Mijn nieuwe fit journey: Tussenstand

Inmiddels ben ik alweer meer dan een maand bezig met mijn nieuwe fitjourney bij bbb health club. Ik ben aan het onderzoeken of deze manier van trainen mij sneller helpt te herstellen en me meer helpt te ontspannen waardoor ik eerder vooruit ga tijdens mijn krachttrainingen. Tijd voor een tussenstand!

Mijn foundation

In mijn vorige blog (link) gaf ik aan dat ik de vragenlijst in zou vullen. De vragenlijst bestaat uit vijftig vragen en op basis hiervan kan jouw foundation (profiel) worden bepaald. Hiermee kan bbb een gericht en persoonlijk advies geven op het gebied van training, voeding en coaching. Na het invullen van deze vragen kwam mijn persoonlijke foundation naar voren: Be Happy.

Dit profiel brengt de onder andere volgende aandachtspunten met zich mee:

– Meer aandacht voor mezelf en meer ruimte maken voor mijn gevoel;
– Voldoende en gericht bewegen;
– Minder alcohol en koffie.

Verder geeft elke foundation richtlijnen op het gebied van mind, body en food. Zo is het belangrijk om elke nacht minstens 8 uur te slapen. De sportfrequentie die hierbij past is twee a drie keer week. Het advies is om niet met te zware gewichten te trainen (oeps, dat doe ik dus wel) en voldoende rust te nemen tussen de trainingen (dat doe ik over het algemeen ook wel). Qua voeding wordt aangeraden om zoveel mogelijk koffie en alcohol te vermijden. Daarnaast is het goed om vezels, ui, knoflook, prei en kruisbloemige groenten (broccoli, bloemkool en rucola ) te eten.

Ik ben al flink geminderd met koffie. Ik drink nu maximaal nog maar drie koppen per dag, maar meestal maar twee. Alcohol probeer ik doordeweeks niet te drinken, maar dat gaat nogal lastig met dit lekkere weer. Het gezonde eten wat hierbij past zit gelukkig wel goed. Ik eet regelmatig de groenten en vezels die worden aangeraden. Daarnaast geeft mijn foundation aan dat het beter is om niet met te zware gewichten te trainen. Dit doe ik dus wel.

Krachttraining is mijn favoriete sport en dit maakt een belangrijk deel uit van mijn wekelijkse routine. Mijn doel is namelijk ook om de trainingen bij bbb te combineren met mijn krachttraining. De foundation zie ik als een handige richtlijn.

Mijn trainingen

De trainingen die ik bij bbb volg doe ik om meer ontspannen te worden en op een totaal andere manier gericht te bewegen. In de warmtecabine volg ik een combinatieschema waarbij ik mijn hele lichaam train. Ik moet enorm wennen aan deze manier van bewegen. Ik ben trainingen gewend waarbij ik varieer van 5 sets met 5 herhalingen en tot 3 sets met 12 herhalingen.

Met het combinatieschema in de warmtecabine maak je veel meer herhalingen. De eerste week ben ik begonnen bij 20 herhalingen per oefening en elke week probeer je meer herhalingen te maken. Dit is puur op uithoudingsvermogen, terwijl ik in mijn andere sportschool op kracht train.

mijn fitjourney tussenstand2

Daarnaast heb ik een les pilates gevolgd in de zaal. Ook dit is heel anders dan ik gewend ben. Ik vond het heel ontspannend. Ik kwam er wel achter dat ik echt heel erg stijf ben ;-)  Verder heb ik ook hot HIIT geprobeerd. Dit is een les van 30 minuten in de warmtecabine waarbij je elke oefening 50 seconden uitvoert en daarna een korte rust hebt van 10 seconden.

Tijdens deze training worden krachtoefeningen en oefeningen op uithoudingsvermogen afgewisseld. Zo werk je aan de opbouw van kracht en aan je conditie. En het was echt zwaar! Ik train sowieso niet op conditie en ik had die twee dagen daarvoor zware krachttraining gedaan. Normaal gesproken houd ik dan een dag rust maar deze week kwam het toevallig anders allemaal niet uit. Daarna heb ik wel direct twee dagen rust gepakt ;-)

Tussenstand: Boek ik progressie?

Ik denk dat een maand te kort is om te zeggen of ik al progressie heb geboekt. Ik merk wel dat ik steeds sterker wordt tijdens mijn krachttraining, maar ik durf niet te zeggen of dit door de trainingen bij bbb komt. Ik merk namelijk sowieso dat ik altijd wel vooruit ga. Ik vind de training in de warmtecabine wel erg fijn. Vaak plan ik deze trainingen in als hersteltraining als ik de dag daarvoor krachttraining heb gedaan.

De eerste paar herhalingen voel ik spierpijn en merk ik dat mijn spieren stijf zijn. Maar kort daarna merk ik dat de spierpijn wegtrekt en dat ik na de hersteltraining in de cabine helemaal geen spierpijn meer heb. Dat is dus zeker een groot voordeel!

Verder zweet ik enorm. Vooral tijdens trainingen in de ochtend is dit super fijn. Een fris begin van de dag. Het enige is dat ik soms op het werk na een uur nog warm heb. De komende twee maanden blijf ik trainen bij bbb voor mijn nieuwe fitjourney. Ik ben erg benieuwd naar het resultaat over een maand!

Benieuwd hoe fitgirl Ana zich klaar stoomt voor de halve marathon? Je leest het hier.

Vraag hieronder mijn GRATIS billen & benen workout aan. Doe mee en ervaar hoe fijn het is om op deze manier te sporten, gewoon vanuit huis!

Reageren

Your email address will not be published.