Hoe krijg je een strakke buik?

Als ik een foto plaats van mijn buik op Instagram of hier op Followfitgirls plaats krijg ik redelijk vaak de vraag hoe ik aan die buik kom en/of de opmerking “Ik wil ook zo’n strakke buik als jij”. Helaas is het niet zo gemakkelijk dat je een strakke buik in de winkel kunt kopen, online kunt bestellen of een pilletje kunt nemen en je de volgende dag wakker wordt met een sixpack. Dan hadden we deze site niet eens op hoeven te zetten volgens mij, haha. Maar hoe krijg je nou wel die strakke buik? Ik ga je vandaag vertellen hoe ik dat heb gedaan.

I like to party, party!?

Hoewel ik mezelf nooit echt dik heb gevonden, heb ik wel een periode gehad dat ik wat meer vet rond mijn buik (en op anderen plekken) had (zie hier). Hoewel ik nooit bewust bezig geweest met afvallen (ik vond mezelf niet dik, dus dat was niet nodig vond ik), is er toch wat vet rond m’n buik verdwenen. Nu gebeurde dat niet zomaar van de ene op de andere dag, want ook ik kan geen strakke buik (/strak lichaam) bestellen. Maar achteraf besefte ik me pas hoe het kwam dat dit was gebeurd. Onbewust had ik er namelijk voor gezorgd dat ik minder calorieën tot me nam dan dat er uit gingen, waardoor ik vet ging verbranden. Aan het einde van mijn studententijd veranderde mijn leven namelijk best wel. Ik ging veel minder uit, want ik ging meer werken en ik kon de volgende dag echt niet brak op m’n werk verschijnen. Nou waren het niet per sé de feestjes die het hem deden, want ik heb er heel wat af gedanst en dus zo lekker wat calorieën verbrand. Maar bij een feestje hoorde voor mij altijd wel een wijntje (of 2, 3, 4, ….) en natuurlijk ook wat lekkers om te knabbelen. En als je dan de volgende ochtend brak uit je bed komt rollen dan heb je vaak alleen maar zin in vettige dingen en ook niet altijd zin om te koken. Later besefte ik me pas dat dit er met name voor heeft gezorgd dat ik er toen iets minder strak uitzag dan nu, want al die wijntjes en snacks tikken toch best wel aan qua calorieën. Voeding speelt namelijk een erg belangrijke rol als je een strak lichaam wilt, maar hier heb ik eerder al eens een artikel over geschreven.

Negatieve energiebalans

De reden dat mijn algehele vetpercentage (dus niet alleen bij mijn buik) daalde was dus simpelweg een lagere inname van calorieën. Ik dronk niet meer zoveel wijn en at onbewust minder, omdat ik ’s avonds veel vaker m’n bed in dook in plaats van de kroeg. In het begin werd mijn lichaam dus eigenlijk onbewust strakker, doordat mijn studentenleven langzaam plaats maakte voor een werkend bestaan en ik daardoor minder calorieën tot me nam. Toch had ik ook toen nog niet meteen zo’n strak lichaam en strakke buik als ik nu heb. Hier heb ook ik hard voor moeten werken. Maar hoe heb ik dat dan gedaan? Hoe heb ik dan die strakke buik gekregen?

Ten eerste wil ik je meegeven dat plaatselijk vet verbranden niet mogelijk is. De plekken waar het er het eerste aankomt zijn ook het hardnekkigst om het er weer af te krijgen. En ja, in mijn geval is dat bij m’n buik. Heb ik hier ontelbaar veel buikspieroefeningen voor gedaan? Hell no! Ik haat buikspieroefeningen! I did no single crunch, EVER! Oké, dat is ook niet helemaal waar, want ook ik heb in mijn studententijd best wel eens meegedaan aan zo’n buikspierkwartiertje (en nee, ook toen vond ik het niet leuk). No offense, als jij het leuk vindt moet je het vooral doen, maar mij niet gezien!

Ten tweede: iedereen heeft buikspieren (YAY!), ze zijn alleen niet bij iedereen zichtbaar. Om je buikspieren zichtbaar te krijgen moet je simpelweg minder eten dan dat eruit gaat aan energie. It’s as simple as that! Het gaat allemaal om de energiebalans: je moet zorgen dat er minder energie in gaat (aan voeding) dan dat eruit gaat (door beweging). Dan verbrand je vet en zullen die spieren langzamerhand zichtbaar worden.

