Gezonder leven deel 3: Leren gelukkig zijn

Laatst ging ik lunchen met een vriendin terwijl we aan het praten waren overviel me ineens iets. Namelijk het oprecht gevoel van gelukkig zijn. Gelukkig op een manier dat je het er warm van krijgt. Eerlijk, het voelt raar om daarover te schrijven…

Is gelukkig zijn een schande?

Eerst en vooral omdat dat precies een ‘schande’ is. In mijn omgeving kom ik vaak in contact met mensen die negatief denken, hele dagen lopen te mekkeren over de kleinste zaken. Ze vinden het ook een hele prestatie als ze kunnen zeggen: ‘mijn leven is zwaarder/moeilijker dan het jouwe…’ Dan denk ik: mag ik mij wel zo gelukkig voelen?

Is het een norm geworden dat je het leven als een strijd moet bekijken? Nee toch! Ik erger mij dood aan mensen die met zo’n instelling door het leven gaan. Tuurlijk gaan er tijdens je leven wel zaken wat minder. Mijn mama zou zeggen: ‘ieder huisje heeft zijn kruisje’. Maar dat is toch nog geen reden om het als een overwinning te zien als je bijvoorbeeld kan zeggen: welke voedsel intoleranties je hebt, hoe klote je weekend is geweest omdat je een zaterdagmiddag hebt moeten werken,… BAH!

Ten tweede omdat het effectief is en dat maakte me ook wel wat bang, bang omdat gevoel weer te kunnen verliezen. Het lukt me met de dag beter om dat los te laten en in het nu te leven. Sinds een dik jaar is alles in de plooi beginnen vallen:

  • Leuke job;
  • Ons huis dat bijna afgewerkt is;
  • Schat van een vriend;
  • Ik ben de laatste twee jaar wat vrienden verloren maar van diegene die overgebleven zijn weet ik dat ik altijd op hen ga kunnen rekenen;
  • De mensen die ik graag zie zijn gezond en hebben geen grote zorgen;
  • Ik zit goed in mijn vel, eet en leef gezond en ik probeer minder streng te zijn voor mezelf;

Enfin, ik heb alles om gelukkig te zijn.

Na het noteren van het bovenstaande dacht ik… damn… hier moet ik toch een conclusie kunnen uittrekken. Zo gezegd zo gedaan! Ik heb hier drie punten uit gehaald die volgens mij aan de basis liggen van een positief ingesteld en gelukkig leven.

leren gelukkig zijn

1. Laat los wat je niet kan controleren

Situaties, mensen, conversaties, pony tails,… LAAT HET LOS! Je mag dit echt heel ruim zien. Ik denk dan vooral aan volgende zaken:

Het heeft geen zin om energie te stoppen in zaken of discussies aan te gaan met mensen waarvan je weet dat zij toch voet bij stuk gaan houden. Kijk ik zal altijd mijn standpunt verdedigen, maar als ik voel dat de persoon in kwestie niet openstaat voor een andere menig laat ik het gaan. Leer dat je niet altijd je gelijk kan krijgen… want news flash… dat heb je ook niet!

Ook vriendschappen vallen hieronder… ooit al meegemaakt dat je een groepje echte vrienden hebt? En je denkt dit is voor het leven? Ja hé… maar dan na x aantal jaren blijkt dat jullie andere interesses hebben, andere levenswijze,… waardoor het contact verwatert en jullie enkel nog afspreken omdat het moet… Herkenbaar? Bij mij alleszins wel… leuk is dat niet helemaal niet! Maar mensen groeien nu eenmaal en als twee personen niet in dezelfde richting groeien dan stopt het zeker… Probeer dit niet onnodig vast te houden. Je gaat er niet gelukkiger van worden.

2. Yes, it are the little things

Cliché cliché… maar 100% de waarheid vanaf het ogenblik dat je kan genieten en plezier kan vinden in de kleine dagelijkse dingen ben je goed op weg om gelukkiger te worden.

Handig is het ook om éénmaal per week een ‘me-time’ moment in te lassen. Hoeft niets speciaal te zijn. Mijn me-time moment vorige week was het lakken van mijn nagels en een wandeling naar het werk. Door de focus bij jezelf te leggen ben je niet egoïstisch. Volgens mij is het je goed recht om op de best mogelijke manier voor jezelf te zorgen. Daar heeft iedereen baat bij.

  • Lach… ook al heb je er niet veel zin in. Als je positiviteit en vriendelijkheid uitstraalt ga je dit terug krijgen.
  • ’s Avonds als je gaat slapen bedenk dan wat je gelukkig gemaakt heeft die dag.
  • Probeer niet iedereen te ‘pleasen’… Je bent geen pot Nutella die iedereen gelukkig kan maken.

leren gelukkig zijn

3. Ga sporten

Beweeg en sport, want door te bewegen komen er endorfine vrij in ons lichaam. Endorfine is een stof die zorgt dat we ons gelukkiger gaan voelen en positiever in het leven gaan staan.

Even verbanden leggen: Dus door te sporten ga je gelukkiger voelen. Als je gelukkig ben krijg je extra energie. Dit kan er voor zorgen dat je nog meer zin gaat krijgen om te bewegen. Veel sport en beweging zorgt normaal ook voor fysieke veranderingen. Als je jezelf mooier gaat vinden resulteert dat ook weer in een gelukkigere ik.

Om af te sluiten enkele wijze woorden van de fantastische Blake Lively “It’s the choice that you have to wake up every day and say: There’s no reason today can’t be the best day of my life”

Tot volgende week darlings.

Love,

Sofie

Lees ook: Zo kom je van die opgeblazen buik af

Vraag hieronder mijn GRATIS billen & benen workout aan. Doe mee en ervaar hoe fijn het is om op deze manier te sporten, gewoon vanuit huis!

Reageren

Your email address will not be published.