9 x Home gym must haves

Heb je of ga je voor een home gym dan mogen deze home gym must haves niet ontbreken! Waar sport jij het liefst? In de sportschool, buiten, of gewoon thuis? Bij mij is het een combinatie van die drie locaties. Ze hebben allemaal hun voordelen. Zodra het ook maar een beetje mooi weer is ga ik graag naar buiten. Heerlijk vind ik dat, sporten in de frisse buitenlucht. De sportschool vind ik fijn, omdat ik daar kan beschikken over alle apparaten, gewichten en tools die ik me maar kan wensen. Maar ook thuis kan ik me goed vermaken met een pittige workout. Onze zolder hebben we omgetoverd tot een completen ‘Home Gym’. Oké, het verdient niet de schoonheidsprijs, maar ik heb er alles wat ik nodig heb. Wil jij ook lekker thuis aan de slag? Dan mogen deze 9 home gym must haves niet ontbreken.

9 x home gym must haves

1: Whiteboard/krijtbord

home gym

 

Hang een bord op in je home gym. Je kunt dit bord gebruiken voor verschillende doeleinden. Zo zie je op deze foto dat ik het bord gebruik om mijn workouts op uit te schrijven. Dat doe ik om structuur aan te brengen in mijn trainingen en om ervoor te zorgen dat ik me aan mijn schema houdt. Schrijf je alle onderdelen op, dan ben je minder snel geneigd om ervan af te wijken. Zoals je kunt zien gebruikt Simon het bord niet alleen om zijn trainingen op te schrijven, maar ook om zijn doelen zwart op wit te zetten. Super handig dus!

2: Muziek

home gym

Ik weet niet of het voor iedereen geldt, maar ik heb echt muziek nodig als ik train! De juiste muziek helpt mij alles eruit te halen wat erin zit.  Een docking station mag daarom niet ontbreken. Ik luister het liefst naar harde rockmuziek tijdens de training. Waar luister jij het liefst naar tijdens jouw workout?

3: Kettlebells

home gym

Ik ben echt fan van de kettlebell. Ze worden niet voor niets ’s werelds enige draagbare total gym genoemd; met één kettlebell kun je het hele lichaam trainen! Oké, ik gebruik er meer omdat ik niet overal hetzelfde gewicht voor gebruik, maar in principe zou het kunnen. Ideaal ook om mee te nemen op vakantie, of gewoon naar buiten. Of voor je home gym dus! Mijn collectie bestaat uit kettlebells van 12, 16, 20 en 24 kilo. Genoeg voor mij, maar als je wilt zijn ze zwaarder te verkrijgen. Het voordeel van kettlebells (en andere vrije gewichten zoals dumbells en halters) ten opzichte van apparaten is dat het hele lichaam meewerkt en er een natuurlijke beweging uitgevoerd wordt. Dit zorgt voor een evenwichtige spieropbouw. Gebruik jij wel eens kettlebells? En wat vind je ervan?

4: Crosstrainer

Heb je voldoende ruimte? Dan is een crosstrainer ideaal! Voor de warming-up, maar ook als je voor een cardio of intervalsessie gaat. Wil de beste crosstrainer kopen, verdiep je dan eerst goed in de belangrijkste eigenschappen van een goede crosstrainer zoals het gewicht van de crosstrainer en de functies.

5: Squatrek

home gym

In principe zou je zonder kunnen, maar ik ben er heel blij mee. Als ik thuis train, begin ik altijd met drie à vier oefeningen gericht op kracht. Daarvoor vind ik kettlebells vaak te licht. Ik begin dan ook vaak met squats, split squats en/of deadlifts met de halterstang. In dat geval is een squatrek of halterstation onmisbaar in je home gym.

6: Optrekstang

home gym

Als je thuis chin-ups wilt oefenen, dan heb je een optrekstang nodig. De bekendste is een stang die je tussen een deurpost kunt bevestigen, maar wij hebben er eentje aan het plafond hangen. Kijk wel goed uit als je de stang bevestigt! Niet elk plafond kan het gewicht aan en ook met de stangen tussen deurposten gebeuren de nodige ongelukken. Check dus altijd even goed of hij stevig vast zit, dan is er niets aan de hand.

7: Fitnesselastieken

home gym

Kom je maar niet verder bij een bepaalde oefening, hoe hard je er ook je best voor doet? Dan kan een fitnesselastiek of weerstandsband uitkomst bieden. Mij hebben ze geholpen om chin-ups te leren en om meer herhalingen te kunnen maken bij de dips. Ook bij de hersteltraining voor mijn schouderblessure kwamen ze goed van pas. De banden zijn er in verschillende weerstandsniveaus. Zo kun je precies bekijken hoeveel extra hulp, of juist hoeveel extra uitdaging, je nodig hebt. Anouk heeft ook een leuke workout voor je met weerstandsbanden.

8: Yogamathome gym

 

Niets is vervelender dan blauwe plekken op je rug, knieën, of ellebogen na een paar oefeningen vanaf de grond. Zorg daarom voor een yogamat van een goede, dikke kwaliteit.

9: Mirror, mirror…

home gym

Tot slot is ook een spiegel erg handig. En nee, dan bedoel ik niet om gymselfies te maken ;) Een spiegel kan je helpen te controleren of je de oefeningen wel op de juiste manier blijft uitoefenen. In de sportschool kijken er vele ogen mee, of heb je een trainer die jouw techniek in de gaten houdt, maar thuis zul je hier toch echt zelf op moeten letten. Wordt een oefening zwaarder en zie je dat je techniek gaat versloffen? Corrigeer jouw houding dan meteen. Lukt dat niet meer, dan heb je voldoende herhalingen gemaakt en is het tijd om even rust te nemen of over te gaan op een andere oefening. Zo voorkom je blessures!

Train jij ook wel eens thuis? En welke attributen gebruik je hier dan voor?

Liefs Ursula

Geen home gym voor jou? Lees welke sporten helemaal je-van-het zijn in 2018!

Ontvang healthy recepten & workouts in je inbox!

* verplicht

Reageren

Your email address will not be published.

Lees vorig bericht:
sporttrends
Sporttrends 2018: Ken je deze sporten al?

Wat zijn nou de nieuwste sporttrends voor 2018? Nieuw jaar, nieuwe voornemens en nieuwe sporten. Sporten is pas vol te...

Sluiten