Onderzoek – Hetzelfde eten wekt vertrouwen op

Toen ik research deed voor mijn scriptie stuitte ik op een interessant artikel: je bent wat je eet. Natuurlijk werd ik direct door deze titel getriggerd om te weten waar het over ging. Ik vind het leuk om te lezen over de trends en ontwikkelingen op het gebied van eten.

hetzelfde eten wekt vertrouwen op

Eten zorgt voor vertrouwen

Recent onderzoek van Woolley & Fishbach toont aan dat er een sterke relatie bestaat tussen het consumeren van hetzelfde eten en het gevoel van elkaar vertrouwen, bij elkaar horen en willen samenwerken. Wanneer wij bijvoorbeeld allebei sushi eten, voel jij je meer verbonden met mij, vertrouw je mij meer en ben je sneller bereid mij te helpen of met mij samen te werken.

Eerdere onderzoeken toonden de relatie al aan tussen het consumeren van dezelfde voeding en sociale connectie. Mensen blijken vaak hetzelfde te eten als mensen die ze leuk vinden en/of waar ze bij willen horen. Oftewel, we spiegelen het eetgedrag van mensen die we bewonderen.

hetzelfde eten wekt vertrouwen op

Foodtrends

Dit is ook een verklaring voor de snel opkomende foodtrends van de laatste jaren zoals chiazaad, speltbrood, sojamelk en bananenbrood. We volgen bijna blind het eetgedrag van foodbloggers, instagrammers of BN-ers. Myself included.

De studie toont aan dat dit effect beide richtingen op werkt. Mensen voelen een connectie met anderen die dezelfde voorkeuren hebben en gedrag vertonen als zijzelf. Bij onbekenden, waar we weinig informatie van hebben, zoeken we naar signalen om te bepalen of we hem of haar kunnen vertrouwen. Onbewust zoeken we dan naar gelijkenissen met onszelf. Eten is daar een eenvoudige manier voor omdat het is waar te nemen en te matchen.

Dus wil je een indruk maken op die leuke man tijdens de eerste date, een goede opdracht binnen slepen of je band met je vriendinnen nog sterker maken? Neem ze mee uit eten en bestel hetzelfde gerecht of maak het natuurlijk zelf. Inspiratie nodig? Hier hebben we genoeg recepten om te delen!

Onderzoek wekt vertrouwen op

Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen. Laat het me weten in de reacties!

Vraag hieronder mijn GRATIS billen & benen workout aan. Doe mee en ervaar hoe fijn het is om op deze manier te sporten, gewoon vanuit huis!

  • Ana Lopez Swinkels schreef:

    Grappig inzicht! Ik herken het ook wel ja. Als vriendlief een – in mijn ogen – ‘slechte’ week heeft (= veel pizza, alcohol, burgers, weinig bewegen) dan merk ik dat hij/zijn gedrag voor mijn gevoel verder van me afstaat. Andersom werkt het ook. Als hij mee sport en gezond eet dan voel ik meer betrokkenheid.

Reageren

Your email address will not be published.