IJsbad nemen? Dit is waarom ik het doe!

Een ijsbad nemen, het lijkt gekkenwerk. Maar koud douchen is al langer een van mijn belangrijkste ochtendrituelen. Het is namelijk ook een heel effectief gezondheidsritueel. Suzanne heeft een paar jaar geleden de gezondheidsvoordelen al eens op een rijtje gezet. Ik sta s ’ochtends rustig wakker te worden onder een warme douche. Na een minuut of 5 bedenk ik me niet en draai ik de warme kraan dicht. Mijn ademhaling schiet omhoog en al mijn bloedvaten knijpen zich dicht. Zodra ik door middel van mijn ademhaling mijn lijf weer onder controle heb, blijf ik staan en geniet ik van de rust. Nu de winter weer voor de deur staat, wil ik jullie meenemen naar de volgende stap; het nemen van een ijsbad. BRRRRRRR!!

Een ijsbad nemen? Hoe kom ik dáár nu bij?!

Naast het sporten ben ik me een paar jaar geleden ook gaan verdiepen in zelfoptimalisatie. Hierbij vroeg ik mij af: hoe benut ik mijn lichaam op de best mogelijke en meest effectieve manier? Een van de eerste dingen die voorbij kwam was de blootstelling aan kou. Om te beginnen met koud douchen. Maar je kunt ook het koude natuurwater opzoeken of onder begeleiding een ijsbad nemen.

 

ijsbad

Een ijsbad om sneller te herstellen

IJsbaden worden door topsporters gebruikt om na een intensieve training sneller te herstellen. Maar iedereen kan zijn of haar voordeel doen met deze methode. Een betere ademhaling, weerstand tegen de kou en meer kracht in jezelf. Kortom; ik was verkocht. Om eens lekker uit mijn comfortzone te treden schreef ik me een paar jaar geleden in voor een workshop van Wim Hof.

Wim Hof a.k.a. The iceman

Wim, aka The Iceman, heeft diverse kouderecords op zijn naam staan. Dus als iemand weet hoe je met kou omgaat is hij het. Ik leerde dat ademhaling en focus onmisbaar zijn bij het omgaan met de kou. Zonder concentratie en een sterke focus hou je het in de kou niet vol. Als voorbereiding op de workshop werd aangeraden om twee weken elke dag koud (af) te douchen. Met behulp van ademhaling en concentratie ging me dat goed af. Ik voelde me na elke keer herboren, fris en sterker dan ooit! Ik voelde ook meer rust in mijn lijf. Volgens Wim Hof gaat na twee weken koud afdouchen je hartslag al met 20 slagen per minuut omlaag. Als moeder van 2 jonge meisjes ervaar ik nogal wat stress in het dagelijks leven, dus dit kon ik goed gebruiken ;-).

The next step: het ijsbad

De Wim Hof-workshop werd in Utrecht gegeven door een ervaren Wim Hof instructeur. Ik was zenuwachtig, want aan het eind van deze dag moest het toch echt gaan gebeuren. De ochtend stond in het teken van de theorie achter de methode. Super interessant om te weten wat de ademhalingstechniek en de kou met het lijf doen. Toen het zover was stond ik met mijn badjas aan te bibberen van de zenuwen. Nu moest het. Ik ging het ook doen; ik was er nu toch. Nadenken deed ik niet langer: ik stapte in het bad en ging rustig zitten. De ademhaling stokte eerst nog wat, maar het werd al gauw heel rustig. In mijn lichaam en in mijn hoofd.. En daar vind ik ineens in de ijzige kou waar ik altijd naar op zoek was; rust in een chaotisch leven.

 

ijsbad

Verslavend lekker

Inmiddels ben ik een aantal jaren verder en probeer ik met regelmaat een ijsbad te nemen. Ik probeer de koudegewenning bij te houden met het koud douchen en zwemmen in natuurwater. Qua gezondheid ben ik met sprongen vooruit gegaan. Ik heb een huis vol bacteriën (lees: 2 kleine kinderen), maar ik ben nooit meer ziek. Een frissere start van de dag is er niet. In mijn geval betekent dit; geen ochtendhumeur. Wel zo gezellig voor de mensen thuis ;-) .

Ik daag je uit!

Ik hoop dat ik je al een beetje heb opgewarmd voor het nemen van een ijsbad. Een ding heb je direct binnen: je voelt je meteen een enorme baas, omdat je zo ver uit je comfortzone stapt. Je hebt er niets voor nodig; alleen een piepklein beetje moed. En ik zeg maar; voelen is begrijpen!  Graag hoor ik wat jullie ervaringen zijn. En natuurlijk welke gezondheidsvoordelen er voor jullie uitspringen! Laat me dat in een reactie weten; ik ben heel erg benieuwd.

-xxx- Evi, a.k.a. de IJskoningin

Geschikt voor de koude winter én de warme zomer: SUPpen. Alle voordelen deze sport op een rij!

Ontvang healthy recepten & workouts in je inbox!

* verplicht

Reageren

Your email address will not be published.

Lees vorig bericht:
sportkapsels
Inspiratie: Hippe en handige sportkapsels

Tijdens het sporten draag ik mijn haar bijna altijd in een hoge paardenstaart. Maar op Pinterest heb ik een aantal...

Sluiten