Buikspierkwartiertje

Buikspieren zonder buikspierkwartiertje!

Naast zichtbare spieren wil je natuurlijk ook je lichaam shapen en mooie lijnen gaan creëren. Ik heb goed nieuws; ook daarvoor hebben we geen buikspierkwartiertje en oefeningen als de crunch en sit-ups voor nodig. Ik train eigenlijk nooit specifiek alleen mijn buikspieren. Door oefeningen te doen waarbij balans erg belangrijk is en je je core goed moet aanspannen train ik mijn buikspieren namelijk al genoeg. Zo heb ik op dit moment bijvoorbeeld de barbell lunge squat en de hanging leg raise gebogen ingedraaid in mijn trainingsschema. Hierbij wordt mijn evenwicht op de proef gesteld en is het dus heel erg belangrijk om mijn buikspieroefeningen aan te spannen. Wil je je buikspieren trainen dan kun je dit dus ook doen door veel ‘grote’ oefeningen te doen zoals de squat en de deadlift waarbij balans belangrijk is.

Als jij het leuk vindt om cruches, sit-ups en dergelijk te doen moet je dit vooral blijven doen! Het belangrijkste is dat je doet wat je leuk vindt! Maar vind jij hier, net als ik, niets leuks aan en wil je toch je buikspieren trainen? Dan weet je dus nu dat dit ook op een andere manier kan en je het buikspierkwartiertje lekker links kunt laten liggen, jeejj!! En ik heb nu ook wel vaak genoeg gezegd dat je voor zichtbare buikspieren moet zorgen dat het vetlaagje verdwijnt door een calorietekort te creëren toch? Top, dan ga maar direct aan de slag! Want wil je net zo’n buik als ik? Dan moet je daar keihard voor werken! Heel veel succes en vergeet ook niet om te genieten van het proces!

See you next week!

Liefs Denise

BESTELHIER

Vraag hieronder mijn GRATIS billen & benen workout aan. Doe mee en ervaar hoe fijn het is om op deze manier te sporten, gewoon vanuit huis!

 • Ik droom ook van zo’n mooie buik!!!! De laatste weken ben ik minder cardio en terug meer kracht gaan doen. Door krachtoefeningen merk ik dat mijn lichaam beter en mooier wordt. Terwijl ik vroeger dacht dat we vooral cardio moesten doen om strak te worden :)

  • Wat een lief berichtje, dankjewel! En super om te horen dat je weer meer krachttraining bent gaan doen! Daarmee kun je je lichaam echt shapen inderdaad! Als je dit doorzet bereik ook jij je doel en komt het vast helemaal goed :D You can do it!!

 • Hoi!
  Ik vraag me af, hoe weet je hoeveel calorieën je op een dag verbrand? Is daar een methode voor om dat te berekenen, of wordt er uitgegaan van die 2000 calorieën voor vrouwen per dag?
  Ik hou soms op de site van het voedingscentrum wel eens bij wat ik op een dag gegeten heb, en zit eigenlijk nooit aan die 2000 cal. Maar toch… blijft dat vet op mn heupen zitten :P Nog goede tips voor oefeningen om het er daar af te sporten? :)

  • Hi Eline!
   Thanks voor je reactie, leukk! Sorry voor m’n ietwat late reactie, ik was even een heerlijk weekendje in Londen. Ik heb geen idee hoeveel calorieën ik op een dag verbrand. En het is ook niet nodig om dat precies te weten. Je caloriebudget kun je inderdaad berekenen. Daar zijn wel formules voor te vinden via Google. Mijn caloriebudget is berekend door een voedingsspecialist van Personal Body Plan. Je caloriebudget is naast je activiteit op die dag ook afhankelijk van je gewicht, lengte en leeftijd en je kunt dus niet zomaar van 2000 kcal uit gaan. Blijkbaar heb je nog geen negatieve energiebalans gecreëerd als je geen vet verbrand, want deze wet valt helaas niet te tarten, haha. Ik moet wel zeggen dat er altijd bepaalde plekken op je lichaam zijn die hardnekkig zijn om eraf te krijgen en waar het er ook het eerste weer aan komt. Waar dat is, is voor iedereen verschillend. Bij mij is dat bij m’n buik bijvoorbeeld. Dat is genetisch bepaald en er zijn dus geen speciale oefeningen om het er daar af te sporten. De negatieve energiebalans is echt leidend daarin. Gewoon volhouden, dan komt het wel!! You can do it!
   Liefs Denise

