Lesgeven op een sportschool, hoe doe je dat?

Elke les weer een leuke, nieuwe choreografie verzinnen of de Les Mills of Club Joy les van voor tot achter uit je hoofd leren, elke keer vrolijk en enthousiast voor de groep verschijnen, zelfs als je hoofdpijn hebt of chagrijnig bent. Hoe pak je dat aan? Hoe word je groepslesinstructeur? Zelf ben ik ruim 10 jaar werkzaam geweest als instructeur, ik ga je vertellen hoe je instructeur kunt worden en wat je er voor nodig hebt.

Goed zijn in wat je doet

Eigenlijk klinkt het heel simpel, maar het is heel belangrijk dat je goed bent in wat je doet, of wilt gaan doen. In mijn geval sportte ik erg veel, ik volgde voornamelijk groepslessen. In veel gevallen worden instructeurs uit de lessen gevist. Zo ook bij mij. Het viel op dat ik er vaak was, en de instructeurs vonden dat mijn techniek en uitstraling goed waren. Ik werd gevraagd om een opleiding te volgen en les te komen geven. Ik had er zelf nooit over nagedacht, maar het leek me enorm leuk om te doen. Als je al een bepaalde basis hebt, is het veel minder lastig om de juiste techniek aan te leren. Het is veel moeilijker om bepaalde technieken die erin zijn geslopen er weer uit te werken. Kies daarom voor een groepsles die je echt aanspreekt en waar je ook goed in bent. Als je een tijdje lesgeeft, kun je altijd nog kiezen om buiten je comfort zone te gaan en een les erbij te gaan doen die je minder goed beheerst. Zo ben ik begonnen met de standaard aerobic A cursus, waar ik heb geleerd hoe het werkt met de telling en de opbouw van je blokjes. Ik begon met het geven van bodyshape lessen, waarbij ik maar een korte eenvoudige choreografie hoefde te maken en de tweede helft van de les vulde met spierverstevigende oefeningen.

Er tijd voor maken

Heel belangrijk is het om voldoende tijd vrij te maken om een goede instructeur te worden en te blijven. De opleiding die ik volgde, werd in de weekenden gegeven. Op zaterdag hadden we praktijkles, van 9.00 tot 17.00 en neem maar van mij aan, dan ben je aardig moe. Op zondag hadden we theorieles, zo’n 4 uur per dag. Hier leerden we van alles over anatomie, fysiologie, trainingsleer en voedingsleer. Je moet er rekening mee houden dat hier ook thuisstudie bij komt kijken. Voor de praktijklessen moest ik 1 uur per week stage lopen en volgde ik ongeveer 8 groepslessen per week. Voor mijn stageles was ik thuis ook elke week een tijdje bezig om alles voor te bereiden. Je moet een choreografie maken, maar naast de pasjes moet je ook de opbouw voorbereiden en je moet de muziek erbij zoeken. Elke choreografie bestaat uit blokjes van 32 tellen en dan moet je ergens in die 32 tellen van been gewisseld hebben, zodat je de volgende 32 tellen hetzelfde blokje kunt doen op je andere been. En heb je een moeilijke pas, dan moet je een aantal basispassen bedenken waaruit de moeilijke pas in stappen kan worden opgebouwd. Geef je een Les Mills of Cub Joy les, dan krijg je elk kwartaal de uitwerking van de les en de muziek en moet je deze les uit je hoofd leren. Dat kost ongeveer 10 uur per les. Dit alles naast mijn baan van 40 uur. Je moet er dus wel echt tijd in willen steken.

Zelfverzekerd zijn

Zoals ik eerder al zei, moet je een les kiezen waar je goed in bent. Ik vind het heel vervelend om een les te geven waar ik niet goed in ben. Zo heb ik een paar pogingen gedaan om spinning te geven, maar dat vond ik zo lastig en vooral niet leuk en de voorbereidingen kostten me vaak een halve dag (muziek bedenken, downloaden, op cd zetten, de les uitwerken). Ik merkte aan mezelf dat ik het echt met tegenzin deed en dat ik onzeker was, omdat ik wist dat ik er niet goed in was. Bij mijn steplessen gaat er natuurlijk ook wel eens iets mis, maar ik doe het inmiddels lang genoeg om dan te kunnen improviseren. Lach om je eigen foutje, of doe net alsof het zo hoorde.
Als je weet wat het niveau is van je klanten, kun je altijd een leuke les in elkaar zetten die je volgens eigen inzicht hier en daar kunt aanpassen als je tijdens je les merkt dat sommige dingen te moeilijk of misschien te gemakkelijk zijn. Denk er ook bij het maken van je les al aan, wat de opties zijn voor mensen die bijvoorbeeld niet willen springen of draaien.

