Waarom is sporten nou echt zo belangrijk?

Eigenlijk weten wij allemaal wel dat sporten gezond is. Dit wordt overal op straat en in de media benadrukt. Door sporten word je fitter en kun je gewicht verliezen. Ook kun je ernstige gezondheidsklachten voorkomen door regelmatig te bewegen. Toch weten veel mensen niet wat nou de specifieke voordelen zijn van sporten. Daar gaat deze blog verandering in brengen!

Fysieke voordelen

Het is algemeen bekend dat sporten goede invloeden heeft op de fysieke gezondheid. Je verkleint de kans op overgewicht en je vergroot de kans om fitter het leven door te gaan. De voordelen van sporten gaan wel een stuk verder dan de meesten mensen denken. Zo kan regelmatig bewegen bijvoorbeeld de kans verkleinen op gewrichtsproblemen, zoals artrose. Bij artrose slijten de gewrichten, wat ervoor kan zorgen dat mensen pijn en/of stijfheid ervaren. De meest voorkomende vormen van artrose zijn artrose in handen en knieartrose. Door regelmatig te sporten kun je de kans op artrose verkleinen! Ook heeft sporten een goede invloed op het versterken van botten. Bij het ouder worden is de kans groot dat de botdichtheid verslechtert. Door regelmatig te bewegen/sporten, kun je dit vertragen en verklein je dus de kans op verslechterde botdichtheid!

Mentale voordelenminder stress

Naast fysieke voordelen, heeft sporten ook een goede invloed op de mentale gezondheid. Veel mensen weten het niet, maar sporten kan het zelfvertrouwen erg vergroten! Doordat je veel bezig bent met een fitte levensstijl, begin je je beter in je vel te voelen en merk je dat je meer kracht krijgt. Dit kan ervoor zorgen dat je meer zelfvertrouwen krijgt! Ook kan sporten ervoor zorgen dat je meer energie krijgt. Dit klinkt misschien gek, aangezien sporten vaak veel energie kost, maar het sporten verbetert de conditie waardoor je uiteindelijk meer energie krijgt! Ook stress levels kunnen worden verlaagd door regelmatig te sporten. Wanneer je sport, komen er bepaalde gelukshormonen vrij die het gevoel van stress tegengaan.

Vergeet voeding niet!Eetdagboek van Australië

Zoals beschreven, geeft sporten fysieke en mentale voordelen. Het is wel belangrijk om te weten dat deze voordelen niet helemaal tot zijn recht komen wanneer voeding niet wordt aangepast op de gezonde levensstijl. Door genoeg groenten en fruit te eten, zorg je ervoor dat jouw lichaam genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt. Ook is het belangrijk om niet te veel toegevoegde suiker te eten, aangezien dit jouw energielevel omlaag kan brengen. Verder heeft sporten een minder sterk effect wanneer je veel ongezonde dingen blijft eten. Gelukkig zijn er wel soorten eten die kunnen bijdragen aan een effectieve sportsessie. Zo helpt proteïne bijvoorbeeld bij het ontwikkelen van spiermassa. Het is ook belangrijk om de verschillende voedselgroepen van de schijf van vijf te eten zodat je genoeg voedingsstoffen binnen krijgt! Daarnaast kun je nog supplementen innemen die bijdragen aan jouw gezondheid. Zo brengt Omega 3 bijvoorbeeld gezonde vetten die goed zijn voor het hart en het bloed.

Zo genoeg informatie waarom sporten goed voor je is. Hoog tijd om in actie te komen! Ik ga sporten, doe je mee?

Liefs Lianne

Wil je wel sporten maar niet de deur uit? Meld je dan aan voor Marlou’s online trainingsprogramma Hello New You!

Vraag hieronder mijn GRATIS billen & benen workout aan. Doe mee en ervaar hoe fijn het is om op deze manier te sporten, gewoon vanuit huis!

Reageren

Your email address will not be published.