Sporten als antidepressiva

Misschien is het omdat ik het al van huis uit meekreeg, maar ik ben er van overtuigd dat sporten helpt tegen depressies, burnouts en stemmingswisselingen. Nee, we kunnen helaas niet zeggen dat het DE oplossing is en wanneer je echt in de put zit en/of trauma’s hebt, zal een rondje hardlopen niet ineens de uitkomst bieden. Het is echter wel bewezen dat sporten als antidepressiva helpt.

Hoe werkt dat dan?

De grote vraag is natuurlijk hoe dat dan in zijn werk gaat. En daar ga ik (proberen) antwoord op (te) geven. Burnouts en depressies worden vaak veroorzaakt door stress. Te veel stress. Je hoofd zit vol, je gedachten krijg je niet meer op een rijtje, je slaapt slecht en je weet niet meer waar je beginnen moet. Door de vele bomen zie je het bos niet meer.

Door fysieke inspanning voorkom je de doorstroom van stresshormonen naar je hersenen. Maar dit is niet het enige; sporten zorgt er tevens voor dat er gelukshormonen worden aangemaakt. Kort gezegd ga je door intensief te bewegen dus de slechteriken tegen en begroet je de positieve stofjes.

sporten als antidepressiva

Maar er is meer…

Dat was even kort hoe het er in je hersenen aan toegaat, maar er is meer dat ervoor zorgt dat je je door sporten beter gaat voelen. Wanneer je je slecht voelt, is de verleiding vaak groot om in bed te blijven liggen en binnenshuis te blijven. Maar juist door naar buiten te gaan en te bewegen krijg je energie en voel je je beter. Bovendien doorbreek je op deze manier je negatieve gedachten, een overwinning op jezelf, en dat zorgt tevens voor een goed gevoel.

Welke sporten?

Hardlopen wordt vaak genoemd als sport die helpt bij depressieve gedachten. Dit heeft een simpele verklaring; je bent in de buitenlucht (pluspunt) en iedereen kan het overal doen. Maar dit betekent niet dat andere sporten niet ook helpen. Duursporten waarbij je 45-60 minuten bezig bent hebben effect. Ook krachttraining helpt en er zijn zelfs onderzoeken die zeggen dat hoe zwaarder de gewichten zijn, hoe meer effect het heeft.

Salades die er goed uitzien, heel goed smaken én goed vullen? Wij hebben ze hier voor je verzameld!

Vraag hieronder mijn GRATIS billen & benen workout aan. Doe mee en ervaar hoe fijn het is om op deze manier te sporten, gewoon vanuit huis!

Reageren

Your email address will not be published.