Experiment: sushi zonder rijst, lukt dat of niet?

Sushi zonder rijst, is dat mogelijk? Momenteel eet ik volgens een carb cycling schema. Dat betekent dat ik de ene dag relatief veel koolhydraten eet en de andere dag relatief weinig. Nou had ik gisteren een low carb dag, maar toch zin in sushi. En (sushi)rijst bevat natuurlijk veel koolhydraten, dus wilde ik het gaan proberen met bloemkoolrijst. Ik had wel eens op internet voorbij zien komen dat dit ging, dus zo moeilijk kon het toch niet zijn? Ik besloot het lekker zonder recept te proberen, en dit was het resultaat!

Ingrediënten voor deze sushi zonder rijst:

Voor 1 persoon gebruikte ik de volgende ingrediënten:

  • 1/2 Bak bloemkoolrijst van 400 gram (ik gebruikte dus de halve bak), je kunt het natuurlijk ook zelf maken door een bloemkool in roosjes te snijden en in een foodprocessor fijn te maken.
  • 1 Bakje hüttenkäse
  • Nori vellen (ik gebruikte er 3)
  • 1 Avocado
  • Peper en zout
  • Vulling (ik gebruikte restjes uit de koelkast: groene asperges, paprika, omelet en komkommer)
  • Hoe maakte ik het?

De bloemkoolrijst is knapperig, dus het leek mij het beste idee om het even te koken. Dus daar begon ik mee. Ik denk dat ik hem net te lang heb gekookt, want de korreltjes waren wel erg zacht na het koken. Volgende keer dus echt maar een paar minuutjes koken! Na het afgieten zette ik de pan even in de koelkast. Terwijl de bloemkoolrijst afkoelde ging ik met de vulling aan de slag.

De helft van de avocado prakte ik en deed er een theelepel mayonaise doorheen en wat peper en zout. De andere helft sneed ik in reepjes, net zoals de paprika en komkommer. Ik bakte de asperges en van de eieren maakte ik een omelet, die ik ook in reepjes sneed.

Inmiddels was de bloemkoolrijst afgekoeld en ging de hüttenkäse er doorheen. Ik gebruikte het hele bakje. Ik deed er wat peper en zout bij. Overigens was dit al echt een lekker mengsel!

Toen was het tijd om de sushi te maken. Ik legde een norivel op een bamboe rolmatje, en smeerde er een dun laagje van de avocadocreme op. Daar strooide ik wat sesamzaadjes overheen en toen een laagje van het bloemkoolhüttenkäsemengsel. Ik merkte eigenlijk al meten dat het mengsel te nat was. Toch maar even afmaken. Ik legde er de vulling op en begon met rollen. Doordat de vulling te nat was, kwam er heel wat vocht uit en voelde de rol wat slap aan. Toch maar de koelkast in en kijken hoe hij zou worden.

Om het vocht uit het mengsel te krijgen, heb ik een schone theedoek in een vergiet gedaan en daar het mengsel in gedaan en zo het vocht eruit geknepen. Poging 2!

De tweede rol lukte al een stuk beter. Nog steeds was de “rijst” aan de slappe kant, waardoor de vulling tijdens het oprollen niet zo goed in het midden bleef zitten en aan de zijkanten wat uitpuilde. Ik maakte ook nog een derde rol en zette alles in de koelkast.

Een half uurtje later besloot ik ze te gaan snijden. Ik gebruik daar altijd een goed scherp mes voor, met heel kleine karteltjes. Ondanks dat de vulling aan de slappe kant was, lukte het heel aardig om er stukjes van te maken. Ze zagen er ook nog best aardig uit.

Bakje sojasaus erbij en tijd om te proeven! Ik was positief verrast! Ze waren echt lekker. De smaak is echt prima en bijna net zo lekker als gewone sushi. Het lukte alleen niet om ze met stokjes te eten, omdat ze daar niet stevig genoeg voor waren.

Conclusie:

Ik ga dit zeker nog eens maken! Sowieso moet de bloemkoolrijst iets minder lang koken en moet ik zorgen dat ik het vocht er goed uit knijp. En misschien toch ook maar een recept raadplegen ;).

Vraag hieronder mijn GRATIS billen & benen workout aan. Doe mee en ervaar hoe fijn het is om op deze manier te sporten, gewoon vanuit huis!

Reageren

Your email address will not be published.