Wat is tempeh? Met deze sticky pindakaas-marinade breng je het op smaak!

Tempeh is zoiets waarvan ik nooit had gedacht dat ik het met regelmaat zou eten. Maar sinds een tijdje eet ik voornamelijk plantaardig. Dat betekent dus dat ik mijn eiwitten niet meer uit zuivel of vlees haal. Om te zorgen dat ik voldoende eiwitten binnen krijg, zorg ik dat ik veel peulvruchten in mijn eten verwerk. Ik probeer hierin ook te variëren. Ook gebruik ik producten zoals tofu en tempeh (spreek uit als tempé). Met name tempeh vind ik erg lekker.

tempeh

Wat is tempeh?

Tempeh is een koek van soja afkomstig uit Indonesië. Het is een product op basis van sojabonen die na het weken en koken geïnoculeerd worden met de schimmel Rhizopus oligosporus en daarna nog ongeveer 24 uur worden geïncubeerd. Door deze fermentatie binden de sojabonen zich tot een vaste witte koek. Tempeh is rijk aan eiwitten. Er zit ongeveer 11% vet in, waarvan het grootste deel onverzadigd is.

tempeh

Verschil tofu (ook wel tahoe) en tempeh

Tahoe en tempeh zijn beide van soja gemaakt. Beide  producten vinden hun herkomst in Zuid-Oost Azië (tofu komt uit China/Japan, tempeh uit Indonesië). Tofu wordt gemaakt door sojamelk te stremmen – vergelijkbaar met het productieproces van kaas. Tofu is een sponzige, witte substantie met een neutrale smaak en wordt in water bewaard. Tempeh is een droog, crèmekleurig blok met een beetje smaak en een lichte bite. Een belangrijke overeenkomst: ze zijn allebei niet heel lekker zonder het te marineren. Maar tofu, zelfs met marinade, vind ik soms niet echt lekker. Ik ga dus meestal voor tempeh! Maar mocht je een goed recept hebben voor tofu, laat het me dan weten!

Recept voor gemarineerde tempeh

Deze marinade is natuurlijk ook te gebruiken voor tofu, maar ik probeerde het zelf uit met tempeh.

Dit is wat je nodig hebt:

  • 1,5 eetlepel sesamolie
  • 2 eetlepels pindakaas
  • 2 eetlepels sojasaus
  • Sap van 1 limoen (kijk dit filmpje, live-changing! Zo krijg je dus meer sap uit je limoen https://www.youtube.com/watch?v=wvURkpvm0ec)
  • 3 eetlepels ahornsiroop

tempeh

Wat je moet doen:

Mix de ingrediënten door elkaar en leg de tempeh – in stukjes gesneden – in de marinade.  Je kan er ook nog gedroogde chilipeper aan toevoegen als je van een beetje spicy houdt. Het lekkerste is om de marinade 24 uur in te laten trekken. Maar heb je net zoals ik dit niet altijd van te voren bedacht, dan is een half uurtje ook goed.

tempeh

En dan?

Je kan het net als vlees op verschillende manieren bereiden. Je kan het even wokken, maar je kan het ook even in de oven doen. Bijvoorbeeld 20 minuten op 180 graden. Check wel even of het dan niet verbrand. Mijn oven is nogal heet dus ik had bijna pech!

tempeh

 

Eten jullie wel eens tofu of tempeh? En hoe maken jullie dit (lekker!) klaar?

X Ana

 

Lees ook: Zit fit! 4 x voordelen van een zitbal

Vraag hieronder mijn GRATIS billen & benen workout aan. Doe mee en ervaar hoe fijn het is om op deze manier te sporten, gewoon vanuit huis!

Reageren

Your email address will not be published.