Hoeveel goede vetten heb je eigenlijk nodig? 

“Deze raw vegan cheesecakes zijn zó gezond, doe mij nog maar een stukje”. Suuuper lekker die cheesecakes, ik heb ze zelf ook gemaakt voor mijn verjaardag. Wat je vaak echter niet beseft is dat die raw vegan cheesecakes redelijk snel veel calorieën bevatten. Om een kaasachtige substantie te krijgen worden namelijk noten gebruikt voor deze taart. Nu bevatten noten veel nuttige voedingsstoffen en heb je deze goede vetten ook zeker nodig, maar dat betekent niet dat je meteen de hele taart op hoeft te eten omdat deze ‘oh zo gezond’ is. Een tijdje terug heb ik al een artikel geschreven over hoe het kan dat je ‘gezond’ eet, maar niet afvalt. Hieruit kwam naar voren dat een zakje Nuts & Berries en een Snickers van 50 gram ongeveer evenveel kcal bevat en de noten je niet per se eerder dichter bij je doel gaan brengen dan de Snickers, als je inname de rest van de dag gelijk is. Dat is iets ‘gezond’ is betekent dus niet dat je dit onbeperkt kunt eten. Het is super dat goede vetten de laatste tijd zo vaak positief in het nieuws komen, maar hoeveel van die vetten heb je nou eigenlijk nodig?

Je lichaam heeft vetten onder andere nodig voor je hormoonhuishouding en om vitamines en mineralen op te kunnen nemen. Maar zoveel vetten heb je hier niet voor nodig op dagelijkse basis. Afhankelijk van je doel (vetverbranding of spieropbouw) heb je tussen 0,7 gram en 1,5 gram vet per kilogram lichaamsgewicht nodig. Iemand van 60 kilo heeft dus tussen 42 gram en 90 gram vet nodig. Laten we voor het gemak even uitgaan van een gemiddelde van 1 gram vet per kilogram lichaamsgewicht. Iemand van 60 kilo heeft dus 60 gram vet nodig. Het zakje Nuts & Berries uit mijn eerdere artikel is dus één vijfde van je dagelijkse hoeveelheid. Helemaal niet erg, maar besef dan wel dat je niet nog een hele avocado, plak fetakaas én reep pure chocolade hoeft te eten om aan je dagelijkse hoeveelheid vetten hoeft te komen. En vergeet ook niet de kokosolie die je gebruikt om in te bakken en de olijfolie die je door je salade doet als dressing.

Gezonde vetten

Vetten zijn essentieel in een bewust voedingspatroon en onverzadigde vetten bevatten veel nuttige voedingsstoffen. Echter, heb je hier niet zoveel van nodig om aan je optimale dagelijkse hoeveelheid te komen. Daarnaast bevatten vetten per gram meer calorieën (9) dan koolhydraten en eiwitten (4 calorieën), waardoor je sneller over je dagelijkse caloriebudget heen gaat als je er (te)veel van eet. Vermijd vetten dus zeker niet, maar wees je wel bewust dat je er niet heel veel van nodig hebt en vetrijke producten vaak ook calorierijke producten zijn. Als tussendoortje is een gesloten hand noten dus vaak wel voldoende, de hele zak hoeft niet in één keer leeg ;)

Welke vetrijke producten eet jij het liefst? Ik ben benieuwd!

See you next week!

Liefs Denise

Meer artikelen van mij lezen? Klik hier.

Vraag hieronder mijn GRATIS billen & benen workout aan. Doe mee en ervaar hoe fijn het is om op deze manier te sporten, gewoon vanuit huis!

 • Sophie schreef:

  Ik ben sinds een tijdje mijn eten aan het tracken via een app. Omdat ik nog wat wil afvallen staat ‘ie op een bepaalde verhouding macronutriënten ingesteld en ik heb gemerkt dat ik inderdaad vrij makkelijk aan mijn vetten kom! Mijn app is trouwens wel heel royaal met vetten: 40% vet tegenover 35% koolhydraten en 25% eiwitten. Ik probeer ervoor te zorgen dat ik niet aan de max zit wat betreft vetten want dat lijkt me toch een beetje veel! Verder probeer ik er ook op te letten dat ik voornamelijk onverzadigde vetten neem, dus inderdaad verschillende soorten (ongezouten, ongebrande) noten, olijfolie, hele pure chocola, chia- en lijnzaad, zalm.. En zo nu en dan ook gewoon pindakaas en kaas en een keertje wat vetter vlees; ligt ook aan m’n sportschema van die dag. Soms vind ik ’t wel jammer dat die app dat ook niet bijhoudt (onderscheid verzadigd/onverzadigd), dat zou wel interessant zijn!

  • Voor fysieke inspanning (sport) of uiterlijk (silhouet) maakt het niet uit wanneer het type vet in je voeding wel -of niet verzadigd is.

    • Je had het over afvallen ;)
     (Je kunt ook anders eten – bijv gericht op fysieke gezondheid – zonder gewichtsvermindering motief)

     • Sophie schreef:

      Klopt! Maar het zou mooi zijn als het win-win is. :) Ik kan mijn koolhydraten bijvoorbeeld ook wel invullen door een hoop suikers te eten en daarmee toch afvallen zolang ik maar een negatieve energiebalans heb, maar liever niet natuurlijk. ;)

  • Hii Sophie!
   Leuk dat je reageert op m’n artikel. Welke app gebruik je voor het tracken van je voeding? Kun je die verhoudingen niet aanpassen? Bij mij kan dat wel namelijk (ik gebruik MyFitnessPal). Dan kun je helemaal zelf instellen hoe je de verhoudingen wilt hebben, dus misschien kun je daar eens naar kijken? Er is vast wel een mogelijkheid voor!
   Liefs Denise

   • Sophie schreef:

    Hey Denise, de app die ik nu gebruik heet Food (en de bijbehorende sportapp heet Virtuagym). Je kunt het niet helemaal handmatig invoeren zonder betaalde account, maar kunt wel verschillende programma’s kiezen. Hij staat nu op koolhydraatarm en zodoende ben ik bij deze verhoudingen gekomen! Misschien goed om binnenkort eens af te wisselen van methode of te kijken wat ‘ie ervan zegt als ik ‘m op “onderhoud” zet. :) Ik zal ook eens naar jouw app kijken! Trouwens; ik vond je geencardio-artikel erg interessant en je progressie echt indrukwekkend!

    • Hii Sophie!
     Aaah die apps die ken ik niet. Wel jammer dat je het niet zelf aan kunt passen inderdaad, dus wellicht eens kijken hoe een andere app werkt voor jou? Of eens kijken wat ie doet als het op onderhoud staat inderdaad. Wel lastig als je het iedere keer weer zelf moet gaan herberekenen, soort van, lijkt me.
     Aah super lief compliment! Zo leuk om te horen. Hoop dat je er wat aan hebt :D
     Liefs Denise

 • Word je door een calorie-overschot aan vet net zo ‘makkelijk/moeilijk’ zwaarder dan een overschot aan koolhydraten of eiwitten?

  • Hi STFN!
   Leuk dat je reageert! Het gaat om het totale aantal calorieën, dus calorieën in vs. calorieën uit, ongeacht of dit koolhydraten, eiwitten of vetten zijn. Vetten bevatten 9 kcal per gram en koolhydraten en eiwitten bevatten 4 kcal per gram. Je wordt van het een dus niet per se zwaarder dan van het ander, het gaat om het aantal kcal. En dat ligt bij vetten dus een stuk hoger dan bij koolhydraten en vetten. Snap je zo wat ik bedoel?
   Liefs Denise

Reageren

Your email address will not be published.