Recept: spelt (ontbijt) taartje

Volgens mij hebben we allemaal wel eens zo’n week dat het lijkt alsof elke dag iemand jarig is. Soms lijkt het zelfs wel een hele maand raak, de ene taart na de andere word je aangeboden en voor je het weet ben je in je eentje al zo’n 10 stukken verder. Daarna krijg je misschien wel een andere baan of ben je geslaagd: wil je het zelf vieren en komt de taart je inmiddels de strot uit…
ik wilde dit taartje eigenlijk delen als een gezond ontbijttaartje, maar misschien komt hij dus ook nog wel eens van pas als gezonde vervanger om iets te vieren…! ;)

Ik vind het ook lastig, dat als je een taart maakt in een huishouden van twee mensen, je altijd enorm veel taart over hebt. Dus je bent geneigd dan nog maar een stuk te pakken en dat is eigenlijk zonde. Het moet een beetje speciaal blijven! Daarom heb ik een taartvorm gebruikt met een diametertje van 12 cm. Heel schattig, al zeg ik het zelf.

taartvorm

Recept voor deze spelt taart

Verwarm je oven alvast voor op 180 graden.
Omdat het een klein taartje is, gaat het ook om weinig ingrediënten, daarom meet ik het met kopjes en hoeveelheden:

korst:

– 1,5 kopje speltmeel (ik bak graag glutenvrij – mijn moeder mag geen tarwe)
– 1 ei
– 0,5 kopje melk

vulling:

– 1,5 kopje bosvruchten (ik gebruik de ingevroren soort; ontdooien voor dit receptje)
– eetlepel honing
– 6 walnoten, klein gecrushd
– twee eetlepels havermout

Voor de korst meng je alle ingedriënten tot een stug deeg. Spray/olie de taartvorm even in en dan leg je het deeg op de bodem van de taartvorm en je spreid hem uit tegen de randen omhoog.
Vervolgens doe ik alvast de korst 8 minuten in de oven terwijl ik de vulling maak.

Crush de walnoten lekker klein, dat is wel zo lekker en voeg alle ingrediënten bij elkaar.
Haal de korst uit de oven (voorzichting, want die is natuurlijk heet!) en doe de vulling in de korst.
Laat het hele taartje 20 minuten in de oven bakken.
Als de 20 minuten voorbij zijn, haal het taartje uit de oven en laat hem rustig afkoelen.
(niet in de koeling of vriezer). De taart wordt ook iets steviger als hij iets is afgekoeld.

bosvruchtenontbijttaartje

Dus of je nou iets gaat vieren of gewoon een geweldige start van je dag wilt; het is zeker de moeite waard; gezond, snel, makkelijk en ontzettend lekker :)

Eet smakelijk!

Klik hier voor meer healthy recepten

Vraag hieronder mijn GRATIS billen & benen workout aan. Doe mee en ervaar hoe fijn het is om op deze manier te sporten, gewoon vanuit huis!

 • Even voor de zekerheid: speltmeel is NIET glutenvrij. Er zijn mensen die enkel de tarwe niet verdragen, die kunnen inderdaad wel spelt hebben. Maar als je geen gluten verdraagt behoort spelt helaas ook niet tot de alternatieve opties. Je kunt wel veilig glutenvrij eten met bijvoorbeeld boekweit, mais, rijstmeel, kikkererwtenmeel, teff etc.

  • Hoi 24Nourish,
   je hebt gelijk; mijn verwarring komt persoonlijk doordat mijn moeder geen tarwe maar wel spelt mag.
   vandaar! Veel mensen met tarwe allergie mogen wel spelt en daarvan ken ik nogal veel gevallen… ik zal het even aanpassen voor de duidelijkheid, dank je wel! fijn weekend,
   hartlijke groeten,
   Manon

   • Goed dat het even aangepast is! Ik weet dat er inderdaad vaker verwarring is of spelt nu glutenvrij is of niet, omdat veel mensen met een tarwe allergie inderdaad wel spelt verdragen. Vandaar dat ik er toch even op reageerde, om nog meer onduidelijkheid te voorkomen voor de beginnende coeliaak ;)

 • […] Mmm, taart! Daar zijn we nu eenmaal dol op. Maar wie een beetje op de lijn let, weet dat dit een absolute no go is. Te veel suiker en calorieën in een paar happen. Gelukkig geldt er zelfs voor taart een gezonder alternatief. En het allerfijnste is dat er voor dit spelttaartje maar een aantal ingrediënten nodig zijn. Omdat het zo simpel is, is het ook nog eens heel leuk om ‘s avonds na een drukke dag de keuken in te duiken. Zie het als een vorm van ontspanning! Met een wel heel lekker resultaat als gevolg; kun je daarna voldaan én verantwoord genieten op de bank. Ideaal voor de kleine huishoudens onder ons, omdat dit taartje slechts een diameter heeft van 12 centimeter. Het hele recept vind je hier. […]

Reageren

Your email address will not be published.

Lees vorig bericht:
win the walkthrough
WIN: Sport outfit + Kaarten voor The Walkthrough

Misschien heb je het op Facebook al voorbij zien komen.. we hebben namelijk een super leuke winactie met het unieke...

Sluiten