Check-up bij Healthadvies Breda: hoe staat het met onze vetpercentages?

Het was weer tijd voor een check-up bij Healthadvies Breda. Ana heeft er al een paar keer over geschreven, dus ik vond het tijd om ook mijn ervaringen met jullie te delen. In september 2016 gingen we voor de eerste keer naar Healthadvies Breda en inmiddels zijn we al ruim een half jaar verder. Hoe is het de afgelopen 1,5 maand gegaan en wat zijn onze doelen voor de komende tijd? In dit blog delen we onze check-up bij Healthadvies Breda

De eerste kennismaking

Tijdens de eerste meting was mijn (Ellen) vetpercentage ongeveer 21%. De eerste periode was het nog even aftasten wat ik kon verwachten, maar ook wat er van mij werd verwacht. Ik heb me er toen niet bewust genoeg mee bezig gehouden. Mijn tweede meting viel dan ook wat tegen, mijn vetpercentage was slechts met 1% gezakt. Toen eenmaal duidelijk was wat er van me werd verwacht, ging ik er vol voor. Onze coach Zwier verwacht van ons dat we regelmatig feedback geven over onze schema’s. Hoe bevalt het, hoe voel ik me erbij en is alles duidelijk? Tijdens de tweede periode heb ik dat dan ook veel meer gedaan. Ik heb gevraagd om alternatieven als ik bepaalde dingen niet zo prettig vond. Dat kan eten zijn, maar ook bepaalde oefeningen of een manier van trainen. Ook bedenk ik soms zelf alternatieven die ik dan per mail mededeel en vraag of dat zo goed is.

Check-up bij Healthadvies Breda

De derde en vierde meting

De derde meting was dan ook heel goed. Mijn vetpercentage was gezakt tot 16,5%! Ik had me goed aan mijn schema’s gehouden. Ik had en carb-cycling schema gekregen, wat inhoudt dat je de ene dag relatief veel koolhydraten een en de volgende dag relatief weinig, en dat wissel je dan de hele week af. Ook met trainen ging het goed, ik vind het heel fijn als ik trainingen aangeleverd krijg. Zo weet ik dat ik precies die spieren train die nodig zijn om de shape te krijgen die ik graag zou willen en voorkom ik dat ik te lang hetzelfde schema blijf doen. Elke 4 tot 6 weken krijg ik een nieuw eet- en trainingsschema. Mijn trainingsschema bestond uit 2 trainingsdagen. Daarnaast geef ik 1 avond per week een step- en club powerles en probeer ik 1 a 2 keer per week te gaan hardlopen.

De vierde meting was weer wat minder. Dat kwam vooral doordat ik in die periode heel veel sociale verplichtingen had. Zo ging ik twee keer skiën en passeerden er nogal wat etentjes de revue. Mijn trainingen ben ik we blijven doen, maar vanwege drukte haalde ik niet elke week beide trainingsdagen. Ik had me er dus al op voorbereid dat mijn vetpercentage wel weer wat gestegen zou zijn. Stiekem hoopte ik er natuurlijk op dat ik niet was gezakt. Helaas, ik zat weer op 18,5%. Ik besloot er dan ook flink tegenaan te gaan.

De vijfde meting

Vanwege de tegenvallende meting de vorige keer, had onze coach Zwier een intensief schema gemaakt. Mijn trainingsschema bestond deze keer uit 3 trainingsdagen. Ik mocht er 2 per week doen (week 1 moest ik dan dag 1 en 2 doen, week 2 deed ik dag 3 en 1 enzovoort), maar Zwier gaf aan dat het best een verschil zou maken als ik ze alledrie kon doen in een week. Qua eten had ik deze keer geen carb-cycling schema, maar er stonden wel vrij weinig koolhydraten op het menu. Omdat ik aangaf dat ik tussen de lunch en het avondeten vaak honger had, gingen we met opties werken. Ik kreeg 3 vaste maaltijden, en 3 opties. De 3 opties mocht ik gedurende de dag inzetten wanneer ik wilde. Zo kon ik het ochtendtussendoortje bijvoorbeeld verplaatsen naar 15,30 uur.

De eerste weken had ik het erg druk en waren er ook weer heel wat afspraken waarbij gegeten en gedronken werd. Ik probeerde dat dan wel te compenseren met koolhydraatarm avondeten (dan verving ik bijvoorbeeld de rijst door bloemkoolrijst of maakte een grote salade). De afgelopen 2 weken heb ik me aardig aan mijn eetschema kunnen houden, behalve dan dat ik toch wel heel wat chocolade paaseitjes naar binnen heb gewerkt. Ik vond het dus nodig om wat meer te trainen en met een beetje passen en meten lukte het alledrie de trainingen te doen per week. Plus lesgeven en hardlopen. Soms voelde ik aan mijn lichaam dat ik even gas terug moest nemen en nam ik een rustdag of koos ik voor een kort hardlooprondje op een rustig tempo.

