Rood hoofd en flink zweten tijdens de workout, hoe komt dit?

Ik heb altijd een rood hoofd als ik sport. Het is aan mij goed af te zien dat ik mijzelf uitleef. Zo kan ik soms flink zweten en is mijn hoofd in veel gevallen zo rood als een tomaat. Soms lijkt het alsof ik de enige in de sportschool ben die hier last van heeft. Gelukkig weet ik dat dit niet zo is, maar waar komt dat rood hoofd toch vandaan? En waarom zweet ik daar ook nog eens flink bij? Dit heb ik voor jullie (en natuurlijk ook voor mijzelf) uitgezocht.

De oorzaak van een rood hoofd

Als je lichaamstemperatuur stijgt, is het een logische reactie dat je lichaam begint te zweten. Dit doet het lichaam om weer af te koelen. Deze temperatuurstijging zorgt er ook voor dat bloedvaten in de huid gaan uitzetten, met als resultaat dat bijv. je wangen rood worden. In je wangen zitten erg veel kleine bloedvaten waar bloed doorheen stroomt, tijdens een workout gaat je bloed sneller stromen. Je lichaam doet dit om zoveel mogelijk zuurstof rond te pompen en nog belangrijker, om ervoor te zorgen dat je niet oververhit raakt.

Het aantal bloedvaten in de wangen verschilt per persoon, daarom kun jij roder zijn, tijdens eenzelfde workout, dan je buurvrouw.

Zweten en een rood hoofd tijdens de workout, hoe komt dit?

Erg?

Zeker niet, je lichaam reageert ‘gewoon’ op de inspanning die je levert. Je kunt je workout dus zonder problemen voorzetten. Ervaar je vervelende symptomen? Zoals: duizeligheid, misselijkheid of over transpiratie? Dan kan het zijn dat je lichaam uitgeput raakt. Stop in dit geval met sporten, zoek een koelere ruimte en drink veel water.

Rood hoofd bestrijden?

Het beste want je kunt doen tegen de roodheid is voldoende drinken. Hierdoor is je lichaam beter in staat de temperatuur te verlagen door te zweten. Trainen in een koelere omgeving kan ook helpen. Na je training zo snel mogelijk van je rode kleur af? Zorg voor een goede cooling down en wacht nog even met die warme douche totdat je goed bent afgekoeld.

Zweten verminderen?

Wil je minder zweten? Draag dan geen make- up tijdens het sporten. Zoals je misschien wel weet zijn producten als foundation niet erg fijn voor je huid. Tijdens het sporten vergroten je poriën, make up vervuilt juist deze poriën. Gevolg? De huid raakt verstopt en kan niet goed ademen, met als resultaat extra zweet, maar ook vaak mee-eters, puistjes en een doffe huid. Het beste is om je gezicht schoon te maken voor- en na het sporten. Het zal de rode huid niet minder maken, maar wel minder verstoppen.

Waarom zweet jij meer dan diegene naast je?

In een eerder blog fabels over fitness vertelde ik al dat de hoeveelheid zweet niet aangeeft dat je extra hard sport en meer calorieën verbrandt. Iemand die niet of weinig zweet kan heel fit zijn, of juist gedehydrateerd. Zweet jij wel veel? Dan wil dit zeker niet zeggen dat jij niet fit bent. Zweten heeft ook te maken met de eerder genoemde lichaamstemperatuur. Als deze stijgt, gaat je lichaam zichzelf koelen door middel van zweet.

Zweten-en-een-rood-hoofd-tijdens-de-workout,-hoe-komt-dit? Oorzaak

Helaas is er niet één regel die voor iedereen telt, sommige vrouwen zweten nu eenmaal sneller dan een ander.

Hebben jij ook veel last van roodheid en zweten tijdens je workout? Of heb je nog tips om dit te verminderen? Laat het me weten in de comments below!

Liefs,
Laura

Extra goed en voorspoedig herstellen? Een ijsbad kan je helpen!

Bron: Pro Run & Womans health

Vraag hieronder mijn GRATIS billen & benen workout aan. Doe mee en ervaar hoe fijn het is om op deze manier te sporten, gewoon vanuit huis!

Reageren

Your email address will not be published.