Een beetje stress is oké, maar wanneer heb je te maken met ongezonde stress? Inmiddels is het bij iedereen wel bekend dat voeding, training en rust veel invloed hebben op je lichamelijke progressie. Wat vaak wordt vergeten is dat stress een zeer belangrijk punt is. Het beïnvloedt je sportprestaties, of je dit nu wilt of niet. Stress is een combinatie van druk en psychische spanning. Erg aannemelijk dat dit je dus fysiek kan belemmeren. In mijn progressie is stress een grote factor, terwijl ik niet bewust door had stress te ervaren. Daarom ging ik op onderzoek uit wat ongezonde stress met je lichaam doet.
Stress is een combinatie van druk en psychische spanning
Stress is een complex begrip dat geen vaste definitie kent. Zo maakt het lichaam onderscheid in een acute vorm en een chronische vorm.
Tijdens je training ervaart je lichaam continu acute stressprikkels: het lichaam ziet het bewegen van gewicht tegen weerstand als een inbreuk op de integriteit van spier, pees, bot etc. Hierdoor ontstaan processen in het lichaam die ervoor zorgen dat het lichaam deze inbreuk kan opvangen. Na de acute stressprikkel herstelt het lichaam normaliter door in de anabole fase (rustfase / opbouw van weefsel) te komen. Regelmatige vormen van acute stress helpt het lichaam om zich aan te passen na een specifieke stressprikkel, waardoor weefsel zoals bot, spier, pees etc. versterkt en op lange termijn voor progressie zorgt. Dit maakt dat je omhoog gaat in kracht- en spiermassa na enkele weken van trainen. De acute stress vorm zal dus geen nadelige gevolgen hebben voor je lichamelijke progressie.
Op het moment dat acute stress aanhoudt – door werk, een traumatische gebeurtenis, belangrijke tentamens of welke invloeden dan ook – spreken we van chronische stress. Het lichaam is niet meer in staat om te herstellen van de stressprikkel en blijft vastzitten in de katabole fase. Het lichaam blijft ingesteld op een ‘vecht- of vluchtreactie’ waardoor het lichaam continu op scherp staat. Op dit moment vindt er weinig tot geen herstel meer plaats. Sterker nog: er vindt afbraak plaats. Klachten die ontstaan zijn: hoofd-, nek-, en rugklachten; stijfheid; hyperventilatie; slapeloosheid; koude handen en voeten; wazig zien, dubbel zien; hoge bloeddruk, hartklachten; maag- en darmklachten; duizeligheid; verminderde weerstand. Je kunt je voorstellen dat dit proces een behoorlijke impact heeft op je progressie.
Op het moment dat acute stress aanhoudt, spreken we van chronische stress. Ongezonde stress dus!
Stress kun je vaak niet binnen no time oplossen. Wel geef ik je wat tips om met ongezonde stress om te gaan.
Faalangst is bij mij denk ik een van de grootste belemmeringsfactoren (geweest) in mijn progressie. Uit divers onderzoek (bijvoorbeeld van Don Vandewalle) blijkt dat presteren vraagt om een focus op leren en progressie. Teveel focus op de prestatie zelf, creëert faalangst en zorgt ervoor dat je uiteindelijk minder gaat presteren. Ik was (en ben dit nog steeds wel) zo gefocust op het veranderen van mijn lichaam, dat dit juist tegen mij begon te werken. Ik merk nu dat ik beter met mijn sport en voeding leer omgaan en de ongezonde stress blijkbaar minder is, wat positief werkt voor mijn progressie. Herken jij dit ook? Op welke manier ga jij met stress om?
Liefs, Laura
Bron: Diofit & Kessels-Smit
Wil jij van je stress afkomen? Misschien is deze meditatie challenge iets voor jou.
Vraag hieronder mijn GRATIS billen & benen workout aan. Doe mee en ervaar hoe fijn het is om op deze manier te sporten, gewoon vanuit huis! [activecampaign form=7]
Tags: fitgirl, fitspiration, followfitgirls, gezondheid, ongezond, persoonlijk, sporten, stress, workout
Oprichtster en eigenaar van FollowFashion en FollowFitgirls. Hét bewijs dat je busy lady best tijd kunt maken voor sporten en gezond eten. Guilty pleasure: koekies! Instagram: @marlouvolkerink
Your email address will not be published.
Mijn naam, e-mail en site bewaren in deze browser voor de volgende keer wanneer ik een reactie plaats.