instructor
Blijven leren en ontwikkelen

Het leuke aan instructeur zijn, is dat de fitnesswereld constant in beweging is. Er komen steeds nieuwe inzichten, lessen, materialen en trainingsmethoden. Als je op een sportschool werkt, werk je samen met allemaal mensen die dezelfde passie hebben. Het is dan ook heel erg leuk om nieuwe dingen te proberen en te leren. Volg eens een les bij je collega, daar leer je ontzettend veel van. Het is ook heel leuk om een nieuwe les te gaan geven. Leuk om de leden enthousiast te maken en om te zien wat de resultaten zijn. Het is ook erg belangrijk om jouw lessen leuk en vernieuwend te houden. Ik kreeg altijd positieve reacties als ik nieuwe pasjes had verzonnen of eens een andere lesopbouw maakte. Les Mills en Club Joy verzorgen elke 3 maanden een kwartaalworkout. Dan volg je samen met een heleboel andere instructeurs de masterclass van de nieuwe release van jouw les(sen) en krijg je een CD, DVD en boekje met de choreografie mee naar huis. En dan kan het leren en voorbereiden gaan beginnen. Probeer ook jouw klanten te stimuleren om af en toe eens iets anders te proberen. Je lichaam wil uitgedaagd worden en dat gebeurt niet als je elke keer maar weer precies hetzelfde blijft doen. Stuur ze eens naar een les van je collega!

step instructor

Kies de juiste opleiding

Verdiep je in de opleidingen die er zijn voor fitness- en groepslesinstructeurs. Welke spreken je aan? Ook is het belangrijk dat je een stageplaats vindt. Je zult het geven van lessen nou eenmaal in de praktijk moeten leren. Misschien neemt de sportschool je aan en bieden zij de opleiding aan. Ik heb zelf mijn fitness- en aerobicdiploma gehaald bij AFN opleidingen, omdat dit de opleiding was die mijn sportschool aanbood. Daarna heb ik diverse trainingen gevolgd via Les Mills en heb ik via mijn werkgever enkele eendaagse cursussen gehad, zowel extern als intern. Het beste kun je kiezen voor een basisopleiding aerobic (daar zit meestal basissteps bij). Daar leer je alle basisbeginselen voor wat betreft de muziek, de snelheid van de muziek, het tellen en de basisbewegingen. AALO is een goed aangeschreven opleiding die vaak wordt gewaardeerd bij sportscholen.

Je bent er niet voor jezelf

Als je instructeur bent, ga je niet meer voor jezelf sporten. Je bent er dan om anderen te laten trainen. Je moet dus altijd vrolijk en enthousiast voor de dag komen. Je moet altijd op tijd zijn, zodat je zeker weet dat alles werkt als je les gaat beginnen. De muziek staat klaar, de headset werkt, je hebt eventueel nieuwe leden gesproken en vragen beantwoord. Ook na de les komen mensen naar je toe om nog wat te vertellen of te vragen. Ook tijdens je les ben je continu met de leden bezig. Je bent steeds aan het kijken hoe de bewegingen worden uitgevoerd en zo nodig corrigeer je mensen. Af en toe een complimentje geven hoort er ook bij.

pink-iron-weights

Hoe start je ermee?

