Jouw start voor een fitte levensstijl

“Sport jij écht 3 tot 4 keer in de week? Hoe doe je dat dan? Waar haal je de tijd vandaan? Daar heb ik echt geen tijd voor, hoor!” is een opmerking die ik vaak te horen krijg. En eigenlijk vind ik dat ook helemaal niet zo gek. Had jij mij twee jaar geleden verteld dat je 3 tot 4 keer in de week sportte, dan had ik waarschijnlijk hetzelfde gereageerd. Toch grappig hoe je zo kunt veranderen in een relatief korte tijd. Jullie ‘kennen’ me nu als echte fitgirl, maar zoals ik in mijn introductie blog al vertelde ben ik dit dus echt niet altijd geweest. Sporten vond ik niet zo nodig, want ja echt ‘dik’ ben ik nooit geweest. En bovendien, waar moest ik de tijd vandaan halen? Mijn hele week stond toen altijd al helemaal vol gepland en een bezoekje aan de sportschool paste daar echt niet ook nog bij. Laat staan 3 tot 4 keer in de week. Toch zijn die bezoekjes aan de sportschool nu wel onderdeel van mijn leven, zelfs nu ik fulltime werk. Hoe zet je nou die stap op weg naar een fitte levensstijl, hoe pak je dat aan? Aan de hand van mijn verhaal geef ik jullie vandaag enkele tips hoe ik mijn reis naar een fitte levensstijl ben gestart.

start-fitte-levensstijl

Om jullie een beter beeld te geven zal ik jullie eerst mijn transformatie laten zien. De linkerfoto is gemaakt op Curacao, begin 2010. Na een jaar lang volop genieten van het leven (lees: feesten, eten en (alcohol) drinken) zag ik er zo uit. En nu ga ik geen zielig verhaal ophangen dat ik niet gelukkig was met m’n lichaam en niet goed in m’n vel zat. Want dat was ik wel, ik had de tijd van m’n leven. En dat heb ik nu nog steeds, maar dat leven is een tikkeltje veranderd. Ik heb nog steeds de tijd van m’n leven, maar op een heel andere manier. Leuk he, hoe iedere fase in het leven weer z’n charme heeft? De rechter foto is gemaakt in Indonesië, eind september 2014, een jaar nadat ik ben begonnen met krachttraining. Ondanks dat ik in 2011 blij was met mezelf en mijn lichaam, voel ik me nu zoveel beter en fitter dan toen. Ik merk dat ik energieker ben, meer zin heb om actief bezig te zijn en écht trots ben op mijn lijf. En dat ook graag aan anderen wil laten zien en anderen hiermee wil inspireren. Sporten draait niet alleen om afvallen en calorieën verbranden, het is ook goed voor je geest. Daarom ga ik je in dit artikel vertellen, hoe ik ervoor heb gezorgd dat ik een echte fitgirl ben geworden. En natuurlijk geef ik je wat tips hoe ook jij dit kunt worden.