 • wat een top artikel en prachtige buik. ik ben ook gestopt met het buikspierkwartier, ik doe nu voornamelijk kracht en soms wel een lesje spinning of attack zodat ik me gewoon lekker uit kan leven en zodat het niet te eentonig wordt. Daarnaast hou ik in myfitnesspall bij wat ik zoal eet op een dag want dan krijg je er pas een beeld bij en laat je die ene mars echt wel liggen als je ziet dat je dan in het rood komt te staan haha., die buik is nog niet zoals ik hem wil maar ik zie al wel verschil, liever dat ik er wat langer over doe en dat hij dan ook zo blijft :)

  • Hii Manon!
   Thanks voor je reactie, lief! Leuk om jouw verhaal te lezen. Klinkt erg goed en volgens mij ben je echt al op de goede weg. Gewoon lekker zo door blijven gaan en dan komt dat mooie resultaat dat je zo graag wilt vanzelf! Beter een blijvende progressie die even op zich laat wachten dan een snelle progressie die maar tijdelijk is, is ook mijn motto!
   You go girl!
   Liefs Denise

 • Wat supergoed van je en wat een mooi lijntje heb je! Ik zelf ben best veel afgevallen ruim 8 kilo en ben nooit echt dik geweest maar wat mollig. Ik ben klein dus dan oog je wat dikker. Ik ben nu bezig met een 8 weken challenge van basic fit. Heb je nog tips voor me wat echt goed werkt om je buik strak te krijgen.
  Ik ben super gemotiveerd en wil echt doorzetten! En natuurlijk uiteindelijk met trots kunnen zeggen dat mijn buik strak is!!☺
  Liefs

  • Hii Fay!
   Dankje voor je reactie op mijn blog, leuk dat je reageert!!
   Jij bent ook goed bezig dus, niice! De aller belangrijkste tip die ik je mee kan geven is blijf doorzetten, consistentie is de sleutel tot succes. Er bestaan geen quick fixes en in 8 weken tijd kun je niet zomaar een strakke buik krijgen. Het heeft immers ook veel langer geduurd tot je lichaam zich zo gevormd heeft, dus waarom zou het dan in 8 weken ineens weer helemaal anders zijn. Zorg dat je een negatieve energiebalans creëert om vet te verbranden, start met krachttraining om je lichaam te shapen en blijf volhouden! Dan komt het wel! You can do it!
   Liefs Denise

 • Hoi Denise,

  Superleuk blog hebben jullie. Echt tof en zeer leerrijk!
  Na het lezen van dit artikel zit ik toch met een vraagje en hoop dat jij me een antwoord kan geven.
  Ik ben ook sinds geruime tijd bewust bezig met voeding, sport en mijn lichaam. Ik ben zeker niet te dik, maar ik krijg het vetlaagje op mijn buik NIET weg. Ik hou ook mijn voeding bij via myfitnesspall om een overzicht te hebben van wat ik eet. Het zit echter zo: als ik nog wat ga afvallen zit ik “officieel” op een ondergewicht en dat lijkt me dan ook niet ideaal? Om je een idee te geven: ik ben 23 jaar (op het einde van het jaar word ik 24), ik meet 1m66cm en weeg (ongeveer) 53 kilo. Ik weet ook dat plaatselijk vet verliezen niet mogelijk is en het dus over heel mijn lichaam moet verdwijnen om een strakkere buik te zien, maar ik wil niet naar een “ondergewicht” gaan. Hoe kan ik dit oplossen?

  Bedankt!
  Groeten,
  Tessa

 • Wat een goed verhaal zeg erg leuk om te lezen! Ik ben 16 jaar en 170 cm en weeg 57 kg en me vetpergetage is 18,6 prima dus ik sport 6 keer per week en beel me buik. En let op wat ik eet en drink alleen maar water. Ik heb altijd al zo kinder bol buikje gehad wel nu een heel stuk minder. Maar nog wel een klein buikje. Hebben jullie tips? Wat zijn de beste oefeningen en de belangrijkste eet tips?

  Gr Ilse

Reageren

Your email address will not be published.