“Ik eet gezond, maar val niet af”

“Ik eet veel avocado en nootjes, want dat is super gezond en je valt er ook nog eens van af” is een opmerking die ik vaak op het internet tegenkom. Ik vind het heel erg goed dat er een beweging plaats vindt dat mensen bewust bezig zijn met voeding; welke voedingsmiddelen bevatten veel nuttige voedingsstoffen en welke minder? Ik zie zelfs bij de kassa in de supermarkt steeds vaker zakjes met nootjes liggen naast alle Snickers, Mars en Twix. Maar hoe ‘gezond’ zijn deze producten nou echt? En val je er echt door af? Ik vind het interessant, want afvallen door goede vetten te eten? Dat zou wel heel leuk zijn!

Avocado en noten (het liefst wel ongebrand en ongezouten) bevatten inderdaad veel nuttige voedingsstoffen (de goede vetten) en een zakje nootjes is ook zeker een meer verantwoorde keuze dan een Snickers, Mars of Twix. Maar is het ook echt zoveel ‘gezonder’? Dit hangt af van wat je onder de term gezond verstaat. Onder gezond kan verstaan worden dat een product veel nuttige voedingsstoffen bevat en zo dicht mogelijk bij de natuur staat. Ik heb echter het idee dat veel mensen er ook vanuit gaan dat als ze ‘gezond’ eten ze automatisch afvallen, of op z’n minst niet aankomen. “Ik eet zo gezond, maar ik ben nog niets afgevallen. Ik snap er niets van.” Dat is dus een andere definitie van gezond en deze definitie, daar gaat het me om.

Een Snickers of een zakje nootjes?

Om jullie een goed beeld te geven van wat ik nou precies bedoel heb ik een onderzoek gedaan naar twee producten die bij de kassa in de supermarkt liggen met ongeveer dezelfde hoeveelheid vetten. Ik heb gekozen voor een Snickers en een zakje nootjes. Bij de Lidl heb je tegenwoordig namelijk van die kleine zakjes met nootjes en gedroogd fruit (superfoods!). Voor deze test gebruik ik even de variant Nuts & Berries (volgens mij de variant met de minste calorieën).

De voedingswaardes van 1 zakje (60 gram) à 2 porties Nuts & Berries:

Calorieën: 246
Koolhydraten: 25,6 gram
Vetten: 12,4 gram
Eiwitten: 6,6 gram

Alesto Nuts & Berries

De voedingswaardes van 1 Snickers à 50 gram:

Calorieën: 242
Koolhydraten: 30,1 gram
Vetten: 11,4 gram
Eiwitten: 4,3 gram

Snickers

Resultaten van het onderzoek

Opvallend vind ik dat de Snickers zelfs 4 calorieën minder bevat dan 1 zakje Nuts & Berries. Oké, het zakje Nuts & Berries bevat twee porties. Maar seriously, wie let daar nou op? Je gaat dat hele zakje toch wel opeten! Wie heeft überhaupt verzonnen dat je 2 porties in zo’n klein zakje stopt? En oké, de Snickers heeft wat minder gunstige voedingswaardes (meer koolhydraten, minder eiwitten) en bevat minder nuttige voedingsstoffen, maar je denkt met het zakje nootjes lekker ‘gezond’ bezig te zijn terwijl je qua calorieën toch echt bedrogen uitkomt.  Nu wil ik echt niet promoten dat we  maar beter voor die Snickers kunnen kiezen dan voor het zakje nootjes, want ook ik ben voorstander van een voedingspatroon met zoveel mogelijk nuttige voedingsstoffen. Maar of je nou voor de Snickers of het zakje nootjes kiest, voor je calorie-inname maakt het geen fluit uit.

En dat is precies het punt dat ik duidelijk wilde maken. Denk je toch zo goed bezig te zijn door ‘gezonde’ producten te kiezen, maar je valt maar niet af. Ervan uitgaande dat je de rest van de dag hetzelfde eet en evenveel beweegt ben je helemaal niet beter bezig als je kiest voor de nootjes in plaats van de Snickers, want je valt er niets meer of minder af. Zoals ik al vaker heb gezegd is de energiebalans namelijk leidend als je af wilt vallen (of juist aan wilt komen). Wil je afvallen dan moet je zorgen dat er meer energie uit gaat door beweging dan dat er in gaat door voeding. Je kunt dan nog zoveel nuttige voedingsstoffen eten, als je calorie-inname gelijk is maakt het niets uit.

