Salade maken voor dummies

Elke dag neem ik een salade mee naar werk die ik tijdens mijn lunchpauze opeet. Maar je begrijpt wel, om dit vol te kunnen houden en elke dag weer naar dat eetmoment toe te leven moet ik zorgen dat mijn salades afwisselend zijn. Dat lukt soms, maar niet altijd. Toen daarom het kookboek van SLA uitkwam, ben ik hier meteen in gaan snuffelen. En het beste van dit boek – behalve alle lekkere recepten – is een stappenplan van hoe je het beste een salade kunt ‘bouwen’. Ik dacht meteen: hier hebben vast meer mensen iets aan. Dus komt hier ‘ie nu hier:

STAP 1: Bladgroenten

Ik heb voor deze salade gekozen voor babyspinazie. Maar uiteraard kun je ook rucola, paksoi, boerenkool of een andere bladgroenten kiezen.

SLA stap 1 klein

STAP 2: Zaad/Peulvrucht

Deze mist soms in mijn salades, maar is toch wel lekker en vult goed. Ik heb voor deze salade gekozen voor kikkererwten maar linzen, quinoa of amarant kun je hier ook voor gebruiken.

SLA stap 2 klein

STAP 3: Groenten

Tip is om minstens drie verschillende groenten, het liefst met meerdere kleuren te gebruiken. In mijn salade zit: tomaat, gegrilde courgette en gele paprika.

SLA stap 3 klein

STAP 4: Premium

Dit is wat SLA noemt  de echte smaakmaker. Dit kan vis, vlees of kaas zijn maar ook avocado of zachtgekookt eitje. Belangrijk is om je smaakmaker af te stemmen met de dressing. Ik heb gekozen voor een pangasiusfilet. Goed voor mijn eiwitten, laag ik koolhydraten en vetten (en goed voor mijn portemonnee)!

SLA stap 4 klein

STAP 5: Topping

Dit kunnen nootjes, zaadjes of pitjes zijn maar ook kiemen, verse kruiden of olijven. In deze salade heb ik verse Thaise (sweet) basilicum gebruikt, die ook door mijn dressing zit. Hier heb ik alleen geen foto van, alleen op de laatste foto zie je het als garnering ;-)

STAP 6: Dressing

Speciaal voor deze salade heb ik een dressing gemaakt, ook uit het kookboek. Het is een dressing op basis van zonnebloemolie, Thaise basilicum, gember en nog een hoop kruiden. Ik moet zeggen dat ik er van schrok hoeveel ingrediënten je nodig hebt voor een goede salade. Echter, volgens SLA is de dressing de ziel van de salade. En ik kan ook niet anders zeggen dat het absoluut een heerlijke toevoeging was aan mijn salade.

SLA stap 6 klein

 

En smullen maar!

SLA salade compleet

Wil je precies deze salade maken? Dan zie hier wat je precies nodig hebt. Plus alle macro’s die erbij horen:

SLA macros klein

Ik hoop dat je hieruit inspiratie kunt halen! Heb jij een bepaalde volgorde van het maken van je salade? Of doe je altijd maar wat? Kijk je naar welke ingrediënten een lekkere combinatie maken of pak je wat je voor handen hebt?

X Ana

Vraag hieronder mijn GRATIS billen & benen workout aan. Doe mee en ervaar hoe fijn het is om op deze manier te sporten, gewoon vanuit huis!

  • […] Yummmm! Salades zijn hier op de redactie groot favoriet als lunch. Natuurlijk iedere keer met een iets andere vulling, want we willen niet dat het saai wordt. Maar hoe zorg je er nou voor dat de salades goed vullen en niet geheel onbelangrijk; lekker smaken. Fitgirl Ana dook in het boek SLA en deelt de tips met jullie hoe je het beste een salade kunt bouwen. Bouwen? Ja bouwen, want een salade bestaat eigenlijk gewoon uit verschillende bouwstenen. Je begint natuurlijk met bladgroenten als basis en eindigt met een lekkere topping en eventueel een dressing. Binnen die bouwstenen zijn er weer genoeg variaties mogelijk. Zo ga je de ene keer voor kikkererwten en kip en de volgende dag kies je voor avocado en linzen. Zo heb je toch iedere keer een andere lunch. Handig! Het hele artikel lees je hier. […]

Reageren

Your email address will not be published.