Hoe (on)gezond zijn afbakbroodjes?

Bij ons thuis is er vaak een ding wat er altijd wel in de kast ligt: afbakbroodjes. Om de simpele reden dat je deze broodjes lange tijd kunt bewaren en omdat ze heerlijk zijn met kaas (of hagelslag!) in het weekend als ontbijt of ’s avonds bij de soep.

Vandaag was het weer zover, bij gebrek aan ‘vers’ brood stopte ik een meergranen pistolet in de oven en zo kwam ik uit bij de vraag van deze blogpost: Hoe (on)gezond zijn afbakbroodjes?

De calorieën

Het eerste wat me opvalt als ik kijk naar het afbakbroodje versus een verse boterham is het verschil in calorieën. Qua gewicht/portie is het natuurlijk ook niet direct vergelijkbaar, maar als je puur naar de calorieën kijkt kun je drie boterhammen eten voor één afbakbroodje. Nu zit ik na een afbakbroodje ook behoorlijk vol en na een boterham niet (na drie wel) dus dit schrikt mij niet direct af.

afbakbroodjes gezond

Voedingswaarden

Dan zijn er natuurlijk nog de voedingswaarden die in je kunt vergelijken. Zoals ik al had verwacht, bevat het afbakbroodje een stuk minder vezels, mineralen en vitaminen dan een verse (volkoren) boterham. Daarnaast zitten er meer toevoegingen, zout en suiker in een afbakbroodje en dit is natuurlijk sowieso al minder ‘gezond’.

Als nog blijft het erg afhankelijk van welk (afbak)brood je koopt en ik gok dat er in de natuurwinkel ook wel volkoren (of zuurdesem/spelt) broodjes te koop zijn die je moet afbakken waar een stuk minder aan toegevoegd is. Maar hier betaal je dan ook de prijs voor.

Val niet voor de kleur van het broodje want uit onderzoek van de Consumentenbond is gebleken dat juist de meest donkere broodjes de minste vezels bevatten.

Conclusie

Nee ik laat de afbakbroodjes zeker niet helemaal links liggen vanaf nu, maar ik ga wel op zoek naar een variant op basis van volkoren en met zo min mogelijk toevoegingen. Ook blijf ik van mening dat wanneer je alles met mate eet, er niets aan de hand is. Wanneer je let op je calorie-inname zijn afbakbroodjes waarschijnlijk niet de verstandigste keuze.

Lees ook: Seizoensfruit | Kaki vrucht

Vraag hieronder mijn GRATIS billen & benen workout aan. Doe mee en ervaar hoe fijn het is om op deze manier te sporten, gewoon vanuit huis!

Reageren

Your email address will not be published.