Koffie voor sporten: Waarom het eigenlijk zo’n slecht idee nog niet is!

Koffie voor sporten. Koffie überhaupt! Heerlijk. Ik begin elke werkdag met een bakje koffie. Ik heb meerdere artikelen gelezen dat een kop koffie voor het sporten ook een positief effect heeft op je sportprestaties. Daarom ga ik hier uitgebreid op de voordelen in en heb ik besloten het zelf ook eens uit te testen.

De voordelen van koffie voor sporten

1. Minder spierpijn

Wetenschappers van de universiteit van Illonios hebben onderzocht dat het drinken van twee of drie koppen koffie een half uur voordat je gaat trainen spierpijn kan verminderen. De cafeïne zou er voor zorgen dat je net dat beetje extra kracht hebt tijdens te training, waardoor je uithoudingsvermogen en spierkracht toeneemt.

2. Verbeterde bloedsomloop

Japanse studies tonen aan dat voor niet-koffie drinkers een kop koffie een positief effect heeft op de bloedcirculatie. De deelnemers die koffie hadden gedronken met cafeïne zagen hun bloedsomloop gemiddeld met 30 procent verbeteren tijdens een training van 75 minuten. Een betere bloedsomloop zorgt voor meer zuurstof. Dit komt je sportprestaties ten goede.

3. Behouden van spiermassa

Sportwetenschappers aan de Universiteit van Conventry hebben onderzocht dat cafeïne het verlies aan spierkracht naarmate mensen ouder worden kan compenseren. Het onderzoekt toont aan dat een matige consumptie kan helpen om je basisconditie te behouden en het risico op verwondingen door het sporten kan verminderen.

4. Energie voor de spieren

Doe je aan een sport die veel uithoudingsvermogen vergt of train je vaak? Dan kan een kop koffie na je training ook nuttig zijn. Er is onderzoek gedaan waarbij het opnemen van alleen koolhydraten werd vergeleken met koolhydraten in combinatie met cafeïne. Bij de mensen die ook cafeïne hadden genuttigd nam de voorraad glycogeen in de sporen met 66% toe. Deze voorraad bleef aangevuld tot vier na een intense training. Glycogeen is een suikervoorraad van de spieren en zorgt voor energie tijdens het sporten. Als je er voor zorgt dat deze voorraad goed aangevuld blijft, kan dit ervoor zorgen dat je de volgende keer beter/langer kunt sporten.

Mijn eigen onderzoek met koffie drinken tijdens het sporten

Een week lang heb ik elke keer voor en na mijn training een kop koffie gedronken. Ik moet zeggen, ik voelde me wel energieker. Maar dit kan ook tussen mijn oren zitten natuurlijk. Of ik nou echt meer kracht had dan voorheen kan ik niet echt zeggen. Maar ik blijf het gewoon proberen. Want baat het niet, schaadt het niet! ;-) 

En, drinken jullie al koffie voor en na het sporten? En hoe valt het jullie?

Liefs, Manon

Bron: Health.com

Lust je geen koffie? Dan kun je het leren! Lees hoe en waarom Ana zichzelf koffie leerde drinken.

Ontvang healthy recepten & workouts in je inbox!

* verplicht

Reageren

Your email address will not be published.

Lees vorig bericht:
cheat day
Cheat day – Wat is het nut en hoe zet je het in?

Je hebt er vast wel eens van gehoord: een cheat day of cheat meal. Maar wat is nou eigenlijk een...

Sluiten