Social media – De effecten van social media op mijn zelfbeeld

In mijn Transformation Tuesday kun je lezen dat ik trots ben op mijn behaalde resultaat tot nu. Toch vergeet ik deze trotsheid vaker dan ik zou willen. Dit komt met name door social media en het (soms slechte) zelfbeeld dat deze media kan veroorzaken. In dit artikel wil ik vooral het volgende aangeven: Waak voor een slecht zelfbeeld door social media!

De invloed van social media, met name Instagram, is gigantisch groot. Met name bij ‘fitgirls & fitboys’. Dit merk ik onder andere ook erg goed bij mijzelf. We volgen allemaal fitbloggers, fitvloggers, of ‘fitgrammers’, waar we onszelf ook mee blijven vergelijken. De een heeft nog een fittere body dan de ander en daar gaan wij ons aan meten. Dit doen wij allemaal, bewust of onbewust.

Social media werkt inspirerend

De verschillende social media kanalen kunnen heel inspirerend werken. Zo kan een fitgirl anderen met haar posts aanmoedigen om ook te starten met sporten, of haal je uit motivatieteksten weer de drive om door te zetten in welke vorm dan ook. Naar mijn mening proberen steeds meer mensen fit te worden door de stimulans die zij op social media tegenkomen. Wat ik alleen maar kan aanmoedigen! Nu ben ik zelf altijd gemotiveerd om naar de sportschool te gaan, maar het volgen van andere fitgirls geeft mij extra motivatie om niet op te geven. Deze motivatie vind ik erg belangrijk, aangezien fitness een sport is waarbij je erg geduldig moet zijn. De meeste mensen hebben niet binnen 6-8 weken een killerbody, daar gaat een veel langere tijd overheen. De lange weg die moet worden afgelegd, heeft op mij wel eens een demotiverende werking. Met de positieve vibes op social media blijft mijn focus behouden.

 

Social media

Social media werkt aanstootgevend

In mijn omgeving hoor ik vaak dat social media de werkelijkheid verziekt. Dit vind ik een erg rigoureuze uitspraak. Toch zie ik er een kern van waarheid in. Aanstootgevend bedoel ik in deze context ook ietwat negatief. Zo komen er dagelijks heel veel mooie foto’s van sporters met sixpacks en prachtig afgetrainde lijven voorbij. De waarheid is echter dat dit maar een momentopname is. Ook een extreme atleet is niet non stop strak. De foto die je ziet is er vaak één uit een reeks van zo’n 50 foto’s. Het ideaalbeeld dat je voor je ziet is vaak niet reëel en laat jou alleen maar aan jezelf twijfelen. De overige 49 wat nadeligere foto’s worden niet geplaatst, maar daar staan we te vaak niet bij stil! Wanneer we top foto’s zien, denken we juist ‘ik moet nog harder trainen om dat zelfde doel te behalen’. Deze gedachten kunnen in sommige gevallen resulteren in verschillende eetstoornissen Dit is echter het punt waarop we allemaal eens wakker moeten worden. Waak voor een slecht zelfbeeld dat kan worden aangewakkerd door misleidende foto’s. 

Social media

Wees trots op jezelf!

Kijk eens in de spiegel of naar je transformatie foto’s en bekijk eens van waar je bent gekomen. Iedere stap die gezet is en ieder doel dat al is behaald, is een prachtige prestatie. Dus geef jezelf dat schouderklopje en sta eens stil bij je eigen successen. Wees trots op jezelf! Je mag meer dan trots zijn dat jij geen misleidende foto’s plaatst maar juist de realiteit. Dit kan de ene dag een foto zijn waar je er tip top uitziet en de andere dag een foto waarop het allemaal wat minder strak is. In mijn ogen ben je dan een echte reële fitgirl!

 

Social media

Eye opener

Nu ik dit schrijf houd ik mijzelf ook dezelfde spiegel voor. Ik betrap mijzelf er regelmatig op dat ik er net zo uit wil zien als vele fitgirls die ik volg. Inmiddels weet ik dat er ook meiden zijn die mij volgen en er net zo uit willen zien als ik, dat maakt de cirkel weer rond.

Een les die ik heb geleerd is, gebruik (met name) Instagram als inspiratie en motivatiebron. Stel altijd voor jou haalbare doelen en wees blij en trots als je er weer een hebt bereikt. Leg de focus dus op jezelf en niet op degene waaraan jij jezelf meet. Want ook jij mag er zijn! Ik was zelf vergeten hoe ik er een aantal jaren terug uit zag. Totdat ik foto’s zocht voor mijn Transformation Tuesday. Na het bekijken van deze foto’s bedacht ik me pas weer hoe trots ik al mag zijn met wat ik nu heb bereikt.

Social media

 

Ervaren jullie de invloed van social media? Ik ben benieuwd hoe jullie hier mee omgaan. Laten jullie het weten d.m.v. een comment onder deze post?

Wees blij met je prestaties, groot en klein!

Liefs,
Laura

Lees ook: Eetbuien voorkomen – Zo voorkom je een (vr)eetbui!

Vraag hieronder mijn GRATIS billen & benen workout aan. Doe mee en ervaar hoe fijn het is om op deze manier te sporten, gewoon vanuit huis!

 • Priscilla schreef:

  Lau wat super goed geschreven!
  Je hebt helemaal gelijk en je mag zeker trots zijn op jezelf!
  Dat ben ik in ieder geval wel!

  X Priscilla

  • Laura Hanemaaijer schreef:

   Hi Pris, wat lief! :-) Dankjewel!! X

 • Wauw! Wat heb je dit goed verwoord. Ik denk dat social media vooral voor veel meiden in de puberteit een bron kan zijn waarmee zij zich vergelijken en zich daardoor onzeker voelen.

  • Laura Hanemaaijer schreef:

   Hi Suzan, dank voor je compliment :-) !
   Dat denk ik ook, al denk ik dat de onzekerheid op alle leeftijden wel van toepassing kan zijn.
   Hoe ga jij er zelf mee om?

 • […] Zoals je ziet heb ik alles behalve stil gezeten. Maar daarbij moet ik wel zeggen dat ik hier buiten om erg weinig heb bewogen. Omdat we het grootste deel op familiebezoek waren, heb ik bijvoorbeeld niet veel de stad  (Motril/Granada) verkend. Als ik in de ochtend ging hardlopen, dan zat ik daarna wel de hele dag stil. Of liggend op het strand. Ik kan me voorstellen als je dit zo ziet dat het lijkt alsof ik niets anders doe dan hardlopen op vakantie maar niets is minder waar. De hoofdmoot is toch echt wel relaxen geweest, maar omdat je nu geen inzicht hebt in de rest van de activiteiten lijkt het alsof ik alleen maar sport op vakantie. Don’t let social media fool you! […]

Reageren

Your email address will not be published.