Sporten als je ongesteld bent: do or don’t?

Sporten als je ongesteld bent…? Er zijn meiden die álles als excuus gebruiken om niet te hoeven sporten. Persoonlijk snap ik daar natuurlijk niks van, maar ik was wel benieuwd hoe het nou eigenlijk écht zit. Is het gezond om te gaan sporten als je lichaam zich in een soort van minibevalling bevindt? En zo ja, waar kun je dan rekening mee houden?

Iedereen is anders

Ik wil voorop stellen dat menstruatiepijn bij iedereen anders is. De één ervaart het heftiger dan de ander maar ook het daadwerkelijke bloedverlies kan bij verschillende vrouwen erg uiteen lopen. Zelf heb ik één dag last van flinke krampen – met dank aan de koperspiraal – maar sommige meiden meerdere dagen. Toch laat ik me niet graag weerhouden door deze fysieke kwaaltjes.

Sporten als je ongesteld bent? Definitely do!

Goed nieuws: hoewel het niet plezierig klinkt om met krampen te gaan sporten, kan het juist zorgen voor een verlichting van de pijn. Sterker nog: er zijn topsporters die juist hun menstruatie plannen op belangrijke presteermomenten. Bijvoorbeeld profwielrenster Leontien van Moorsel, zij schreef hierover een column in Trouw. De Volkskrant schreef vervolgens een artikel over dit fenomeen. In dit artikel vertelt Ingrid Paul, voormalig schaatsster en coach (schaatsen, wielrennen) en als topsportarts: “Tijdens de cyclus verandert de balans in de geslachtshormonen. Kort voor de ongesteldheid hebben vrouwen naar verhouding meer mannelijke hormonen in hun lichaam. Geslachtshormonen werken op vele processen in het lijf en hebben invloed op de gemoedstoestand van de sportster. Sommige sportsters zijn na eventuele ongemakken in de aanloop naar de menstruatie op de eerste en tweede dag van de ongesteldheid op hun best.”

Mijn tips voor sporten als je ongesteld bent

Ik betwijfel of dergelijke lichamelijke processen echt van invloed zijn op mijn amateurprestaties, maar toch goed om te weten! En voor jou? Voor jou heb ik in ieder geval wat tips zodat ook jij tijdens deze vervelende periode kunt blijven sporten, in plaats van op de bank te belanden met een chocoladereep in je hand.

Tip 1: Gebruik 100% katoenen tampons

Zorg dat alles goed geabsorbeerd wordt met 100% katoenen tampons zoals die van Sanature. Katoen is een natuurlijk product, het zorgt dat het blijft ademen maar heeft wel een enorme absorptiekracht. Ook zijn de tampons van Sanature vrij van chloride, SAP en parfum. Extra belangrijk in deze periode, zeker als je wilt gaan sporten en dus zweten. Stop ze in je sporttas dus.

Sporten als je ongesteld bent - sporttas

Tip 2: Ga voor cardio

Cardio vermindert de menstruatieklachten. Activiteiten waarbij je hartslag minstens 65 procent van je maximale hartslag haalt, helpen het best. Trek dus gerust je hardloop-, wandel- of dansschoenen aan!

Sporten als je ongesteld bent - hardlopen

Tip 3: Vermijd op je kop staan

Yoga, mobiliteitslessen, radslagen… alles waarbij je op je kop staat is een minder goed idee als je ongesteld bent. Deze omgekeerde houding kan ervoor zorgen dat er meer druk op je baarmoeder komt te staan. Dan ontstaat er een overactieve menstruele bloedstroom – ook wel vasculaire congestie genoemd – die ervoor zorgt dat de krampen erger worden wat resulteert in meer bloedverlies.

Tip 4: Ga voor zekerheid, gebruik een inlegkruisje of maandverbandje

Bang om door te lekken? Met de tampons van Sanature is dat haast onmogelijk. Maar wil je toch nog wat extra zekerheid hebben, dan kan het natuurlijk geen kwaad om een inlegkruisje in te doen. Uiteraard is ook hier weer 100% katoen de beste keuze. Katoen heeft namelijk een sterk ademend vermogen dat ervoor zorgt dat het – vooral tijdens het transpireren – goed blijft ademen en nog steeds comfortabel zit. Een maandverband kan ook, maar let er dan wel op dat dit niet zichtbaar is in je strakke legging.

Tip 5: Zorg voor een goede sportbh

Heb je ook last van gevoelige borsten deze periode? Dan is een goede sportbh essentieel om alles op z’n plek te houden. Fitgirl Lianne helpt je bij het zoeken naar de juiste sportbh.

Sporten als je ongesteld bent

Tip 6: Paracetamol & luisteren naar je lichaam

Is al het bovenstaande te pijnlijk? Neem dan eerst een Advil of paracetamol om de pijn van de krampen wat te verzachten. Lukt het dan nog niet? Accepteer dat! Luister naar je lichaam! Schijnbaar is je lichaam te hard aan het werk om te kunnen multitasken. Van één workout missen is nog nooit iemand slechter geworden. Of misschien wel, maar ach ;-)

Feit of fabel: Als je springt met een tampon in dan kan je deze verliezen

Feit! Nou, oké, verliezen is een beetje overdreven maar als je een tampon niet diep genoeg in doet dan kan je ‘m wel verplaatsen. Zit de tampon wel diep genoeg maar heb je hier toch last van? Probeer dan eens je bekkenbodemspieren te trainen.

Dus sporten als je ongesteld bent? Wat mij betreft zeker doen of op z’n mínst proberen!

Succes!

X Ana

Bereid je voor op warme trainingsdagen met de Odlo Ceramicool Motion collectie

Vraag hieronder mijn GRATIS billen & benen workout aan. Doe mee en ervaar hoe fijn het is om op deze manier te sporten, gewoon vanuit huis!

  • Ik zeg het sporten er niet om af, maar ik probeer dan wel een beetje tactisch te plannen. Ik ben namelijk zo beroerd en zo ontzettend moe als ik ongesteld ben.. Gelukkig is dat met 3 a 4 dagen over en gaan we dan weer normaal verder haha

Reageren

Your email address will not be published.

Lees vorig bericht:
bikini challenge
Fitgirl Bikini Challenge Week 1 & 2

Speciaal voor het bikini seizoen hebben we de Bikini Challenge geïntroduceerd! Met een uitgebreid workout schema voor 8 weken met...

Sluiten