2015-03-05 19.41.32

 1. Ga de uitdaging samen met een vriend(in) aan. Zoals ik in dit artikel heb verteld ben ik begonnen met krachttraining, omdat ik zo vaak hoorde dat ik zoveel potentie had. Toch was ik nog niet gelijk overtuigd en schakelde een vriendin in die deze uitdaging samen met mij ‘moest’ aan gaan. Samen met haar ging ik ruim 1,5 jaar geleden naar onze eerste training. Het is toch best wel spannend om ineens te beginnen aan iets geheel onbekends. Je weet niet wat je moet verwachten en dan is het altijd fijn om met iemand samen te zijn die je goed kent. Daarnaast is dit natuurlijk ook een goede stok achter de deur om ook daadwerkelijk naar de trainingen te gaan. En ook tijdens de trainingen kun je elkaar helpen en motiveren.
 2. Geef het wat tijd. Toen ik net begon met trainen was het allemaal enorm wennen en wist ik niet zo heel goed wat ik ervan moest denken. Ik had nog totaal geen ervaring met krachttraining en moest ineens allemaal dingen doen die ik nog nooit eerder had gedaan. Zo zag je mij ineens met enorme hamers slaan op tractorbanden en werden er enorme halters met gewichten eraan op mijn schouders gelegd. In het begin zal het heel erg wennen zijn en waarschijnlijk zul je de oefeningen niet altijd meteen goed uitvoeren. Oordeel echter niet te snel en geef jezelf de tijd om hieraan te wennen.  Vooral in het begin zul je heel snel progressie boeken en stiekem geeft dat toch wel een  enorme kick. Dat was voor mij ook echt een reden om door te gaan. Als je merkt dat het beter gaat wil je steeds meer. Nu heb ik echter wel het geluk dat ik atletisch gebouwd ben en snel spieren opbouw. De vriendin met wie ik samen was gestart heeft dit echter niet, maar ze boekte wel degelijk progressie. De een heeft iets meer tijd nodig dan de ander, dus pas wel op dat je jezelf niet teveel gaat vergelijken. Probeer te focussen op jezelf en de progressie die jij al hebt geboekt. Na twee weken kun je waarschijnlijk nog niet goed beoordelen of het echt wat is voor jou. Zet door en geef het de tijd.dames_krachttraining
 3. Zorg dat je er niet onderuit kan. Als je net begint met trainen sluit je waarschijnlijk een abonnement bij een sportschool af of boek je een aantal trainingen in. Het programma waar ik mee begon duurde 6 weken waarbij ik 3 keer in de week trainde. De afspraak was dat je deze 6 weken ook écht vol moest maken en commited moest zijn. Daarnaast waren de trainingen die ik volgde niet goedkoop, wat er daarnaast ook voor zorgde dat ik het gevoel had dat ik wel naar iedere training móest gaan. Ik had er ten slotte ook voor betaald. Nu snap ik dat niet iedereen zich dit kan veroorloven. Toch kan het de moeite waard zijn om juist wel te kiezen voor het soort training dat net iets duurder is (als je ten minste het gevoel hebt dat je waar krijgt voor je geld). Als je er eventjes voor hebt moeten sparen dan kan dit ook een extra stimulans zijn om toch naar de training te gaan, ook al heb je even geen zin. Na een tijdje zul je merken dat het niet meer voelt alsof het moet, maar dat je zelf graag wilt. En wellicht kun je dan kijken naar een goedkoper abonnement en andere trainingen.
 4. Kijk of je kunt starten met training in een groep. Toen ik de uitdaging naar een fitte levensstijl aan ben gegaan deed ik dat niet alleen met die vriendin, maar ook met een groepje anderen. Ondanks dat we die anderen nog niet kenden schept het toch een band als je samen traint. We hadden een heel diverse groep en iedereen heeft heel verschillende levens, maar toch ben je er voor elkaar. Je gaat de uitdaging samen aan, helpt elkaar en motiveert elkaar. Wij zaten met z’n allen in een Whatsapp groep en als je een paar keer niet kwam kreeg je dat meteen te horen. En gaat het die dag even niet zo lekker, dan help en motiveer je elkaar ook. Voor mij heeft dit heel erg geholpen toen ik begon met krachttraining. Al ga je maar naar de training met het motto even gezellig te kletsen, de anderen zullen je motiveren om toch net dat beetje harder te werken.
 5. Kies voor een damesgroep of dames sportschool als je in het begin niet meteen tussen alle mannen in het krachthonk wilt gaan staan. De groepstraining waar ik mee begon waren in het begin waren alleen maar dames. Veel dames starten namelijk niet met krachttraining omdat ze het niet prettig vinden tussen al die mannelijke spierbundels te moeten staan. En dat kan ik me heel goed voorstellen. Kijk dan of er mogelijkheden zijn om te starten met een dames groep, of naar een dames sportschool gaan. Ook al is deze net even wat verder weg, het kan je net dat extra duwtje in de goede richting geven. Mocht je je wat comfortabeler voelen met de oefeningen die je doet, dan kun je altijd nog overwegen om een sportschool dichter bij te zoeken. Uiteindelijk vinden mannen het alleen maar stoer dat jij daar wél in het krachthonk staat. En inmiddels krijg ik vaak verbaasde blikken als ze mij oefeningen zien doen met gewichten  waarvan ze überhaupt niet hadden verwacht dat ik die überhaupt kon optillen, haha.damesgroep_training
 6. Schakel de hulp in van een trainer. De groepstrainingen waar ik mee ben begonnen waren altijd onder begeleiding van één of twee trainers. Wel zo prettig als je net begint en geen idee hebt wat voor oefeningen je moet gaan doen, laat staan hoe je ze uit moet voeren. Het is namelijk erg belangrijk dat je de oefeningen goed uitvoert. Een blessure heb je zo opgelopen. Daarnaast zorgt die trainer er waarschijnlijk ook voor dat je toch nét even dat zwaardere gewicht pakt of toch wél die ene herhaling extra doet. Maar ook als je geen groepstraining doet kan het slim zijn om een trainer in te schakelen. In de sportschool kun je altijd vragen of ze een schema voor je op willen stellen. Heb je hulp nodig bij een oefening of weet je niet goed hoe het moet, aarzel niet en vraag een trainer. Daarvoor zijn ze er ten slotte.

