Waarom squatten? Train effectief met een goede squattechniek

We hebben een nieuwe rubriek. Vanaf nu gaat Jeroen Krak, personal trainer en oprichter van het platform My Model Workouttips en tricks geven op het gebied van sport. Heb je dus een brandende sportgerelateerde vraag? Vanaf nu kan Jeroen je daar mee helpen. Vandaag legt Jeroen uit waarom squatten zo goed voor je is én wat de beste squattechniek is.

Squatten

We beginnen deze week met de squat. We zijn allemaal op zoek naar de beste oefeningen om het ‘perfecte’ lichaam te krijgen. Dan is een specifieke beweging waarmee je alles in een keer traint natuurlijk heel erg functioneel. Ik heb een favoriet gekozen: de squat. Want dat squatten goed voor je is, dat heb je vast weleens gehoord. Maar waarom squatten dan goed voor je is? Ik leg het je uit.

Tegenhanger van zitten

De squat is een extreem functionele oefening die iedereen zeker één keer per week zou moeten uitvoeren als je het mij vraagt. Wij Nederlandse zijn volgens het Diabetesfonds Europees kampioen zitten. Met 11.47 uur per dag verbreken wij een absoluut absurd record waar we misschien niet al te trots op moeten zijn. Al dat zitten stimuleert de spieren zeker niet, het verzwakt juist je spieren rondom het heupgewricht, onder rug, buikspieren en de beenspieren. Wat kan je hieraan doen? Squatten natuurlijk!

Verschillende squats

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten squats die je kan doen, de jump squat, dubbel tab squat, low bar squat en nog veel meer. Maar vandaag gaan we het over twee specifieke uitvoeringen hebben: pliet squat & reguliere air squat.

Train je squat met de juiste techniek

Ik heb even twee workout filmpjes geselecteerd die goed uitleggen hoe je deze het beste kunt uitvoeren.

1. Pliet squat & double tab jump squat

 

2. Pliet squat & reguliere air squat (diepte air squat niet optimaal):

 

Squat met de juiste techniek

Bij het squatten moet je op een paar belangrijke punten letten:

 1.     Positioneer je voeten op schouderbreedte
 2.     Wijs je tenen ‘licht’ naar buiten
 3.     Knijp je billen en buikspieren aan als je staat
 4.     Duw je billen naar achter en zak gecontroleerd naar beneden
 5.     Blijf je knieën goed naar buiten duwen als je zakt
 6.     Kom met je billen onder je knieën
 7.     Sta gecontroleerd en houdt gedurende de squat je romp altijd stabiel en stevig.
 8.     Vergeet niet om adem te halen voordat je zakt en uit te ademen als je omhoogkomt.

Note: Houd gedurende de squat je romp altijd stabiel en stevig

Op ons platform My Model Workout vind je nog veel meer tips én tricks op het gebied van sport. Neem snel een kijkje of neem contact op met een van onze coaches.

Heb jij een brandende vraag op het gebied van sport? Laat het weten in de comments!

Jeroen Krak van My Model Workout

Klaar voor een full body workout? Probeer onze home workouts eens!

Vraag hieronder mijn GRATIS billen & benen workout aan. Doe mee en ervaar hoe fijn het is om op deze manier te sporten, gewoon vanuit huis!

 • Mariëlle schreef:

  Ik heb een vraag wat meer te maken heeft met de reactie van mijn lichaam na het sporten. Na het sporten ben ik eerst vol energie maar ongeveer een uur erna word ik ontzettend moe en zou ik wel kunnen slapen( ik sport altijd in de ochtend) en ik moet heel veel plassen na het sporten. (Tijdens het sporten zweet ik amper terwijl ik wel echt intensief sport) ik ben benieuwd hoe dit komt, maar vooral hoe ik die moeheid kan voorkomen. Groet Mariëlle

Reageren

Your email address will not be published.