SONY DSC

Door alle marketinggoeroe’s wordt heel slim ingespeeld op de beweging dat mensen steeds ‘gezonder’ willen leven. De zakjes nootjes bij de kassa van de Lidl zijn hier het levende bewijs van, want nootjes zijn toch oh zo gezond omdat ze bomvol gezonde vetten zitten. Ja, dat klopt! Maar nootjes zijn ook echte caloriebommen. En als je doel is om af te vallen, dan gaat een dubbele portie in een klein zakje nootjes, including superfoods (yay, ook al zo gezond!),  je niet per sé helpen. Begrijp me niet verkeerd, noten bevatten veel nuttige voedingsstoffen en goede vetten en ik zou dit zeker verkiezen boven een Snickers, maar wees je bewust van het aantal calorieën dat zo’n klein zakje nootjes.

See you next week!

Liefs Denise

Vraag hieronder mijn GRATIS billen & benen workout aan. Doe mee en ervaar hoe fijn het is om op deze manier te sporten, gewoon vanuit huis!

  • Hi Lorett!
   Thanks voor je reactie. Wat betreft de suikers:
   Snickers bevat 51,6 gram suiker per 100 gram.
   Nuts & Berries bevat 32,1 gram suiker per 100 gram.
   Hopelijk kun je wat met deze informatie!
   Liefs Denise

 • ja volgens mij is dit precies bij mij altijd de rede geweest, en maar denken dat ik gezond eet en dat deed ik ook maar dat wil niet zeggen dat ik ervan afviel want mijn calorie inname was hetzelfde. Sinds ik het invoer in myfitnesspall heb ik hier een veel beter beeld van. Helemaal laatst was dat ik in een healthy winkel een havermoutreep met yoghurtcoating zag liggen, dan ga je er vanuit dat het iets gezonds is, toch maar even op de achterkant kijken en toen ik zag dat er maar liefst 500 calorieën in zaten heb ik hem heeel snel terug gelegd! haha

  • Hii Manon!
   Leuk dat je reageert op m’n artikel! Super om te horen dat het tracken van je voeding je heeft geholpen in de bewustwording van wat er in voeding zit. Nu ga je automatisch eerder op verpakkingen kijken he. Wat marketing allemaal wel niet kan doen. Bizar dat 1 zo’n reep 500 calorieën bevat! Dan eet ik toch liever een enorme berg met groenten haha #teamvolumefood :)
   Liefs Denise

 • Nienke schreef:

  En wat dacht je van de kunstmatige geur kleur en smaakstoffen in een Snicker? Daarnaast heb ik nog veel meer bezwaren tegen je artikel. Misschien moet je eerst gedegen onderzoek doen of lezen zodat je een goed stuk kunt schrijven. Dit slaat de plank volledig mis! Niet lullig bedoeld hoor, gewoon een kritische lezer….

  • Hi Nienke!
   Dank voor je reactie! Heel goed dat je kritisch bent en niet meteen alles gelooft wat er gezegd wordt! Misschien heb je erover heen gelezen maar ik heb duidelijk in mijn artikel aangegeven dat ik het eten van een Snickers niet wil promoten. Het doel van het artikel is niet om te kijken welk product beter is dat het andere. Ik ben een voorstander van een levensstijl waarbij je zoveel mogelijk nuttige voedingsstoffen tot je neemt en ik ben ervan overtuigd dat nootjes meer nuttige voedingsstoffen bevatten dan een Snickers. Dit artikel heb ik geschreven om een beeld te schetsen over de misvatting die naar mijn idee onder een aantal mensen bestaat dat je door het eten van ‘gezonde’ (wat dat ook moge zijn) per definitie afvalt. Om af te vallen is de energiebalans namelijk leidend, dat is een natuurkundige wet en die valt niet te tarten. Mocht jij kunnen bewijzen dat dit niet zo is, dan ben ik daar heel benieuwd naar! Wat ik aan wil geven is dat als je af wilt vallen het belangrijk is om te kijken naar de energetische waar de van producten. En in het geval van een Snickers van 50 gram en een zakje nootjes van 60 gram is er vrijwel geen verschil. Dus losstaand van het feit hoeveel nuttige voedingsstoffen erin zitten, maakt het niet uit waarvoor je kiest. Hoeveel kunstmatige geur kleur en smaakstoffen de producten bevatten is een andere discussie.
   Groetjes Denise

 • Nienke schreef:

  Hoi Denise, bedankt voor je reactie! Maar ik vind deze nog steeds te kort door de bocht. Hoe je lichaam omgaat met deze twee verschillende producten is niet te vergelijken, laat staan het effect ervan (bijv. aankomen of afvallen). Als tip wil ik je het volgende boek aanraden: Eet vet word slank van Barry Groves. Succes ermee en met de blog.

Reageren

Your email address will not be published.