And now, get that lazy ass of the couch! Trek je sportkleding aan en ren naar de sportschool!

See you next week!

Liefs Denise

PS. Klik hier voor meer artikelen van mij.

 

Vraag hieronder mijn GRATIS billen & benen workout aan. Doe mee en ervaar hoe fijn het is om op deze manier te sporten, gewoon vanuit huis!

 • Dag Denise

  Inspirerend artikel!
  Ik ga nu éénmaal in de week sporten: groepsles Fatburner/buikspieroefeningen.
  Ik zou graag eens krachttrainingen proberen, maar ik weet niet zo goed welke groepslessen daar precies bij aansluiten? En wat die specifieke krachtrainingen precies inhouden? Heb je voorbeelden?

  Sportieve groeten

  • Hi Indra,

   Super leuk dat je reageert op m’n artikel! De groepstrainingen waar ik het in mijn artikel over heb zijn geen trainingen bij een ‘normale’ sportschool, maar bij een trainingsgroep die speciaal ingericht is voor krachttraining. Wellicht kun je bij je sportschool eens aangeven dat je graag krachttraining wilt doen. Vaak kunnen ze daar ook wel een schema voor je op stellen, daarvoor zijn de trainers er ten slotte. En ik denk dat zij jou ook beter kunnen helpen of er eventueel groepstrainingen zijn die hierbij aansluiten, omdat ik niet weet wat de groepstrainingen bij jouw sportschool precies inhouden. Sorry dat ik je niet echt verder kan helpen, maar ik denk dat de trainers in jouw sportschool je beter verder kunnen helpen. Vind je het leuk als ik eens een artikel schrijf over de oefeningen die ik onder andere doe in mijn krachttraining, zodat je wat inspiratie kan doen?

   Liefs Denise

 • Leuk artikel! Schot in de roos. Ik ben net twee maanden begonnen met crossfit, wel alleen maar door het groepsverband motiveer je elkaar. Ik moet er ook echt geld voor opzij leggen en en dat zorgt ervoor dat ik geen training wil missen! Het is het geld ook gewoon driedubbel waard door de goede begeleiding die je krijgt, ik zou zelf niet geweten hebben wat ik met die gewichten moet doen. Soms wel moeilijk om het tijd te geven, ik begon echt bij nul maar ik merk al wel wat vooruitgang.. Nog een lange weg te gaan en dan helpen dit soort artikelen helpen te inspireren

  • Hi Sam!
   Super leuk om te lezen dat mijn tips ook herkenbaar zijn voor jou en je ook helpen! Volgens mij ben je al lekker bezig, heel goed ook dat je al vooruitgang ziet! Blijf lekker zo doorgaan en wees geduldig!, dan komt je doel vanzelf in zicht. Consistency is key! Lief dat je een reactie achterlaat :)
   Liefs Denise

Reageren

Your email address will not be published.