Sportkleding kopen? Zo voorkom je een miskoop!

Ik krijg regelmatig de vraag waar je fijne sportkleding kunt kopen. Het is natuurlijk heel persoonlijk wat je fijn vindt of wat niet. Toch heb ik een paar tips voor je waar je op kunt letten om een miskoop te voorkomen. Scheelt je weer in je portemonnee, altijd fijn.

Een kast vol sportkleding

Laat ik gelijk maar met de (kledingkast)deur in huis vallen: mijn kast ligt vol met sportkleding. Ik denk dat zo’n beetje de helft van mijn garderobe uit sportkleding bestaat. Nu draag ik het vaak ook naar mijn werk, want als je het ‘slim’ aanpakt kun je het ook prima buiten de sportschool dragen. Eerlijk is eerlijk, tussen die berg sportkleding liggen ook een paar miskopen. Ach, dat overkomt ons helaas allemaal wel eens. Toch heb ik een paar handige tips voor je die helpen om een miskoop te voorkomen.Trainingsschema core

Sportkleding kopen? Zo voorkom je een miskoop

1. Welke sport ga je doen?

Het lijkt een open deur: als je gaat zwemmen draag je een badpak aan en als je een yoga- of pilatesles volgt is een soepel vallende legging ideaal. Zwemmen in een te ruim of te strak badpak is alle behalve fijn en draagt dus ook alles behalve bij aan je sportprestaties. Bij een yoga- of pilatesles is het juist weer belangrijk dat je legging soepel valt zodat je alle oefeningen zonder belemmeringen kunt uitvoeren.

Het verschil in sportkleding die je draagt tussen de sporten is minder groot als het gaat om bijvoorbeeld hardlopen, fitness of een HIT-workout. Toch kan het heel waardevol zijn om juist ook in die situaties stil te staan bij de kleding die je draagt.

Hardlopen

Een fijne hardlooplegging heeft een zakje – het liefst met rits – waar je je sleutels in kwijt kunt. Ook is het fijn als een sportlegging lekker strak zit (goed aansluit maar niet té strak). Met een hoge taille voorkom je dat je broek afzakt tijdens het rennen.

Wat betreft bovenkleding is het belangrijk dat je een bh draagt die je borsten de juiste steun biedt en dat het niet schuurt. Schuren kan veroorzaakt worden doordat kleding die strak hoort te zitten toch te los zit (bijvoorbeeld een sport bh) of het materiaal. Katoen schuurt bijvoorbeeld als een malle en het neemt veel vocht op waardoor je shirt nat blijft.

Fitness

Ook hierbij is de hoogte van je legging belangrijk. Je wilt natuurlijk niet een zichtbare bouwvakkersbilspleet hebben als je staat te dead liften. Zorg ook dat je in de paskamer een keer bukt om te kijken of de broek niet doorschijnt! Je wilt natuurlijk wel dat je legging squat proof is. Qua bovenkleding komt het hier iets minder nauw. Zorg wel dat je shirt of topje lang genoeg is zodat je buik niet onbedoeld zichtbaar is als je je armen optilt.fitnesslegging

HIT workout

Voor een HIT workout geldt een beetje een combinatie van bovengenoemde twee sporten.

2. Koop je sportkleding in de juiste maat

Hoe verleidelijk het ook is, maar laat je niet verleiden om toch een maatje kleiner te nemen dan je eigenlijk hebt. Te kleine kleding staat alles behalve flatteus. Sportkleding zit meestal strak, dus je ziet alles. Bovendien schijnt te strakke kleding eerder door. Met name als je bukt. Ook kan te strakke kleding gaan schuren.

Te grote kleding is ook niet handig. Je wilt niet dat kleding afzakt. Ook een te groot shirt of top is niet handig als je in de downward facing dog staat, want je ziet niets meer. Een t-shirt dat net te groot is kan daarnaast ook gaan schuren, zoals ik hierboven al heb omschreven.

Wees dus niet bang om je eigen maat te pakken, ook als dit een maatje meer is! ‘Leuke kleding is er alleen in kleine maten’ is ook echt geen excuus meer. Wat je kledingmaat ook is, er is echt hele leuke sportkleding te koop.

3. Budget

Fijne sportkleding hoeft echt niet duur te zijn. Er zijn genoeg winkels waar je tegenwoordig prima betaalbare sportkleding kunt kopen. Zelf vind ik de kwaliteit sportkleding van bijvoorbeeld de H&M echt top en ik ben ook tevreden over het eigen merk sportkleding van Decathlon. Voor 5 euro kun je hier al een eenvoudige sportlegging kopen, ja echt! Zo heb ik hier ook een hele fijne biologisch katoenen yoga broek voor 13 euro en een fitnesslegging voor 19 euro geshopt. Dat zijn nog eens leuke prijsjes, wat jij?

Tóch wil ik er bij vermelden dat wat de prijs van de sportkleding ook is, het is wel belangrijk dat je er met liefde en aandacht mee omgaat. Ditzelfde geldt trouwens ook voor de wasmachine, met liefde en aandacht je ‘sport’ wasjes draaien.

Ik hoop dat je iets hebt aan mijn tips. Ben ik iets vergeten? Laat het me hieronder in de reacties weten!

Liefs Lianne

Wist je dat je in je (nieuwe) sportoutfit ook lekker vanuit huis kunt sporten? Ja echt, met het online trainingsprogramma Hello New You. Sound good, right?

BewarenBewaren

Vraag hieronder mijn GRATIS billen & benen workout aan. Doe mee en ervaar hoe fijn het is om op deze manier te sporten, gewoon vanuit huis!

Reageren

Your email address will not be published.

Read previous post:
theerecepten
3 X Theerecepten tegen de herfstdip!

Let’s create some positiviTEA! Ook weleens last van die herfstdip? Ik merk altijd dat wanneer het einde van het jaar...

Close