Hoe (on)gezond zijn afbakbroodjes?

Bij ons thuis is er vaak een ding wat er altijd wel in de kast ligt: afbakbroodjes. Om de simpele reden dat je deze broodjes lange tijd kunt bewaren en omdat ze heerlijk zijn met kaas (of hagelslag!) in het weekend als ontbijt of ’s avonds bij de soep.

Vandaag was het weer zover, bij gebrek aan ‘vers’ brood stopte ik een meergranen pistolet in de oven en zo kwam ik uit bij de vraag van deze blogpost: Hoe (on)gezond zijn afbakbroodjes?

De calorieën

Het eerste wat me opvalt als ik kijk naar het afbakbroodje versus een verse boterham is het verschil in calorieën. Qua gewicht/portie is het natuurlijk ook niet direct vergelijkbaar, maar als je puur naar de calorieën kijkt kun je drie boterhammen eten voor één afbakbroodje. Nu zit ik na een afbakbroodje ook behoorlijk vol en na een boterham niet (na drie wel) dus dit schrikt mij niet direct af.

afbakbroodjes gezond

Voedingswaarden

Dan zijn er natuurlijk nog de voedingswaarden die in je kunt vergelijken. Zoals ik al had verwacht, bevat het afbakbroodje een stuk minder vezels, mineralen en vitaminen dan een verse (volkoren) boterham. Daarnaast zitten er meer toevoegingen, zout en suiker in een afbakbroodje en dit is natuurlijk sowieso al minder ‘gezond’.

Als nog blijft het erg afhankelijk van welk (afbak)brood je koopt en ik gok dat er in de natuurwinkel ook wel volkoren (of zuurdesem/spelt) broodjes te koop zijn die je moet afbakken waar een stuk minder aan toegevoegd is. Maar hier betaal je dan ook de prijs voor.

Val niet voor de kleur van het broodje want uit onderzoek van de Consumentenbond is gebleken dat juist de meest donkere broodjes de minste vezels bevatten.

Conclusie

Nee ik laat de afbakbroodjes zeker niet helemaal links liggen vanaf nu, maar ik ga wel op zoek naar een variant op basis van volkoren en met zo min mogelijk toevoegingen. Ook blijf ik van mening dat wanneer je alles met mate eet, er niets aan de hand is. Wanneer je let op je calorie-inname zijn afbakbroodjes waarschijnlijk niet de verstandigste keuze.

Lees ook: Seizoensfruit | Kaki vrucht

Fit in 4 weken? Zo doe ik dat!

Ik krijg veel vragen over hoe ik fit blijf. Ik ben gek op sporten en ik ben Followfitgirls gestart om anderen te inspireren en te motiveren voor een happy & healthy lifestyle. Benieuwd naar mijn trainingsschema en voedingsplan? Lees snel verder!

bikinifoto marlou

Fit vanuit huis

Zoals je misschien weet ben ik groot fan van thuis sporten. Het kost niet veel tijd, het is goedkoop en je kunt (als je dit leuk vindt) je eigen workouts samenstellen. Ik sport inmiddels alweer een aantal jaar vanuit huis en inmiddels heb ik ook al weer heel wat workout video’s voor Followfitgirls opgenomen.

Ondanks dat ik niet aan de zware gewichten hang merk ik dat mijn lijf een stuk strakker en met name gespierder is geworden. In het begin trainde ik vooral met mijn eigen lichaamsgewicht en inmiddels gebruik ik ook regelmatig dumbbells of een kettlebell.

Dit, in combinatie met mijn fitnessmat en discipline heeft ervoor gezorgd dat mijn lichaam in een paar jaar tijd toch best is veranderd. Dat zag ik toen ik deze oude foto uit 2012 tegenkwam:

transformation tuesday

Gezond eten hoeft niet moeilijk te zijn

Ik krijg regelmatig mailtjes van meiden die het lastig vinden om gezond te eten. Of ze vragen of ik een voedingsschema voor ze wil samenstellen. Nu ben ik zelf geen voedingsdeskundige en zo wil ik me ook absoluut niet voordoen dus heb ik de hulp van personal trainer Danny Hut ingeschakeld.

We hebben onze krachten gebundeld en hij heeft een uitgebreid voedingsschema inclusief boodschappenlijstjes samengesteld. Ik was direct enthousiast want het zijn makkelijke gerechten waar je niet hele ingewikkelde ingrediënten voor nodig hebt (die ook nog eens super duur zijn).

Dit schema heb ik aangevuld met een compleet 4-weken workout plan en dit is samengevoegd in het e-book Hello new you! Fit, happy & healthy in 4 weken. 

De workouts in dit trainingsschema duren slechts 30 minuten en kun je vanuit huis doen.

hello new you

Fit in 4 weken?

Wil jij ook fit, happy & healthy worden in vier weken? Dan is ons e-book wellicht het laatste zetje wat je nodig had. Train met mijn workout schema’s vanuit huis en eet bewust en gezond met het voedingsschema van Danny Hut.

Ook delen de fitgirls hun persoonlijke motivatietips en hun do’s en dont’s op het gebied van sport, voeding en afvallen. Succes en veel plezier!

BESTEL HIER ONS E-BOOK HELLO NEW  YOU!

Liefs, Marlou

 

Ontvang healthy recepten & workouts in je inbox!

* verplicht

Reageren

Your email address will not be published.

Lees vorig bericht:
gezonder leven
Gezonder leven deel 4: Reacties van buitenstaanders

De afgelopen vier weken (lees hier deel 1, deel 2 en deel 3) heb ik jullie meegenomen op de weg...

Sluiten