En toen was het alweer tijd voor de vijfde meting. Ik ging zonder al te veel verwachtingen. Ik had het gevoel dat ik gelijk was gebleven en mijn vetpercentage dus weer rond de 18% zou zitten. Ik hoopte in ieder geval dat het niet gestegen was.
En wat bleek, ik had er goed aan gedaan om zoveel te trainen en het snoepen te compenseren, want mijn vetpercentage was alsnog gezakt. Ik zat weer op 16,5%. Zwier zei dat ik een beter resultaat had kunnen halen als ik me echt aan mijn schema had gehouden, maar ik was zelf wel tevreden en vooral verbaasd dat het toch was gezakt.

Check-up bij Healthadvies Breda

En nu?

Ik ga gewoon door met trainen en gezond eten. Ik ga volgende week eerst op vakantie en daarna ga ik er weer lekker tegenaan. Ik wil mijn vetpercentage nog iets lager hebben, zodat deze zomer die buikspieren zich dan misschien eindelijk laten zien. Ik voel me er heel lekker bij om veel te trainen. Het zijn steeds trainingen die ik in 45-60 minuten af kan maken en ik heb altijd een voldaan gevoel als ik klaar ben. Ik vind het fijn om volgens schema’s te werken, zodat ik niet hoef na te denken over welke oefeningen ik welke dag moet doen. De focus ga ik nu wat meer op mijn onderlichaam leggen, omdat dat echt achterblijft in vergelijking met mijn bovenlichaam.

Wat is nou een goed vetpercentage?

Ik heb in dit stuk vermeld wat mijn vetpercentage is. Dit is iets wat je nauwelijks kunt vergelijken met een ander. Natuurlijk is een vetpercentage van 40% niet goed, maar alles tussen 15 en 25% is eigenlijk prima. Verder is het ook volledig afhankelijk van je bouw en lichaamstype bij welk vetpercentage jij in je beste shape bent. Zo gaf Zwier aan dat Ana waarschijnlijk bij 18% haar mooiste shape heeft en dan al zichtbare buikspieren heeft. Bij mij zal dat rond de 14 a 15% zijn. Verder wordt bij Healthadvies Breda gewerkt met vierpuntsmetingen (wat dat is lees je hier!). Ze meten dus alleen het vetpercentage van je bovenlichaam. Aangezien mijn onderlichaam veel minder droog is, is mijn overall vetpercentage dan ook niet 16,5% maar zal eerder rond de 20-25% zijn.Pin je dus zeker niet vast op vetpercentages die hier worden vermeld, maar laat jezelf informeren wat voor jou het beste doel is.

Korte update Ana

Ik (Ana) neem hier even de pen over van Ellen om ook te vertellen hoe het mij is afgegaan. Daar kan ik kort over zijn: het gaat goed met mij! Ik begon in september met 26%, toen naar 23%, toen naar 21% en mijn laatste meting was 20%. Zwier was tevreden en nog belangrijker: ik zelf ook. Ik voel me goed! Zou het aan mijn nieuwe vegan ‘dieet’ kunnen liggen? Hoe dan ook: we gaan gewoon nog even zo door! Zwier bereidde me wel voor dat mijn volgende meting mogelijk wat hoger zal zijn. Dit heeft te maken met een heel ingewikkeld verhaal over verschillende soorten vetlagen. Een gecompliceerd verhaal waar ik zelf nog maar half wat van snap, dus dat zal ik je voor nu besparen ;)

 

Zo, jij bent weer op de hoogte van ons check-up bij Healthadvies Breda-avontuur. Heb je vragen over onze schema’s of over het traject dat wij volgen? Laat het ons dan vooral weten! We’ll keep you posted :) Eind mei gaan we weer terug richting Breda.

Liefs, Ellen & Ana

 

Probeer jij ook wat rolletjes te verliezen voor de zomer? Check dan eens deze acht koolhydraatarme recepten!

Vraag hieronder mijn GRATIS billen & benen workout aan. Doe mee en ervaar hoe fijn het is om op deze manier te sporten, gewoon vanuit huis!

  • Hi Ellen en Ana, wat fijn om jullie ervaring met ons te delen ivm healthadvies Breda. Ellen, je sprak erover dat je uw vetpercentage nog wat meer wilde verlagen en dat je meer de focus op je benen zou leggen. Bedoel je dat je hier meer vet kwijt wil? Ik ben benieuwd :-) Hoe ga je dat doen? Tell me…

    • Hi Eefv,
      Thanks voor je reactie! Ik ga me inderdaad wat mee rfocussen op mijn onderlichaam. Plaatselij vet verbranden gaat natuurlijk niet, en aangezien mijn bovenlichaam al vrij droog is, zal ik het er ook gewoon mee moeten doen dat mijn benen nou eenmaal wat voller zijn dan de rest. Ik zal dus wat meer spieroefenigen voor mijn benen gaan doen. Omdat wij vierpuntsmetingen laten doen, wordt alleen het vetpercentage van ons bovenlichaam gemeten. We kunnen de progressie van onze benen dus niet meten, dus moeten we afgaan op wat we zien en voelen. Dat is toch net wat lastiger, ik heb het iever zwart op wit ;).
      Ik ben benieuwd of er nog iets gaat veranderen, maar we houden jullie uiteraard op de hoogte!

Reageren

Your email address will not be published.