeeper open staan, maar die wil geloof ik niet zo meewerken. Als ik op “me” klik, komen er helemaal geen gegevens in beeld. Nou moet ik zeggen dat ik de site nauwelijks gebruik, ik doe alles met mijn telefoon.

   • Ik ben vorig jaar in April begonnen met hardlopen en daarbij ook met het gebruik van de Nike+ app. Leuk om te zien wat je dan allemaal gedaan hebt in 1 jaar tijd. 120 runs gedaan en totaal 615,2 km, waarvan 541 km op mijn huidige paar schoenen. Deze schoenen (Nike Pegasus 30+) kocht ik vorig jaar juli en denk dat er nu wel vervanging nodig is. Toen ik begon met hardlopen vorig jaar was ik 22 kg zwaarder dus hebben ze al een hoop te verduren gehad. Merk nu ook dat ik de laatste tijd vaker met lopen gevoelige schenen heb, dus komende week maar even langs de hardloopwinkel.
    Lijkt me ook wel gaaf om eens zo’n horloge van Nike running te proberen. Heb je daar ook ervaring mee?

    • Wow 22 kilo minder! Wat goed zeg! 120 rus in een jaar is ook echt netjes.
     Ik heb geen ervaring met het Nike horloge. Ik ben me wel aan het oriënteren op een horloge, maar ik wil er een met ingebouwde hartslagmeter (zo een waarbij je geen band om je borst hoeft te dragen) en ik neig naar een TomTom. Zodra ik er een heb aangeschaft komt er zeker een review van!

 • gabyxox schreef:

  als je deze apps wilt gebruiken tijdens het hardlopen, heb je dan internet nodig?

  • Nee, maar je hebt wel GPS nodig. Ik heb de app gebruikt in het buitenland, waar ik dus geen 3G had. De route wordt dan wel gewoon opgeslagen, maar hij synchroniseert pas zodra je internetverbinding hebt.

 • Hoi,
  Je vroeg je af wat die laatste getalletjes zijn bij Nike+ zijn, dat is NikeFuel. Een soort maat om je activiteit bij te houden. Als je er op googled kan je er wat over vinden! :)
  x

  • Dankje voor je reactie, Dat had ik inderdaad ook gevonden, ik kan alleen nergens vinden waar die cijfers op gebaseerd zijn. Ik vind het dus eigenlijk een beetje nietszeggende cijfers. Je gaat ook in “level” omhoog als je meer van die punten halt, dan krijg je een andere kleur geloof ik.

 • Maxime schreef:

  Mijn favoriet is de Nike+ app. Ik log ook vaak op de internetsite van Nike+ in en daar kan je dan nog eens op een groot scherm alles goed bekijken. Ook vind ik leuk aan de Nike+ app dat je uitdagingen kan instellen voor jezelf (via de website) en dat je vrienden kan uitdagen om bijvoorbeeld een X aantal km per maand te lopen. Zo heb je ook een beetje een competitief element erin zitten wat mij erg motiveert als ik zie dat mijn vrienden voor staan op mij.
  Maxime

  • Ja dat vind ik ook superleuk! Alleen hebben mijn vrienden de Nike+ app niet, maar hebben ze allemaal runkeeper. Ik doe die wedstrijdjes dus met mijn vrienden via Runkeeper. Runkeeper maakt de ranglijst gebaseerd op aantal activiteiten. Niet helemaal eerlijk, want iemand die 10 keer een kilometer gaat lopen staat boven iemand die 2x 25 kilometer gaat lopen.

  • Desiree schreef:

   Ik heb wel een NRC account maar als ik inlog op de website van Nike zie ik geen runs…. Enig idee hoe dat kan?

 • amanda schreef:

  Hoi, ben al even aan het klooien met verschillende loopapps. Bij mij is RunKeeper minder ‘optimistisch’: de afstand is korter, en dus mijn snelheid lager dan bij Nike+. Nu de Evy loopapp aan het proberen. Moeilijk om erachter te komen welke nu echt accuraat is. Kan het ook aan het gebied liggen, waar je loopt? Aangezien bij jou Runkeeper accurater is dan Nike+..

  • Ja, ik heb nog even contact gehad met Runkeeper en het ligt ook aan de zendmasten die in je buurt staan. Ik heb ook wel eens dat ik opeens 2 km verder zou hebben gelopen. Runkeeper kun je dan op je computer (niet in de app) aanpassen, naar je daadwerkelijke route. Je kunt dan bepaalde punten verplaatsen of verwijderen. Hij kan soms een punt opvangen omdat je in de buurt bent, maar er niet daadwerkelijk bent langs gelopen. Ik laat nog steeds soms Runkeeper en Nike+ naast elkaar draaien, en meestal liggen ze toch wel erg goed gelijk. Op tijd je app updaten kan ook vaak schelen.

Reageren

Your email address will not be published.