Stel, je hebt besloten dat je instructeur wilt worden. Hoe pak je dit aan?
Ik denk zelf dat je het beste kunt gaan informeren bij een sportschool. Zij hebben snel gezien of ze je geschikt vinden. Je hebt dan meteen een stageplaats en zij kunnen aangeven welke opleiding zij de beste vinden. Je kunt je natuurlijk ook inschrijven voor een opleiding en daarna een stageplaats zoeken. Persoonlijk vind ik dat de moeilijkere weg. Je weet immers nooit of je een stageplaats vindt en of de opleiding die je hebt gekozen bij die sportschool aansluit. Kies je voor een cursus via Les Mills of Club Joy, dan kun je op heel veel sportscholen terecht. Deze cursussen duren maar 2 dagen en om examen te doen moet je een DVD opsturen met daarop de door jou gegeven les. Je hebt dan eigenlijk maar 1 keer een stageplaats nodig (hoewel ik zou aanraden vaker te oefenen voordat je je definitieve DVD opstuurt).

Waarom geef ik dan nu geen les meer?

Na deze lofzang over het instructeurschap moet ik jullie dan toch meedelen dat ik zelf al ruim een jaar geen les meer geef. Hoe kan dat? De sportschool waar ik 10 jaar lang in de avonduren heb les gegeven, is helaas gesloten vanwege financiële redenen. De laatste tijd was ik het lesgeven een beetje beu geworden. Er waren nog maar heel weinig leden en het is echt lastig om een groepje van 3 of 4 mensen enthousiast te krijgen. Inmiddels begin ik het toch wel te missen, en as we speak ben ik druk bezig met het voorbereiden van een Bodypump- en steples, omdat ik komende maand een aantal lessen ga vervangen. Ik vind het superspannend, dit is een onbekende sportschool met allemaal nieuwe mensen voor mij en het niveau ken ik nog niet. Vooral voor de steplessen is dat dus erg spannend. Ik heb mezelf voorgenomen dat als dit goed bevalt, ik toch weer ga zoeken naar een bijbaantje als instructeur. Voorlopig zit ik hier nog wel even, met mijn koptelefoon op en de choreografie voor mijn neus die Bodypump in mijn hoofd te stampen. Maar met alle liefde!

 

Ben jij ook groepslesinstructeur? Of zou je het willen worden? En welke lessen hebben jouw voorkeur? Vertel het in de comments!

Bodypump leren

Vraag hieronder mijn GRATIS billen & benen workout aan. Doe mee en ervaar hoe fijn het is om op deze manier te sporten, gewoon vanuit huis!

 • Wat kreeg je al salaris? Is iets wat ik me al een tijdje af vraag en kan nergens een antwoord vinden. Niet dat dit mijn keuze beinvloed want ik ga sowiso de opleiding doen! Maar ben hier nu eigenlijk wel benieuwd naar…

  • Hoi Femke,

   Wat leuk! Welke opleiding ga je doen? En welke lessen wil je gaan geven? Het is echt heel verschillend wat sportscholen betalen voor een uurtje les. Ook afhankelijk van het feit of je in loondienst bent of freelance. Zelf heb ik een kvk inschrijving en kan ik dus op uurbasis facturen sturen. Het is afhankelijk van de sportschool wat ze betalen. Je moet dan uiteraard wel veel betalsting afrdagen.
   Succes!!

 • Anoniem schreef:

  Hi Ellen, ik ben ook gevraagd of ik les wil geven in mijn sportschool. Ik zou ook de les mills lessen moeten geven, en het lijkt me ook echt leuk alleen ben ik van mezelf vrij introvert. Ik heb nu al een paar keer een nummer mogen doen en ging iedere keer dood van de angst. Ik wil het uiteindelijk heel graag kunnen maar ben bang dat ik er nooit kom. Hoe zat dat bij jou in het begin?

  • Wat leuk dat je gevraagd bent! En heel herkenbaar die angst. De eerste keren was ik ook zooo zenuwachtig. En soms nog steeds, als ik moet vervangen op een andere sportschool voor een vreemde groep.

   Maar doordat je bent gevraagd, weet je in ieder geval dat je techniek en uitstraling goed zijn (anders vragen ze je niet). Dus probeer daar in ieder geval nief onzeker over te zijn!
   Power/pump vind ik persoonlijk de gemakkelijkste les om te geven, omdat je niet hoeft te freestylen. Als je weet waar je mee bezig bent, zijn die zenuwen nergens voor nodig.

   Belangrijkste is dat je het met plezier doet, dan went het vanzelf en gaat die angst echf over! Veel plezier met lesgeven!

Reageren

Your email address will not be published.